Ако ние си отидем, много неопитни ще умрат: Как Украйна набира войници?

Военните призовават за смяна на подхода
7 май 2024 19:30, Нели Христова
99
Ако ние си отидем, много неопитни ще умрат: Как Украйна набира войници?
Снимка: БГНЕС

Под богатата, разлистена покривка на украинската пролет чака артилерийска част.

Само част от работата им е изстрелването на ракети от 50-годишната им ракета-носител. По-голямата част от времето си прекарват в копаене на нов бункер в склона.

Те са превъзхождани по оръжие и по численост от руските сили, на 5 км в района на източен Донецк, които се приближават все повече.

Очаква се входящите американски боеприпаси да помогнат, но как украинското правителство се справя с нуждата си от набиране на персонал е спорно.

Нов законопроект за мобилизация, приет по-рано през април, беше критикуван за това, че не включва ограничение на прослуженото време. Клауза, насочена към демобилизиране на войници след три години, беше премахната по искане на армията.

Сега изтощените от войната войници казаха пред BBC, че военните трябва да "преосмислят" начина, по който набират служители.

Въпреки че Киев намали наборната възраст, за да намери заместници, това не е просто игра на числа.

Хиляди обучени войници като Александър, радист в 21-ва отделна механизирана бригада, се бият през по-голямата част от две години без подходяща почивка.

"Ако се приберем у дома", казва той, "неопитните войници може да успеят да задържат линията срещу руснаците, но много от тях ще умрат."

Той почуква слушалката си в бункера, където спи с още четирима други войници. Отвън гората създава илюзия за спокойствие, периодично разтърсвана от свирещ артилерийски снаряд над главата.

Миналата година по това време идването на твърдата почва на пролетта донесе чувство на оптимизъм с очакваната контраофанзива. Условията улесняват придвижването на хора и машини.

Днес това просто прави работата на тези войски по изкопаването на нови защити по-трудна.

"Моите хора станаха професионалисти, след като се биеха толкова дълго", казва гордо техният командир с позивна "Чиж".

Той посочва тяхната мобилна ракетна установка под камуфлажна мрежа.

"Те знаят, че всяко превозно средство е като жена", твърди той. "Всяка е индивидуална, със своите капризи и особености."

Сгушен, техният камион от 70-те години символизира текущото състояние на украинската армия. Старомоден в много отношения, но модерен в други - с GPS система за насочване - но липсва един ключов ресурс: ракетите.

Въпреки че руската армия не е модел за съвременна война, тя напредва в множество части от източната фронтова линия. Ето защо виждаме нови украински окопи да се копаят на 30 км назад.

Нахлуващите сили са научили тактически уроци и се радват на превъзходство във въздуха. Москва също драстично увеличи производството на оръжия и мобилизира хора с по-бързи темпове, отколкото Украйна.

Настроенията в нашия горист изкоп отразяват мантрата на украинското правителство за "борба толкова дълго, колкото е необходимо".

Докато войниците, които BBC среща, може да не са чувствали, че могат да говорят напълно свободно, това не е проблем за Илия, когото медията среща в уединение на главния площад на Краматорск, в източна Украйна.

Илия, боен медик, смята, че военните са били нечестни по отношение на това какво означава записване за армията.

Той твърди, че ще бъде по-ефективно, ако вербовчиците кажат на новите войници, че първите шест месеца са "супер трудни" – но след това ще бъдат обучени за по-специфични роли.

"Пехотата е най-трудната работа в армията", казва той.

Колкото и уморен да е Илия, идеята да се биеш заедно с вкаменен наборник в окоп не е привлекателна. Той също така смята, че липсата на прозрачност относно реалностите на бойното поле допълнително възпира мъжете да се регистрират за битка.

"Ами ако тази война продължи 10 години?"

Обратно в Киев, докато местният депутат Инна Совсун минава с екип на BBC по нормалния й маршрут за джогинг, тя обяснява защо се е въздържала при гласуването на законопроекта за мобилизация. Партньорът й служи като медик на първа линия.

"Прекарвам безброй нощи, тревожейки се къде е той", обяснява тя. "Това е опитът на милиони украинци."

Совсун смята, че трябва да се съсредоточи повече върху ротацията като твърди, че Украйна има достатъчно мъже в бойна възраст, за да се размени с около 500 000, които се бият в момента.

"Има добре обучени войници, които не могат да бъдат сменени, но какво да кажем за хората в окопите?", пита тя. "Отнема време да ги обучим, но какво ще стане, ако тази война продължи 10 години? Не можем да се преструваме, че разчитаме на същите хора, които започнаха да служат в първия ден."

