Финландия затваря границите с Русия

Причината е увеличеният брой мигранти
16 ное 2023 18:12, Стела Стоянова
58
Финландия затваря границите с Русия
Снимка БГНЕС, архив

Финландия ще затвори четири от осемте си източни гранични пункта с Русия, съобщи правителството, обвинявайки Москва, че умишлено си затваря очите за нелегалните мигранти, предаде АФП.

"Днес правителството взе решение да затвори граничните пунктове Ваалимаа, Нуиямаа, Иматра и Ниирала на сухопътната граница между Финландия и Русия", заяви министърът на вътрешните работи Мари Рантанен, а министър-председателят Петери Орпо обвини Русия, че действа "със злонамереност".

Според финландската гранична охрана скандинавската страна, която има обща граница с Русия с дължина 1340 км, е отбелязала рязко увеличение на броя на незаконно преминалите границата от август насам, предимно граждани на Близкия изток и Африка без визи.

"Бяхме подготвени за различни видове действия, злонамереност от страна на Русия и затова тази ситуация не е изненада", каза Орпо.

През април Москва предупреди, че ще предприеме "контрамерки... в тактически и стратегически план", след като определи решението на Финландия да се присъедини към НАТО като "посегателство срещу нашата сигурност".

От септември насам на границата са пристигнали общо 280 лица, търсещи убежище, съобщиха от граничната служба. Но Рантанен заяви, че "броят им не е важен въпрос".

"Това не е обикновен въпрос за политиката на убежище. Това е случай, в който имаме индикации и информация, че хората са вкарани във Финландия чрез машинации", каза Рантанен.

Марку Хасинен, заместник-началник на финландската гранична охрана, заяви, че притокът на мигранти "представлява сериозна заплаха за националната сигурност, натоварвайки операциите на властите в района на източната граница".

Страната с население от 5,5 млн. души строи 200-километрова ограда на един участък от границата си с Русия, която трябва да бъде завършена до 2026 г./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: РусиягранициФинландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
17
 
16
 
! Отговори
Другарят Путин преди 6 месеца
За мен граници не съществуват!
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Северната част на Финландия е на Скандинавския полуостров, докато Дания е скандинавска държава, но не се намира на Скандинавския полуостров.
15
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
A какво става с контранастъплението?
14
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе, вие по инерция ли си биете минусите или просто толкова си можете?!? Още веднъж - Финландия НЕ е скандинавска страна!!! Често е бъркана за такава, но не е. Норвегия, Швеция и Дания са скандинавските страни, ама някой трябва да чете, но по-лесно е да пляска минуси по инерция. Става въпрос за произход на населението и езикова група, а тези трите са с общи такива, докато Финландия е съвсем отделен случай, просто е съседна с тях и толкова!
13
22
 
13
 
! Отговори
Нищо ново преди 6 месеца
Да се оправят. И за какво им трябваше на финландците да влизат в НАТО? От края на втората Световна война Русия не ги е заплашвала с нищо. Руснаците ходеха там на риболов през почивните дни.
12
6
 
12
 
! Отговори
ОСН преди 6 месеца
Остават още 1140 км ограда. Дерзайте. Може и втори Манерхайм вал да построите за по-сигурно.
11
14
 
13
 
! Отговори
Голям проблем преди 6 месеца
"От септември насам на границата са пристигнали общо 280 лица, търсещи убежище"? И за 280 човека, потърсили убежище, реват че Русия им създавала проблеми. Та през нашата граница всеки ден минават по повече. Ние какво да кажем. Че пак Путин е виновен?
10
13
 
21
 
! Отговори
Смел Болярин преди 6 месеца
Руснаците са смели и не им дреме, когато решат да бягат и се спасяват самосиндикално, но този път, са ударили на камък. Същите ще бъдат депортирани обратно в Рассия и включени в първите редици на фронта. Успех на рашистанците и останалите пУдлезурки в Мама Раша.
9
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Финландия НЕ е скандинавска страна, въпреки всеобщото възприятие/объркване. Норвегия Швеция и Дания са скандинавските страни.
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 2, ами тя огромна част от тая 1340 км. гранича е практически непроходима, особено пък при зимни условия! Който иска нека да се пробва
7
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Леле тия пискат за 200 човека дето влезли за 3 месеца, ние ги имаме на ден!? Не ми изглежда много либерално това строителство на огради, спиращи политическите бежанци!
6
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що Руснаците не си дадат ресурсите и всички ще ги обичат! Луди хора! А и занимавка ще си имат с вътрешни войни и конфликти. Не ги разбирам!
5
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Тоест ако мразиш Путин няма измъкване, затова по-добре да го обичаш защото не се насърчава да го мразиш.
4
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 1. Ама много искат ресурсите им , и то безплатно. Затова е целият този цирк.
3
23
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Голяма част от заловените у нас трафиканти на нелегални мигранти са украинци и грузинци. Ние какво трябва да затворим?
2
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
По 1340 километровата граница с Русия, Финландия ще построи 200 километра ограда...след като прочетох това ,къде точно да се изсмея...
1
17
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Никъде не ги искат дрипавите вaтeнки