Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Вашингтон умишлено протакал конфликта в Украйна
26 апр 2024 19:40, Елка Василева
172
Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО
Снимка: архив, БГНЕС

Войските на НАТО създадоха допълнителни заплахи за Русия, като се приближиха до нейните граници, но Москва няма военен или геополитически интерес да напада страните от НАТО, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу на срещата на министрите на отбраната на страните от Шанхайската организация за сигурност (ШОС) в столицата на Казахстан Астана, предаде Ройтерс.

Още по темата
Шойгу беше цитиран днес от ТАСС да казва, че Вашингтон умишлено протака конфликта в Украйна, като упражнява безпрецедентен натиск, включително върху своите партньори.

Руският министър освен това заяви, че украинските удари по Запорожката АЕЦ рискуват да предизвикат катастрофални последици.

Шойгу е цитиран също да казва, че чуждестранните съветници помагат на Украйна да подготвя саботажи на руска територия. Той не представи доказателства в подкрепа на думите си.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно в необмислено военно поведение по отношение на атомната електроцентрала.

Руският министър на отбраната обвини САЩ, че с оглавяваните от тях блокове "Четворката" (QUAD, неформално партньорство между САЩ, Япония, Австралия и Индия) и АУКУС(AUKUS – САЩ, Великобритания и Австралия) се опитват да променят инфраструктурата за сигурност в Тихия океан, предаде ТАСС.

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия, загубени след изтеглянето на войските от Афганистан, заяви той на срещата в Астана.

Шогу посочи, че разполагането на войски на САЩ или техните съюзници на територията на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) би било неприемливо и че страните от организацията трябва да разширят обхвата и географията на военните си учения.

Според руския военен министър основната заплаха в Централна Азия идва от радикалните терористични групировки, базирани в Афганистан. В Югоизточна Азия могат да се появят нови горещи точки в резултат на завръщането в региона на радикалните ислямисти, е оценката на министър Шойгу.

Шойгу също така посочи, че Западът има двойни стандарти по отношение на прилагането на правото на държавите на самоотбрана, предаде ТАСС.

"Необходимо е да се говори за двойните стандарти на Запада, когато става въпрос за прилагането на жизненоважното право на самоотбрана", заяви руският министър. Като пример той посочи операцията на Иран "в отговор на грубото нападение срещу сградата на иранското консулство в Дамаск".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Излезе ли Европа от газовата криза? Търговците вече се тревожат за следващата зима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 41 Аве мен, ти некога виждал ли си на живо руснак или рускиня, че ги мислиш за големата работа :))) То хубаво си расал в соца, ама соца в СССР е бил най-мизерен :)
38
8
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 седмици
Знаят русненците какво значи подкрепата на САЩ! Те самите са се ползвали от тази подкрепа,когато са били заплашени от тотално изтребление! Затова сега крещят кански! Слава Украине!
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия има интерес само от газовите находища в украйна. НАТО са скъсаняци към които Вова няма интерес.
36
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То проблема че ТРЯБВА да има интерес. Ако Русия беше праснала няколко западни военни завода и офиса откъдето трооли АнонимеН както наскоро прасна тв кулата в Харков с фашистката и пропаганда, всичко щеше да е приключило, гейтаците от нато щяха да подвият опашка вместо да се правят на ощипани неофашисти. По медиите ще е да е тихо а не да врещят гьобелсови опорки.
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То проблема че ТРЯБВА да има интерес. Ако Русия беше праснала няколко западни военни завода и офиса откъдето *** АнонимеН както надкоро прасна тв кулата в Харков с фашистката и пропаганда, всичко щеше да е приключило, гейтаците от нато щяха да подвият опашка вместо да се правят на ощипани неофашисти.
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин освен да плаши с ядрено оръжие, друго не му остана, но русофилчетата си мислят, че той е много могъщ :)))
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Целия златен милиард така наречен, ти напада Русия и пада възнак. А от Афганистан как хобягнаха като зайци и някой още вярва че ги защитавали. Да им завидиш на защитата.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Родните русофилчета си мислят, че рашките щели да ни нападнат и ще ги посрещнем с хляб и сол, но те са изтарвани отдавна :))) Тя вашата матушка, едва се справя в Украйна, щели да нападат всички... :)))
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре е човек да има представа от Историята ,а и от днешната реалност.Бил съм около 40 пъти в СССР , а и в Русия, от Турската граница ,през Кавказките републики, степта на Татария , и специалните заводи, та до 400 км след полярната окръжност в зоната на концлагерите, виждал съм и източните склонове на Урал. Жестока страна , изградена с много кръв, много кръв. Поддържана с много насилие. Затова е и най-голямата по територия.
30
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Русофоб - много кратък списък, отгоре на всичко и грешен. Нищо, то като ви знае човек грехота е да иска повече от вас. Виж ако не те мързи и те интересува истината, в което се съмнявам, защо Русия нападна Грузия. За Молдова не съм чул, признавам си. Но ако си честен ще провериш за Грузия и искам да напишеш точно за какво става дума! Знам, че е невъзможно, но аз съм такъв-един наивник на средна възраст.
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шойгича да отиде да подскаже новата опорка на Лукашенко, щото миналия месец мустака ходеше по полигоните да си пита военните за колко време щели да превземат Полша и Литва, хаха.
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Държавите от нато не са воини. Наистина е безинтересно.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Русофоб много ти разбира тикв..а на тебе!
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе смятайте, че Путин се уплаши от целия свят и затова казва, че няма интерес. Ако му се отдаде възможност ще превземе всички континенти. Ама като видя колко е силен запада и САЩ явно е решил да се скатава. Просто не си го признава. Дори украина да капитулира, пак САЩ и ЕС ще са победители.Русия винаги губи.
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Проблема ви е само с Украйна! Знаем го това! Само Зеленски подържа " тезата", че Русия е " тръгнала" да превзема Европа,както един индивид 1941 г!
24
2
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ДО ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ В ФАЩ НЕМОЖЕ ДА СЕ ОБЯВИ ПОБЕДИТЕЛЯ ВЪВ ВОЙНАТА МЕЖДУ ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НА ЗЛОТО И УКРАЙНА!
23
3
 
13
 
! Отговори
Русофоб преди 3 седмици
Ама какво като се е приближила НАТО до русия? Никой няма намерение да ви напада, живейте си там в блатная както искате, не нападайте вие други и никой няма да ви обръща внимание. Само че се видя кого вие нападате - държави, които не са в НАТО: Грузия, Украйна, Молдова.
22
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
до "12" :...-"Леба от лаври е само клевета..За разлика от ДИРЕКТИВАТА на ЕС да въведем "брашно от ***" !...Или не си чул за това?
21
4
 
16
 
! Отговори
Ужасът преди 3 седмици
Министърът на отбраната на диктатурата подкрепяща и осигуряваща оръжие от на ултра-радикалните ислямисти Хамас, Хизбула, шериатският режим в Иран, талибаните фундаменталисти в Афганистан, и онова подуто изчадие Рамзито чеченският ислямист, който дава на сина си да се саморазправя с руснак позволил си да гори Корана, се опасява от ислямски фанатизъм;) Какво повече да се говори за другите бълнувания на този никога не служил в руската армия чиновник послушник на Вова. Путинистан
20
10
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
до "13" :..-във всеки случай НЕ го е придобила,ИЗБИВАЙКИ най-безмилостно стотици милиони местни индианци,както Кравария "придоби" Сев. Америка !