Ще прости ли руското общество смъртоносната немарливост на Путин?

"Гардиън": Той е толкова откъснат от реалността в Русия
26 мар 2024 13:03, Елка Василева
351
Ще прости ли руското общество смъртоносната немарливост на Путин?
Снимка: архив, БГНЕС

Смъртоносната немарливост на (руския президент Владимир) Путин не може да бъде прикрита. Атаката край Москва го прави по-слаб от всякога, пише за в. "Гаридън" коментаторът по международни въпроси Саймън Тисдол.

При всеки провал на Владимир Путин се задава един и същи въпрос: това ще промени ли нещо? Терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити" край Москва миналата седмица, при която бяха убити 137 души, е една от най-големите кризи, с които се е сблъсквал Путин за 25-годишното си управление, отбелязва Тисдол.

Още по темата
Няма съмнение, че Путин, в качеството си на държавен глава и на върховен ръководител на силите за сигурност, носи крайната отговорност за този катастрофален провал. Във всяка нормална политическа система би се очаквало той да подаде оставка, пише коментаторът за "Гардиън".

Фактът, че това е като цяло невъобразимо, не е задължително признак за силата на Путин. Диктатурата му унищожи механизмите за упражняване на контрол върху властта. Евентуални призиви президентът да поеме лична отговорност едва ли ще бъде чути, камо ли да последват някакви действия във връзка с тях. Руският народ обаче, макар да е хронично заблуждаван и последователно дезинформиран, не е глупав, изтъква Тисдол.

Кръвта се лее по улиците и нацията е в траур - вече не може да се скрие, че митът за суперчовека Путин търпи сериозно крушение.

Смята се, че Кремъл е похарчил сума, равняваща се на над един милиард британски лири, за "управление на информацията", за да бъде гарантирана "победата" на Путин на скорошните президентски избори. Освен това има информация, че държавата е увеличила 20 пъти размера на средствата, които се харчат за интернет и медии. Всичко това имаше една-единствена цел: Путин да бъде представен като съвременен цар, който е неуязвим, без когото страната не може и който смело защитава Майка Русия от враговете ѝ.

В петък обаче четирима въоръжени напълно развенчаха този мит. Никой не се противопостави на нападателите, нападнатите хора не получиха никакво предупреждение и никой от огромния апарат за сигурност на Путин не попречи на клането на беззащитни граждани.

Дори в контролирано общество като руското тази смъртоносна немарливост няма да бъде забравена и простена, прогнозира Тисдол.

Случилото се показва и още една фундаментална слабост на Путин, която е едновременно личностна и политическа: той е толкова откъснат от реалността в Русия, че сам си вярва на лъжливите разкази. Въпреки че "Ислямска държава" публикува видеоклипове във връзка с атаката и пое отговорност за нападението, Путин твърди, че са виновни украинските "нацисти". Това не е просто цинично, а граничи с психопатията, пише коментаторът.

Путин е уязвим. Той можеше да предвиди, че се готви терористично нападение, но бе заслепен от арогантност и самодоволство. Когато САЩ споделиха информация за непосредствено готвещо се нападение, Путин я заклейми като опит за дезинформация. Вместо да преследват радикални ислямисти, службите за сигурност на Путин тормозят опозиционери, журналисти и хомосексуалисти, обобщава Саймън Тисдол.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Чудно Защото така иска. Други тттъ пи въпроси да имаш?
301
16
 
21
 
! Отговори
Куку преди 1 месец
През цялата си история Русия е имала много некадърни ръководители но тези сега са ненадминати!Терор от крайни ислямисти,война с Украйна,изгонени дипломати,бойкот на руските спортисти,почти пълно ембарго и пр.Уникални
300
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Чичо Манчо За минуса спциално си го преместих. Да знаеш.
299
5
 
17
 
! Отговори
Чудно преди 1 месец
До Анонимен 303 А Путин защо не подава оставка за терористичното нападение над Украйна и избити над половин милион руснаци и украинци ?
298
6
 
12
 
! Отговори
Дон Кикот преди 1 месец
От стоене в бункера тотално е затъпял папардака.
297
1
 
