Дори и без война: Русия вече безскрупулно атакува Европа

Това може да е първата стъпка към война с НАТО
2 май 2024 11:39, Нели Христова
298
Дори и без война: Русия вече безскрупулно атакува Европа
Снимка: БГНЕС

Британец е обвинен в заговор за палеж срещу украински бизнес, след като се твърди, че е бил вербуван от руски шпионин. Той е установил и връзки с наемническата група Вагнер.

Заподозреният, Дилън Ърл, ще бъде изправен пред съда съгласно новия Закон за националната сигурност, първият случай съгласно новото законодателство за репресии срещу чуждестранни шпиони. Други четирима мъже също са обвинени във връзка със заговора.

Но случаят не трябва да се разглежда като изолиран инцидент. Има много по-широка и по-сериозна руска саботажна кампания, обхващаща цяла Европа. И което е по-притеснително - моделите на поведение съвпадат с прогнозите за това какво ще се опита да направи Русия преди открит конфликт с НАТО.

Изглежда, че има малко части от Европа, които не са цели. По-рано през април Германия арестува две лица по подозрение, че са планирали атаки от името на Русия с редица цели, включително американски военни бази. В Литва Москва е използвала организирани престъпни мрежи, за да организира физически атаки срещу руски опозиционери.

Шведската полиция за сигурност разследва дали възможен саботаж може да стои зад редица дерайлирани железопътни линии в далечния север на страната, докато естонските служби за сигурност са регистрирали засилени руски усилия да вербуват местни граждани да атакуват собственото си правителство.

Полша, която има ключови маршрути за доставка на доставки в Украйна, е ставала мишена по-често. По-рано този месец полските власти арестуваха мъж, който разузнаваше мерките за сигурност на важното летище Жешов, очевидно с намерението да подпомогне опит за убийство на украинския президент Володимир Зеленски. Миналата година влаковата мрежа на страната беше атакувана от неразрешени радиосигнали в акт на явен саботаж.

Но набирането на подставени лица е само един от начините, по които Русия вече атакува Европа отвъд Украйна.

Има подобен модел в руската електронна война, която прекъсва полетите около региона на Балтийско море. През март Русия заглуши сигнала на самолет на RAF, превозващ Грант Шапс, а само миналата седмица Москва беше обвинена, че е атакувала хиляди полети до и от летища в Обединеното кралство. Вчера Естония също отправи обвинения към Москва, че е заземила част от самолетите й.

Но това отдавна е норма за самолетите в региона. Далеч от това да е нещо, което засяга само преминаващите британци, това е основен проблем в разширяваща се област на Европа, който датира от години и става все по-сериозен.

Това е толкова вярно, че вече се третира като нормално редица навигационни системи да не са достъпни над Балтийско и Черно море. И в Северна Норвегия руската GPS намеса не само нарушава ежедневното въздушно движение, но и пречи на работата на полицията и службите за спешна помощ.

Това не означава, че летенето в Европа не е безопасно – тъй като самолетите все още могат да използват редица резервни опции – но означава, че някои от системите, които осигуряват безопасна навигация и избягване на сблъсък, вече не са налични. А там, където летищата разчитат на базирани на GPS услуги, кацането става невъзможно и полетите трябва да се отклонят или дори да се откажат напълно и да се върнат в началната си точка.

Разбираемо е, че авиокомпаниите са предпазливи при насочването на вниманието към проблем, който някои пътници може да видят като компрометиращ тяхната безопасност. Но икономическите разходи и смущенията са високи и се увеличават – и е трудно да се види колко още може да продължи това.

Нарастващото въздействие на отмяната на полети и прекратените кацания е цена, която се дължи пряко на руските действия. Но бездействието на Запада означава, че няма последствия за Москва.

В морето Русия също е фокусирана в разрушителната си работа. "Призрачният флот" на Москва от плавателни съдове с мистериозни собственици, съмнителни застраховки и регистрации на места като Есватини (която като страна без излаз на море не е традиционна морска нация) е особено заета с избягване на санкции и шпионаж около балтийския остров Готланд , отдавна признат за ключова цел поради значението му за контролиране на морския и въздушния трафик в региона.

