ЕС налага санкции на руския министър на отбраната

Засилва се ограничаването на достъпа на Русия до военни технологии
Обновена: 23 фев 2024 14:14 | 23 фев 2024 13:04, Елка Василева
52
ЕС налага санкции на руския министър на отбраната
Снимка: архив, БГНЕС

Съветът на ЕС утвърди днес окончателно новите санкции срещу Русия, одобрени първоначално в сряда, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. В списъка на санкционираните е добавен руският министър на отбраната.

Още по темата
В съобщение на Европейската комисия са представени подробности за съдържанието на санкциите, които предвиждат допълнително ограничаване на достъпа на Русия до военни технологии, сред които дронове и части за тях, и прибавяне на още 106 лица и 88 организации в санкционните списъци. Така броят на включените в списъка достига над 2000, се посочва в съобщението.

Новите санкции засягат над 140 дружества и служители на руския военно-промишлен комплекс и участници в доставката на севернокорейско оръжие за Русия. Включени са дружества и граждани на Беларус, които подкрепят руските въоръжени сили. Наложени са също мерки срещу служители в завзетите от Русия украински области и на отговорни за депортирането на украински деца.

ЕК пояснява, че дроновете заемат централно място във войната в Украйна, затова санкциите ще засегнат дружества, които осигуряват на Русия части за такива летателни средства. Отбелязва се, че сред тези дружества има фирми от Китай, Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Шри Ланка и Турция, които косвено подкрепят руския военно-промишлен комплекс. Въвеждат се ограничения в търговията с желязо и стомана.
(кор. на БТА Николай Желязков)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 28 - Няма нужда Ес да изпраща военни части. Организирайте се нахъсаните подръжници на Зельо и бегом към фронта. В днешно време е лесно, интернет работи за вас. Поне нещо полезно да свършите, че то само от празни приказки по сайтове, файда йок.
27
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оцеляването на ЕС минава през унищожението на Русия. Трети път няма. Иначе всичко се разпада и лошо и за нас.
26
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЕС трябва да изпрати военни части в Украйна да помогнат на украинците. Като че ли лидерите в Европа вече узряват за идеята. ЕС има жизнени интереси в тази част на Европа. САЩ нямат. И затова ЕС ще трябва да свърши работата докрай. Ресурсно Украйна ще бъде важна за ЕС. Това е истината.
25
0
 
24
 
! Отговори
Светът не е ЕС и САЩ преди 2 месеца
До Анонимен21: Ембарго? Нещо си се объркал. Светът не се състои от САЩ и сателитите им. Прочети нещо за БРИКС. Кой е съюзник на САЩ в Азия? На пръсти се броят. А в Африка, в Латинска Америка? Светът вече не е еднополюсен. Русия може и да прекъсне икономическите си връзки със САЩ и ЕС, но това съвсем не значи, че ще бъде изолирана от света. И Китай не е единственият търговски партньор, на когото може да разчита. А през Афганистан и Иран ще се строи ж.п. линия от Русия до индийско пристанище.
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Европа плаюа сметката
23
2
 
18
 
! Отговори
Елка Василева преди 2 месеца
ЕС налага санкции на ветровете които духали от тоалетните чинии в европарламента
22
1
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 месеца
Това е тринадесети пакет санкции. Пожелавам им да стигнат до сто и тринадесети пакет.
21
2
 
12
 
! Отговори
за един приятел пита преди 2 месеца
Само за 3 дена ли останаха ракети пак?
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Истински ефективни санкции могат да бъдат само налагане на пълно ембарго и блокада на границите, както по времето на Студената война! И без това светът върви към нова такава
19
4
 
6
 
! Отговори
Мда преди 2 месеца
Вова Шаломович и неговите приятели руските олигарси Авен,Чорни,Милер,Ротенберг, Абрамович,Микелсон,Дерипаска, Мордашов и Фридман са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 17 - Не осъзнават, защото не ги докосват санкциите. те не ходят на работа като нормалните хора за заплата, не се чудят как да скърпят месеца, как да си платят тока, топлото, храната. На тях всичко им е поднесено и се имат за богоизбрани. Ама, да видим докога.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Горкият, сега трябва да го мести в другия крачол, заради ЕС!
16
0
 
19
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
Да правиш много пъти едно и също, а да очакваш различни резултати, не говори никак добре за ръководителите на ЕС.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 12 - Още ли не са го закрили тоя Фигаро? Излиза ли? Я какви "неистини" си позволява да пише?
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ама някой да го информира лично, че може и никога да не разбере човека, че сте го санкционирали!
13
0
 
15
 
! Отговори
И.Б. преди 2 месеца
А защо досега се е давал достъп до военни технологии на Русия? И коя страна го е правила. Посочете я. Читателят не желае да гадае.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Френският "Фигаро" пишел, че заладната техника била за изложба, не ставала за реалните бойни действия в Украйна. Например, изхождайки от "екологични" изисквания, правели от царевични влакна обвивката на жици. При което гризчи ги изждали и се повреждала цялата техника. На практика само старата съветска техника била годна.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те налагат санкции на руския министър на отбраната, но как ще му дойде на Жозеп, ако Шоугу го санкционира с една хиперзвукова ракета "Циркон" примерно?
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Оф, пак ли?
9
1
 
21
 
! Отговори
Кококо преди 2 месеца
25 хиляди палестинеца, повечето от които деца, за избити в Газа за 5 месеца. Санкции - йок. Израел е демокрация, избива демократично, а палестинските деца са терористи от Хамас. В руски затвор умрел някой си - санкции от ЕС белким Русия фалира тоя път наистина. Ще ви се получи да знаете.