Андрей Белоусов сменя Шойгу като министър на отбраната

Предложението е направено от Путин
13 май 2024 07:15, Александър Попов
20
Андрей Белоусов сменя Шойгу като министър на отбраната
Андрей Белоусов. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент Владимир Путин предложи първия вицепремиер Андрей Белоусов за нов министър на отбраната на мястото на Сергей Шойгу, предаде ТАСС, цитирайки указ, публикуван на сайта на Кремъл.

Франс прес отбелязва, че изненадващото отстраняване на 68-годишния Шойгу е част от дълбоки промени в правителството, предложени от Путин броени дни след като положи клетва във вторник като държавен глава за пети мандат. Руският президент смени министъра на отбраната повече от две години след началото на т. нар. специална военна операция в съседна Украйна, която буксува.

Сега руската армия настъпва в Харковска област - няколко дни след като започна сухопътна атака в североизточния украински регон, и засилва натиска си в Донбас, особено към град Часов Яр. Тя обаче претърпя някои унизителни поражения след нахлуването си в Украйна и понесе тежки загуби, обобщават АФП и Ройтерс.

Шойгу, който бе министър на отбраната от 2012 г. и отнесе много критики след началото на войната срещу Украйна, ще стане секретар на влиятелния Съвет за сигурност на Руската федерация на мястото на Николай Патрушев. Смятан за близък до Путин, той също така ще отговаря за развитието на военнопромишления комплекс, посочва Ройтерс.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов запазва поста си, съобщи пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Що се отнася до Патрушев, той ще бъде назначен на друг пост, каза още Песков, но не уточни на какъв.

Бъдещият руски министър на отбраната Андрей Белоусов, на 65 години, е икономист по образование.

"Министерството на отбраната трябва да бъде напълно отворено за иновации, за възприемане на всички напредничави идеи. Затова президентът избра кандидатурата на Белоусов", обясни изненадващото назначение Песков, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че "Шойгу ще продължи да работи в тази област, която познава добре, която познава много добре отвътре, със своите колеги и партньори на предишното си работно място", предаде АФП.

Белоусов ще бъде заменен като първи вицепремиер от Денис Мантуров. Досега Мантуров бе вицепремиер и министър на промишлеността и търговията.

Антон Алиханов ще е новият министър на промишлеността и търговията, а Сергей Цивилев ще замени Николай Шулгинов като министър на енергетиката.

Другите знакови фигури в руското правителство запазват своите постове. Сред тях са премиерът Михаил Мишустин и дългогодишният министър на външните работи Сергей Лавров, който ръководи руската дипломация вече две десетилетия.

Директорите на Федералната служба за сигурност и на Службата за външно разузнаване, Александър Бортников и Сергей Наришкин, също остават.

Александър Новак запазва поста си на вицепремиер, отговарящ за икономиката и енергетиката.

Двете камари на руския парламент се очаква да утвърдят тези неочаквани промени в правителството днес и утре, посочва АФП. Гласуванията ще бъдат формалност, тъй като партията на Путин "Единна Русия" контролира Държавната дума и Съвета на Федерацията, където няма никаква реална опозиция./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Андрей Белоусов
Още от Русия
Шойгу: Политическият "Сървайвър", обвинен за неуспехите на Путин в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Има някакво развитие в Блатото.Все пак икономист е по-добре от еленовъд.
14
2
 
1
 
! Отговори
Вълканов преди 1 седмица
Тук във форума се подвизава АНОНИМЕН, изявявайки се като свиреп русофоб. Неможа ли да разбере това човече, че с омраза грамотна позиция не може да се получи. Нека запази омразата за себе си, не ни е нужев неграмотен русофоб Да си радикален - да, но да си замъглен от омраза без капка приведени доказателства се превръща в един крещящ Гьобелс, който като папагал повтаря едно и също.
13
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
До 15 "ЕС тръгва по същия път на Русия....военна икономика. НАТО стяга редиците!" - затова трябва да излезем спешно от ЕС и НАТО.
12
3
 
3
 
! Отговори
Със сигурност преди 1 седмица
Беломустаков ще бъде последван от белобрадов, белокуров, белог.зов, белопутин и после всички заедно в Сибир. И - нека бъде Светлина, нека има Цветя!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Икономист. Какво значи това? Русия става изцяло военна икономика (също като хитлеристка Германия). Щадителната война в Украйна свърши, а ЕС тръгва по същия път на Русия....военна икономика. НАТО стяга редиците! Ще видим до къде ще стигнат двете страни, и на чия салфетка ще се окаже нашата провинциална територия.......
10
1
 
6
 
! Отговори
Бум преди 1 седмица
Промитите мозъци по долу,изпаднаха в паника...
9
8
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
СПЕЧЕЛИ ЛИ ДЖО БАЙДЪН 2-РИ МАНДАТ КАТО ПРЕЗИДЕНТ ТОВА Е НЕ САМО КРАЯ НА РЕЖИМА НА САМОЗВАНИТЕ ПУТИН НО И КРАЯ НА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗЛО КОЯТО ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ НА ДОСТА ПАРЧЕТА ЗА ДА НЕ ПЛАЩА ТРИЛИОНИТЕ ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ НА УКРАЙНА КОИТО ЩЕ И БЪДАТ ПРИСЪДЕНИ ЗА НАРУШАВАНЕ НА МЕМОРАНДУМА ОТ БУДАПЕЩА ОТ СТРАНА НА ТЕРОРУСКАТА! ТЕРОРУСКАТО ОБЯВИ, ЧЕ НЕ ЗАЧИТА НИКАКВИ ДОГОВОРИ НИТО ТЕРИТОРИАЛНИ ГРАНИЦИ И ЩЕ СИ ПРАВИ КВОТО СИ ИСКА НА ЗЕМЯТА ЩОТО ИМАЛА ЯДРЕНО!
8
8
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 седмица
ТЕРОРУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ УМИРА, А ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПРАКТИЧЕСКИ ДОРИ ОЩЕ НЕ Е ЗАПОЧНАЛА :D ВОЙНАТА В УКРАЙНА НАИСТИНА ПОЧВА В МИГА В КОЙТО СЕ ОБЯВИ, ЧЕ ДЖО БАЙДЪН Е СПЕЧЕЛИЛ 2-РИ МАНДАТ!
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нещо си приличат в погледчето с нетаняхуто.
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мдааа, и що ни спрягат, че сме в западната сфера на влияние, като новините са на 99% какво се случва в Русия.
5
10
 
8
 
! Отговори
Сега преди 1 седмица
Краварите с умиление ще си спомнят за шойгу!
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ей тоз ша стигне до Берлин, че и ще го подмине даже.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаковата фигура, шефът на ОПЕК+ Александр Новак запазва поста си на вицепремиер, отговарящ за икономиката и енергетиката.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом предложението е от Путин, значи ще стане )))
1
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шойгуууу,Герасимова,где май боеприпаси.!?Спукана е работата на руските фашисти...