Русия излезе от сделката за износ на украинско зърно

Той се осъществяваше през Черно море
17 юли 2023 13:43, Александър Попов
113
Русия излезе от сделката за износ на украинско зърно
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия преустанови участието си в сделката, позволяваща износа на украинско зърно през Черно море, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза, като позволи украинското зърно, блокирано от руско-украинския конфликт, да бъде изнасяно безопасно.

Споразумението беше удължавано няколко пъти, но изтича днес. Русия от месеци твърди, че условията за неговото удължаване не са били изпълнени.

"Фактически черноморските договорености днес прекратиха действието си", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС

"За съжаление, частта от тези черноморски договорености, отнасяща се до Русия, досега не е изпълнена, така че неговото действие е прекратено", допълни той.

Москва отдавна се оплаква, че са останали пречки пред износа на нейно зърно и торове, въпреки че те не попадат пряко под санкциите на Запада, и представи редица искания, които според нея не са били изпълнени.

"Веднага щом руската част от договореностите бъде изпълнена, руската страна незабавно ще се върне към изпълнението на тази сделка", подчерта Песков.

Той заяви, че решението да не се поднови споразумението не е свързано с нападението тази нощ срещу моста между Русия и Крим, което той нарече "терористичен акт" и за извършването на което обвини Украйна.

От своя страна украинските военни предположиха, че нападението може да е провокация от страна на самата Русия, но украинските медии цитираха неидентифицирани източници, според които службата на сигурност на страната и ВМС стоят зад експлозиите.

"Това са абсолютно несвързани събития. Още преди терористичната атака позицията беше обявена от президента Путин", посочи Песков.

Кремъл също така заяви, че ще предприеме действия, които да не позволят повторение на атаката срещу Кримския мост./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: Песковсделка за зърно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Мос Филм преди 10 месеца
В руските учебници вече пише, че бунтът на Пригожин бил всъщност Руска Филмова Суперпродукция отразяваща неуспешния Бунт на Декабристите през 1825 г.
94
2
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 10 месеца
Ердоган пак трябва да шамароса Путин.
93
2
 
3
 
! Отговори
тя преди 10 месеца
Украивците разбират само от дърво с тях човешки не се говори !
92
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе не знам за Холандия,ама Антъни Блинкен се е задавил като е разбрал.Подскочил е до небето.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Холандия, Испания, Германия и други бедни африкански страни реагираха остро, с изразяване на силно безпокойство и дълбока загриженост, на излизането на Русия от зърнената сделка! Милиони пpaceта ще умрат... Ххихихихихихиххихи!!!
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РУСИЯ ЩЕ ОТГОВОРИ С МОЩЕН ПАРАД НА ФИЛИП КИРКОРОВ
89
1
 
5
 
! Отговори
Просветление преди 10 месеца
Беше крайно време да го направят. Тъкмо си мислех вече, че са мазохисти.
88
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поздравления за Путин , така се прави когато Ердуган забива нож в гърба.
87
6
 
3
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Ердоган си го премести от единия крачол в другия. Като Росия няма да пази зърнения коридор - турския флот ще го пази.
86
14
 
6
 
! Отговори
Вече,видяно! преди 10 месеца
Русия е толкова двулична,даже и трилиона,че чак водовъртеж главата ти завършва.Кво да праиш!Измамна генетична грешка са на БОГ и това е!!!
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Идеално ще продаваме на 5ни цени зимата нашето зърно :))) Като русия и арабите с петрола, като решим вдигаме цената... ако ЩЕТЕ :))
84
1
 
5
 
! Отговори
Стойчо преди 10 месеца
Те нашти служби от де да ги знаят тия неща ,по важно кой кого такова и на кой парапет и дали Тиквата пак си е купил пури от авери без акциз ,а скоро ще ми ядат оная работа .....
83
1
 
7
 
! Отговори
Еколожка преди 10 месеца
Ако си прав ,ще се случат много лоши неща с населението в Африка .
82
3
 
13
 
! Отговори
Професор преди 10 месеца
Предстои епохален глад, в Украйна тази година няма реколта ,продаваха се количества заскладени от минали години .Публикуван е доклад секретен ,който препоръчва на руския Президент да преустанови износа ,защото всички разчети сочат ,че до 2 м войната ще ескалира.Нашите управници да не спят и да увеличат незабавно поне петорно запасите от зърно.
81
2
 
5
 
! Отговори
Съвет преди 10 месеца
Да излязат и от Украйна , но с преговори няма да стане.Само метода на Сталин работи.
80
2
 
20
 
! Отговори
Проф. Вучков преди 10 месеца
Гледам и не вярвам на ушите си, колко много експерти по международни отношения има в бг форумите. Това е нация от дипломати направо..... Вие що си не гледате работата????
79
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според Укринформ руснаците от миналата година се мъчат да си гръмнат моста и все нещо ги възпрепятства :)
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 79 - По последни данни (от днес) - 2.51% от изнесеното зърно са отишли в най-бедните страни
77
4
 
30
 
! Отговори
Вичко е на връщане преди 10 месеца
Ердоган не послуша съветите на Ататюрк, Турция да е винаги в неутралитет. От прекъсването на зърнената сделка Турция губи . Всички казваха, че Ердоган изиграл Путин с пускането на Азовци, но той ще бъде самоизиграния. Особенно като пусна Швеция да стане член на НАТО и самият той се прилепи към НАТО. чакат го изненади от ислямските държави, задето си затвори очите за горенето на Корана в Швеция.
76
0
 
11
 
! Отговори
Това е ЧОВЕКЪТ преди 10 месеца
Без ВОДА може да оживееш максимум 13 дни...............Без яденето можеш да оцелееш с късмет и до 365 дни като пиеш ВОДА обаче иначе забрави без вода