Досега набирането на украинската армия беше възпрепятствано от исторически обвинения в корупция и намаляващия брой доброволци.

Сега министрите преследват две ключови цели: възстановяване на доверието в системата, като същевременно увеличават натиска върху мъжете да се бият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от Русия
Как мобилизацията застраши ключовата енергийната индустрия на Русия?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има едни поне 5 милиона мъже - новопристигнали, напращелли реззенки от Азия и Африка в Европа. И им се търсят поне 5 милиона бели, руси, млади и дашни украинки. Затуй тази военна операция няма скоро да приключи. Трябва поне 2 милиона украинеца да бъдат пратени на едно по-хубаво място, още поне 2-3 милиона ще бъдат инвалидизирани и ето ви я математиката и плана за задоволяване на новите нашественици, да са щастливи и доволни да си отедат на бели руси свежи жени. Бели хетеромъже не са им нужни
82
0
 
0
 
! Отговори
Някой продължение преди 1 седмица
Каквото и да казват управляващите в DE за AFD и тези който са против мигрантите не е вярно, че това са терористи. Терористи са всички нашественици от цял свят който сеят престъпност със местните мафиоти и прости хора. Ограбиха всичко градено и постигнато от поколения хора европейци. Като спечелят AFD и тръгнат милиони мигранти във всички посоки готови ли са армиите за това. Както дошли така и си отишли. Достатъчно милярди взеха наготово. Нито един европеец не е ползвал такива привилегии и защита
81
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Нямаше нужда от толкова смърт и разруха. Никой нямаше стаж в това. Сега по-добре да напускат от там. Така или иначе ще ги заместят руснаци. След години нищо не се знае. В Европа има работа за тях като военни вече с някакъв стаж може да помогнат да освободим България и Германия да станат отново християнски и бели(славянски и скандинавски). Европа чака отново освобождение от всякакъв сорт нашественици. Милиони са и натрупаха стаж да помагат...
80
1
 
16
 
! Отговори
Украинец преди 1 седмица
Вие не разбрахте ли, че украинците не искат да се бият за зеленски? Насила отвличат хора от улиците и ги пращат в мелницата в ДОнбас. Всеки иска да избяга, но ни преследват и отвъд граница. Дано Путин приключи всичко по бързо и да се връщаме по домовете...
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До баба мараКак да го свалят, той отмени изборите вече е цар на Украйна. Не президент.
78
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако някой от интервюираните войници каже нещо неудобно за сатрапския режим в Киев, колко ли ще живее? Защо трябва да вярваме на този пасквил, на тези интервюта на хора държани насилствено мобилизирани?
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Убитите Украинци за м. април са 1000, 1200 човека, те надхвърлиха вече 600 000. Продължаваме до последния Украинец!
76
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аве, откъде ги препечатвате тея бълвочи, ве... толкова мазна и трогателна украинска разлистена пролет и едни изстрелват ракети от ракета-носител... Н.е.л.и. май е бот.
75
0
 
8
 
! Отговори
Гьобелс преди 1 седмица
Яка пропагандна статийка. Гьобелс е доволен!
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"е изстрелването на ракети от 50-годишната им ракета-носител" - моля четете си певедените статии преди да ги публикувате.
73
0
 
14
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
свалете зеленски и кликата му и се разберете с русия няма друг начин толкованарод се изби 21 век е спрете се наи после
72
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Украйна никой не иска да воюва на фронта, в Русия също, разликата е в това, че в Русия винаги ще намерят 500 000 затворници, които да хвърлят на фронта!
71
2
 
13
 
! Отговори
Непознат преди 1 седмица
Жалко за младите загинали момчета Пратете Зеленски и министрите да се бият Докога западния свят ще поддържа тази безумна война
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е гражданска война. И тук вече има предпостав ки за такава. Но българина не се бие той се предава.....
69
0
 
11
 
! Отговори
Гогол Транслейтиев преди 1 седмица
За неправилен превод наказателното е доживотна присъда в турски затвор!
68
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
Няма лошо! И опитните и неопитните! Не е невинен този който гласува да в чужд слуга!
67
16
 
6
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 седмица
Та кое не разбрахте от това,че Украйна притежава серьозен мобилизационен потенцял?
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държава-камикадзе
65
4
 
22
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 седмица
Всички опитни ще умрат,неопитните ще се предадат.
64
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да върнат тези които първи избягаха