Всичко това са примери за враждебни действия от страна на Русия, които постепенно се нормализират, защото никой не желае или не може да се справи с това.

Отново проблемът може да изглежда като локален – но има незабавни разходи за всички нас под формата на смущения и по-високи разходи за доставка и застрахователни ставки. Има и дългосрочни последици от това, което Русия може да се готви да направи.

И този миналия уикенд плавателни съдове в региона съобщиха за вълна от прекъсвания на GPS, което показва, че разрушителната електронна война от Русия е засилила скоростта и сега засяга надводния морски трафик. Ако не се направи нищо, логичната следваща стъпка е Москва да се опита да блокира GPS и за движение по пътищата.

С милиони навигационни системи, зависими от услугите за GPS местоположение, това може да посее хаос по земята в целия регион.

Всичко това са примери за враждебни действия от Русия, които постепенно се нормализират, защото никой не желае или не може да се справи с това. По този начин Русия разширява границите на приемливото или поне прието, като прави нещо, което би трябвало да е възмутително, и след това го прави повече, когато няма реакция от Запада.

Но има още. През 2020 г. написах в съавторство проучване за Шведската агенция за отбранителни изследвания относно това, което военните плановици наричат A2AD или отказ на достъп/зона – с други думи как в случай на война Русия може да се опита да попречи на силите на НАТО да се придвижат към мястото, където са необходими.

Моята глава разглеждаше редицата начини, по които Русия може да обездвижи Европа дори преди конфликт, без да произведе изстрел. Това, което сега е тревожно, е, че толкова много от методите, които описах, включително GPS заглушаване, саботаж, локални проксита и много други, вече се използват в Европа и Обединеното кралство. Русия рязко засили кампанията си срещу нас и това е опасен знак за това, което може да последва.

Методите на Русия се развиха. Бандите за убийства, които бродеха из Европа през предходното десетилетие, включително срещу Сергей Скрипал в Солсбъри, бяха съставени от руски военни и офицери от разузнаването.

Сега моделът на атаките, включително в Обединеното кралство, показва, че Русия набира хора на свободна практика от нейно име. Това може да се дължи на факта, че нейните собствени хора са твърде лесно идентифицирани или твърде заети зад линиите в Украйна. Но моделът показва това, което отдавна знаем: че Русия винаги може да намери безскрупулни хора, които да атакуват собствените си страни от името на Москва.

Британците, заподозрени в палежи, са обвинени съгласно новия Закон за националната сигурност, който влезе в сила скоро, тъй като преди това широк спектър от враждебни действия срещу Обединеното кралство от името на чужди сили бяха напълно законни.

Все по-смелата агресия на Русия в Европа и Обединеното кралство показва, че всички сме атакувани. Така че е окуражаващо да видим Закона вече в употреба; но докато кампанията на Русия продължава, трябва да сме готови за много по-шокиращи случаи, които ще бъдат изслушани.

Коментарът е на Кийр Джайлс за The Independent.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от Русия
13 души са ранени в Одеса след руски ракетен удар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
3
 
5
 
! Отговори
Батман преди 1 седмица
Сами си го изпросихме сега няма да ревете.
263
3
 
8
 
! Отговори
ВЪХ НЕДЕЙ преди 1 седмица
Разгрома на жалкия запад съставен от безполови клъвнелоти и тунберги ще отекне във вековете !Всички ще тупат койруци във Русия и ще се мазнят!Батя ги бие където ги хване смля ги в Грузия 2008 после в Сирия им показа как се води война!Толква са жалки западняците че хора в мали увити с евтини хавлии и чехли изгониха френския чуждестранен легион с прашки!Янките са по зле те ако нямат лак за нокти бягат като антилопи томпсън и врещят като кози!
262
12
 
8
 
! Отговори
ясно като 2+2 преди 1 седмица
Тези *** на монголи и хазари вече 300 години извършват агресии с цел завлядаване натеритории и използване на природните ресурси защото за друго освен да копаят и продават нямат интелект.Сега са се насочили да завладеят цялото земно кълбо защото една шеста не им стига и да превърнат в роби цялото човечество. Затова в интерес на човечството е империята на злото да бъде унищожена!
261
3
 
