Църквата, в която е опелото на Навални, силно подкрепя войната в Украйна

Събирала е дарения за руската армия
1 мар 2024 12:36, Елка Василева
48
Църквата, в която е опелото на Навални, силно подкрепя войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Алексей Навални бе християнин, който осъди инвазията в Украйна, наричайки я "едно безумно начинание, основано на лъжи", но църквата, в която ще се състои погребението му, е събирала дарения за руската армия и ентусиазирано рекламира подкрепата си за войната, предаде Ройтерс.

Още по темата
Навални, най-известният руски опозиционен политик, почина внезапно на 16 февруари в арктическа наказателна колония, където излежаваше присъда от над 30 години затвор. Кремъл отхвърля обвиненията на семейството му, че е направил така, че Навални да бъде убит.

Църквата се намира близо до мястото, където Навални някога е живял в югоизточната част на Москва.

Многобройни публикации в социалните медийни платформи на църквата в рамките на последните две седмици ясно показват, че нейните духовници и миряни подкрепят войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

На кадри от видеоклип се вижда как свещеник и друг мъж стоят пред джип "Нива" в близост до църквата. Неидентифициран мъжки глас казва, че той е бил закупен с дарени средства, за да помогне на "нашите воини" в Украйна и им пожелава победа и безопасно завръщане.

Друго видео, публикувано от неделното училище на църквата, показва осем млади момичета - всички, с изключение на едно, носещи зелени армейски шапки. Те маршируват на сцена, а от високоговорител звучи военна песен и публиката ръкопляска в унисон. Видеото е от миналата седмица, когато в Русия бе отбелязан Денят на "Защитника на родината".

Според неделното училище децата и техните родители също така са посетили в навечерието на военния празник главната църква на руските въоръжените сили, където са се възхищавали на мозайки и витражи, посветени на исторически руски победи.

От по-отдавнашни публикации, видени от Ройтерс, става ясно, че поклонници от църквата са събрали пари за закупуване на дронове, термобельо и други артикули за руските войски. Доброволци пък са изтъкали камуфлажни мрежи, а деца са писали насърчителни писма до войници - типични прояви на подкрепа в Русия в момент, когато Путин подчерта необходимостта от национално единство, а Руската православна църква изрази пълната си подкрепа за войната.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 2 месеца
Руските попове са жалки папуняци и недоубити комунисти!
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Царе сте да направите и от смъртта пропаганда. Толкова сте долни това либерастииите.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Патриотокей пейтриът, верваме ти. Хареса ли ти щурма на Капитолия?
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Избирателната система в САЩ е пародия на демократична. Вижте им избирателния закон, държава която допреди няколко десетилетия беше в расова сегрегация и апартейд. Президент е този който събере най-много дарения, разбирай пари от богати дарители... след това на кой е президент на бедните хора или на корпдарителите. Съдиите се избират и пак става този събрал най-много пари... Е какво правосъдие ще раздава такъв съдия ако си съди дарителя?
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВИСШИ СИЛИ ОТ 5то И 6то ИЗМЕРЕНИЯ ВЗРИВИХА ПРИ ИЗСТРЕЛВАНЕ САТАНА КОЯТО КРЕМЪЛ НАСОЧИ КЪМ КИЕВ КОГАТО БАЙДЪН БЕШЕ ТАМ ! ВЗРИВИХА И USA БАЛИСТИЧНА РАКЕТА ИЗСТРЕЛЯНА ОТ USA ПОДВОДНИЦА ! НЯМА ДА ИМА ЯДРЕНА ВОЙНА ! АКО КРЕМЪЛСКИТЕ МАНИАЦИ ПОСЕГНАТ КЪМ ЧЕРВЕНИЯ БУТОН, ПОДЗЕМНИТЕ И НАДЗЕМНИТЕ ИМ КОМАНДНИ ПУНКТОВЕ ЩЕ СТАНАТ СЛЕДВАЩИТЕ СОДОМ И ГОМОР ! И ТАКА ВИСШИТЕ СИЛИ ЩЕ ПРИКЛЮЧАТ БЕЗМОЗЪЧНАТАвойна !
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нахални - скъп проект на ЦРУ и МИ6, който не оправда очакванията и получи подкрепа от 0,3% от ***. В момента се опитват да изстискат още поне малко полза от трупа му, по време на погребението, да оправдаят милионите налети в него и жена му. Много тъжна ситуация.
19
6
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 2 месеца
Бог да прости Алексей , вечна му памет ! НАРОДЕ руски на възстание за демокрация , за НАРОДОВЛАСТИЕ !!!
18
5
 
7
 
! Отговори
Нормално е! преди 2 месеца
Православието да се бори срещу сатанизма и фашизма обладали евроатлантиците!
17
5
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
В Русия няма режим. Режим има в САЩ, където не позволяват на един кандидат за президент да отиде на избори :) Да ти таковам аз и демокрацията. Ето, на това се вика режим.
16
6
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Много правилно прави тая църква. Браво! Тя и руската църква в София уж е руска, ама изгонихте свещениците и я затворихте. Кое е по-голям грях-да помагаш на хора, изпаднали в беда на фронта(мобилизирани и др.) или да гониш свещеници от храма им? И тересно ми е, Господ какео мисли по въпроса.
15
7
 
4
 
! Отговори
Свети нахални преди 2 месеца
Атлантягите марш на поклонение и да не забравите да си вземете свещичките и мокрите кърпички, ще има много рев и со..пол!!!
14
6
 
8
 
! Отговори
МАФИЯТА СИИМА ЦЪРКВА преди 2 месеца
ВСИЧКИТЕ И ПОПОВЕ СА ОФИЦЕРИ ОТ КГБ, ФСБ, ГРУ, СВР...
13
5
 
2
 
! Отговори
подмяна преди 2 месеца
безумни внушения, ама абсолютно безумни. допуснали да го опеят вътре - едва ли от свещеник, публично осъдил СВО, ама дарявали за СВО. разбира се, че ще даряват, нали са и благотворителна организация, поддържат и топли кухни, и сиропиталища и какво нещеш. имам клиенти, които са баптистки летен лагер за сираци - пълна подкрепа за "войната срещу тероризма" на САЩ, за Израел. те какви са?
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че то има ли руска църква която да не подкрепя войната? Всички руски попове са повече терористи отколкото духовници. Така наречената руска църква в София също се занима с военен шпионаж в полза на Русия вместо с религия.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е и??? Явно пропагандата мина на принципа количество вместо качество... Просто се пускат някакви безмислени новини, колкото да се удари някакво число.
10
2
 
2
 
! Отговори
До Реалист преди 2 месеца
Каква е "истината"? Сподели с нас, молим те!
9
3
 
3
 
! Отговори
Владислав Милев преди 2 месеца
Отново "независими"! Първо думата "църква" означава обединение на хора. Това на снимката е храм. Второ не ние съдим, това кой какво е събирал никой не знае.. ако са казали да се напише така ..друга работа. Факт е, че режима Путин трябва да приключи. Все пак тези ненормални действия през 2024 година вече са отживелица. Трябваше да приключи с тези "нацисти" а не да се гърми по нормални хора (от двете страни)
8
6
 
10
 
! Отговори
Империя на злото преди 2 месеца
Зомбирани съветски откачалки.
7
5
 
9
 
! Отговори
Похвално! преди 2 месеца
Единен народ! А тука какво искат да ни кажат? да "ценим" западните предатели че са на голям хонора при чичо Сам ли?
6
0
 
6
 
! Отговори
Дони преди 2 месеца
ШиZoфpeния на държавно ниво...