Руски удар разруши 240-метрова телевизионна кула в Харков

Сигналът е бил прекъснат, няма жертви
23 апр 2024 08:24, Анисия Иванова
89
Руски удар разруши 240-метрова телевизионна кула в Харков
Снимка: БГНЕС/EPA

Володимир Зеленски осъди руския ракетен удар, който разруши 240-метрова телевизионна кула в Харков, като част от целенасочения опит на Москва да направи града необитаем, съобщи TVP World.

В резултат на удара главната мачта на телевизионната кула се откъсна и се срути на земята в града, който вече е опустошен от седмици на ракетни нападения и нападения с дронове.

Зеленски информира американския си колега Джо Байдън за въздушния удар.

Разположен само на 30 км от руската граница, Харков е уязвим за балистични ракети и други оръжия поради намаляващите възможности на Украйна за противовъздушна отбрана. Енергийните съоръжения в града претърпяха значителни щети, откакто Русия започна да нанася мащабни удари по енергийната система миналия месец.

Областният управител Олех Синехубов съобщи за прекъсвания на цифровия телевизионен сигнал, но потвърди, че няма жертви, тъй като работниците са се укрили.

На кадри от последствията се вижда как срутената част от кулата лежи в близката гориста местност, а околните сгради са получили значителни щети от падащите отломки.

Службата за държавни специални комуникации заяви, че конструкцията на кулата е била частично повредена, вероятно от удар с крилата ракета Kh-59. В момента се полагат усилия за възстановяване на телевизионния сигнал, като жителите са посъветвани да използват алтернативни методи за достъп до информация.

Последната атака следва предишни нападения срещу телевизионната кула в Харков през март 2022 г., които доведоха до прекъсване на сигнала. Тъй като Москва засилва атаките си, а Украйна изпитва недостиг на противовъздушна отбрана, Харков и околностите му остават сред най-засегнатите райони./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Русия
Сталин е чудовище? Музеят в Гори разказва различна история
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво стана с контранастъплението ? Краварският пейтриът явно се справя отлично
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Престани лъжите АНОНИМКО и престани да се опитваш да плюеш като мениш и сменяш името на профила си!Стила ти е много много познат и те познаваме че си ЛАЛАДЖИЯ!
39
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нищо по-различно от това което сториха хамерикоси и НАТО в Югославия. Първата им работа беше да гръмнат мостовете, електроцинтралите и ТВ кулата в Белград за добавка ги поръсиха и със сиромашки уран.
38
2
 
28
 
! Отговори
Хи хи преди 3 седмици
Това е повод да се искат още пари от ЕС и САЩ
37
23
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ПОСЕРКОВЦИТЕ КОЙТО СЕ БИЯТ ЗА ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО СА ЖИВИ ОЩЕ САМО ЗАЩОТО ИМА НАДЕЖДА ДОНАЛД ТРЪМП ДА СПЕЧЕЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В ЭАЩ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2024-ТА ГОДИНА!
36
6
 
30
 
! Отговори
Муахаха преди 3 седмици
Няма Страшно - Американците ще им Построят Нова, ама на Кукуво Лето! Също както на Нас ще ни Построят АЕЦ!! Те и Хаити преди 10 години щяха да Възстановят от Зементресението, но Ората там - са Още на Палатки - така е при САЩ - Голи Обещания за да се вземат Едни Пари и до там!!
35
23
 
13
 
! Отговори
пак аз преди 3 седмици
PaшиcTka му работа. XиTлep ряпа да яде. ПyTлep го сложи в джобчето си!
34
9
 
24
 
! Отговори
Хасан преди 3 седмици
Гадни руснаци така да унищожават краварската техника качена на кулата, не ги е срам :)
33
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Така правят варварите. 21 век в Европа разрушават градове и едновременно сочат пръст тоя и оня. А шепа лyмпенизирани нашенци им се кланят и приветстват разрушенията. Жалка работа.
32
6
 
20
 
! Отговори
Банкеръ преди 3 седмици
Руснаците събарят всичко високо,което са построили в Украйна.Първо си прибраха пералните,после тракторите,въглищата,стоманата.Чернозема,който е продаден на САЩ ще си го връщат метър по метър а продажниците ще почиват на два метра под него.Отделно организират забавления на пленниците.След такива забавления не искат да живеят.
31
5
 
24
 
! Отговори
Секс Пистълс преди 3 седмици
Това е предупреждение за цивилните да се изнасят по бързо, ако искат да остане живи.
30
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
до 30 Кравар, ставам веднага дезертьор и преминавам на страната на братушките за да изтрепем управляващите васали на САЩ в София. Понял, кравар?
29
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смърт за Уссрайна.
28
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рашките идват на нашата граница или се изсипват в анклава Камчия и казват - или се предавате и плащате милиони за издръжка на руската армия или ви изтребваме- какво трябва да направиме ние?!
27
10
 
25
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Русия е нападната и се защитава! Народа на Донбас иска своята свобода и не иска банани и хартия! Който иска банани - да отива в Еквадор!
26
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
СССР налагаха 10 г социализъм в Афганистан и резултатът е 3 000 000 убити афганистанци и 15 000 руски войници!
25
5
 
25
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Това не е тв кула, а наблюдателница и система РЛС! Никой вече не гледа телевизия от кула, а от сателит! По скоро никой не гледа телевизия, когато има ентер нет!
24
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснаците са терористи и убийци!
23
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Без кулата ПВО не работи ефективно.
22
3
 
8
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 седмици
Тази кула е фашист. Нека и