17
 
! Отговори
БПФ преди 1 седмица
А, значи когато Камерън не само дава ракети на нацистка украйна, но и официално и разрешава да нанася удари по руска, територия, всичко е наред, но когато Русия отговаря и то много по меки, това е безскрупулна атака? А, мисирчици? Ама Путин е прекалено добродушен... Аз ако бях, щях да кажа на оня директно, че ако дори една обратняшка ракета удари руски град, Лондон ще бъде заличен веднъж завинаги !!!
260
6
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Тролетарятния планктон вие на умряло,щото инстинктивно усеща победата на Русия. Каквито и простотий да пишете в средствата за масова дезинформация.резултатът ще е същия като при Наполеон и Хитлер,така,ме свиквайте.
259
2
 
3
 
! Отговори
Хамстер преди 1 седмица
Кто забранят криптото и офшорките и край с предателите. Остава да им прящат кещ по гълабите или с куфари като катарците плащаха на гъркинята евродепутатка да агитира да ритат в пустинята . Сега стадионите са обори за камили, напразно наляха сто милярда за ПР...
258
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А, да. И ако някой се *** в Европа да знаете, че руснацитя са виновни!
257
14
 
3
 
! Отговори
КОКИ преди 2 седмици
До Анонимен руския конь оиде у ряката
256
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тези украинци големи *** се указаха
255
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се пусни атомна бомба право в сърцето на Киев така или иначе Украйна няма да съществува ,ще бъде разделена на 2 половината към руската част другата към Полша ,и Русия и САЩ ще са доволни.
254
15
 
6
 
! Отговори
ЧИНООООО преди 2 седмици
До Закривай окрайна! Вън мутрофан от БЪЛГАРИЯ
253
1
 
6
 
! Отговори
Бабената преди 2 седмици
ви трънкена!
252
4
 
23
 
! Отговори
Чери00 преди 2 седмици
До Анонимен"НАТО си проси война" e вярно, но няма да е само с Русия а и сума ти държави които са дигнали мерника на арогантните НАТОвци!Но хак да им е!
251
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НАТО си проси война, защото няма друго извинение да оцеле. Ама ако имате друго обяснение за тази лудост, споделете.
250
4
 
39
 
! Отговори
Shark преди 2 седмици
Чакайте сЯ, нали имаше ем-найсет пакета от санкции, които трябваше да омаломощят и притиснат Русия. Какво стана сега? Значи когато Европа/САЩ налагат санкции е демократично и скрупулно, а когато Русия дава ответен удар е безскрупулно. И да подпалиш цяла държава, да унищожиш икономиката и и да измрат толкова хора, само и само да бъде угодено на презокеанския деменцирал Dъртак е много скрупулно.
249
0
 
6
 
! Отговори
доктор преди 2 седмици
Абе вие луди ли сте??? Триете ми коментара, а за "обляно от пречистващия огън на ядрената мощ" слагате плюсове... Вие представа имате ли какво е това? Трябва да си луд да искаш това да случи!!!
248
7
 
23
 
! Отговори
Напротив преди 2 седмици
Съвсем скруполно млати чу турите натовски!
247
6
 
31
 
! Отговори
Дедо преди 2 седмици
Да? А едни 12400 санкции, и то без решение на ООН, *** изобщо не са атака срещу Русия?
246
9
 
36
 
! Отговори
Добромир преди 2 седмици
Надявам се скоро РФ да пристъпи към война с НАТО и Земното "кълбо" да бъде обляно от пречистващия огън на ядрената мощ!
245
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да, Путин е внедрил пръдльовци да обгазяват парламента ни. Поради липса на хлорпикрин и мухоморка е настъргал чесън, сложил го е в найлонова чантичка при чорапите на Боко и гащите на хищната хиена и от това съчетание е получил най-страховитото оръжие, което ще хвърли в Европарламента. Терориз.