5
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 1 месец
До емо 301 Не си прав , ама айде. Сложих ти минус.
296
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама вЕрно ло при всяка нормална политическа система президента щял да си подаде оставката? Нещо не си спомням след 11-и Септември Буш да подаде оставка,нищо че загинаха в пъти повече хора,2996 загинаи и 6000 ранени.
295
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде де, от Гардиън тръгнали да разсъждават. И ние тука сме длъжни да повтаряме като папагали. Също както повтаряхме едно време повтаряхме каквото кажат ни от Комсомолская Правда!
294
9
 
12
 
! Отговори
емо преди 1 месец
няма никаква немарливост. налице е просто още една статия на русофобска западна медия, изпълнена с лъжи и внушения спрямо русия и путин и отпечатана от русофобската редакция на тези новини с цел промиване на *** мозъци.
293
4
 
5
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
Има огромна разлика между нашите центаджии и Саймън Тисдол. Той говори глупости, ама сигурно за 5 цифрени суми.
292
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Бойко щеше сам да изгаси залата с един ***
291
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин победил с пари, а Кирил Петков с една флашка от 10 лева прави вече трето правителство. Затова нашата държава е в златен век
290
5
 
11
 
! Отговори
От цялата работа преди 1 месец
се разбра всъчщност колко неподготвени са руснаците за нещо извънредно. Гледах началника на противопожарната охрана , какви нелепи обяснения (при това четени/не, сричани от листа) се опитваше да даде по въпроса защо не са успели да загасят покрива навреме...Може би това е най-големия страх на властта в Русия. Затова и напада. Защотоявно вътрешната ситуация е толкова зле, че ако това стане публично известно Русия можеда изгуби, не само статут, а и територии.
289
1
 
13
 
! Отговори
Мдa-продължение преди 1 месец
А докато здравеняците от ФСБ чакат отвън незнайно какво, пожарникарите също не могат да гасят, което довежда до фаталното разрастване на огъня и последвалото срутване на покрива ! Вътре пък всички аварийни изходи са били заключени, което попречва на много хора да се спасят от стрелбата и от огъня ! Терористите пък се измъкват най-спокойно с тяхната кола, като незнайно защо нито се разделят, нито сменят номера, и изминават необезпокоявани с нея поне 500-600 км по главен път ! Е хайде, мислете !
288
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви щуротии пишете само,вестник Шок и Жълтини пасти да ядат пред вас...а платените ботове натискат клавиатурата за 5 цента на ден...
287
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Крепостното общество е доволно от царя-батюшка, чиито опричници за толкова добри колкото опричниците на Иван Грозни. Вадят очи, режат уши, избиват зъби! Скоро ще започнат екзекуции на Червения площад, защото той затова е наречен така!
286
3
 
6
 
! Отговори
Iron Maiden преди 1 месец
Поздрав до всички анонимници и специално на Ангел-чо!Питам ви, вие къде сте учили, как и какво сте завършили, колко, какви и кои книги сте прочели за да се обтазовате и какво изобщо сте научили от живота, та във момента да изразявате такава неистова (истерична )любов към един изпаднал в делириум педя 'човек' лакът дебели подметки и липса на каквато и да била нормална логика психопАТ!
285
3
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Руският народ е като мечка, която спи дълбок зимен сън, и няма желание да бъде събудена ! Най-големият гаф в случая беше не толкова, че Путин не се вслуша в предупрежденията, а в начина, по който правителството и прехваленият им спецназ реагираха на атентата ! Забележете - час и половина никакво официално изявление или реакция на властите, докато през това време хора са измирали вътре от кръвозагуба и задушаване с дим, въпреки че когато няма заложници, може да се атакува веднага !
284
6
 
5
 
! Отговори
Деди преди 1 месец
Хубавелке, Хубавелке, задаваш глупави и *** въпроси като всяка нашенска "мисирка", защото тази порода *** не ползват главите си по предназначение да мислят и разсъждават, а търсят само грозен пропаганден ефект. Напъни се малко, дано кратуната ти да роди собствен разсъдък по наболелите въпроси, а не само "копи-пейс" от англосакски вестникарски парцали. Руското общество повече от 24 г. е простило на Путин, но той едва ли ще прости на Осраните подбудители.
283
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Те майките и жените още не са му простили за труповете от войната...