Чингис Хан бил пазител на околната среда

Той избил толкова хора, че намалил вредните емисии въглерод
Обновена: 25 яну 2011 19:06 | 25 яну 2011 19:05,
99
Чингис Хан бил пазител на околната среда
Пясъчна скулптура на Чингиз Хан. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

За мнозина той е кръвожаден воин, за монголците е „баща на нацията”, а според еколози може да се окаже един от хората, направили най-много за опазването на околната среда.

Според ново изследване на Научния институт Карнеги монголският вожд, който в периода XIII-XIV век изгражда най-голямата империя в човешката история, е „спестил” на атмосферата 700 милиона тона въглерод.

Как е станало това? Кървавите му походи са заличили от лицето на Земята огромни населени територии, които впоследствие са се превърнали в гористи местности. Те от своя страна са естествени „пречиствателни станции” на въздуха.

Цената на този екорезултат е 40 милиона убити, уточнява Daily Mail.

За времето си ефектът е бил поразителен. Още повече, че монголската империя се е простирала на 22% от общата земна повърхност на планетата.

В наши дни обаче „спестеното” от Чингис Хан се равнява на годишните вреди, причинени от консумацията на петрол по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
35
 
! Отговори
зелен позеленял преди 13 години
гринпийс тогава на хитлер и сталин медали посмъртно да им дадат
93
1
 
31
 
! Отговори
бат Слави преди 13 години
до 82:Незнам дали няма да разбия детските ти мечти, но хвани прочети малко, пък после ругай на роден език "невежите" българи :) Все си мисля, че 13те колонии не са се нанесли временно на запад до тихия океан.
92
0
 
32
 
! Отговори
бат Слави преди 13 години
Хахахаха, т'ва трябва да се сложи в рубрика вицове :)Избил половината свят от екологични подбуди :)Все си мисля че териториите през които е минал не са останали безлюдни. От друга страна сигурно бая градове и села и ниви е изгорил в екологичния си поход :)
91
5
 
34
 
! Отговори
У-у-у! преди 13 години
Тези от Научният институт Карнеги поставят рекорд по аморалност! Да преименуваме незабавно едноименната уличка в София!
90
4
 
34
 
! Отговори
Апокалипсис Сега преди 13 години
Както съм казвал многократно ... няма лошо в това са се избиваме едни други... така допринасяме за екологията и съживяваме крехката екосистема на планетата. Малцината оцеляли от нас ще живеят в истински рай !
89
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дам, унищожаваме се - насилствени покръствания в Скандинавия и Южна Америка, избиване на 50% от населението на цели държави ако откажат да се покръстят, конкистадори, ИРА, ЕТА, кръстоносни походи които са е*али яко България, християнски камикадзета...
88
1
 
33
 
! Отговори
hallo? преди 13 години
ne ni trjabva chigiz han nie se samouni6tozavame - raketi v kosmosa, voini, zatrivane na prirodata, islamski kamikatzeta, otrovena hrana, malko pari za ´masata hora po zjalia svjat, jadove i pr. i pr. i pr.
87
1
 
38
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Да се чуди...човек,как един такъв сравнително малоброен народ,като монголскияе успял да сътвори такива демографско - политически катаклизми,които са оказали промени за ...векове напред.Може би и от тогава е останало...понятието"азиатска жестокост".Какво е сега...положението;огромна държава,колкотоЗападна Европа,с население 2,7 милиона,в патриархално родов...строй;можеби това е...отмъщението на историята,за сторените...зулуми.
86
1
 
49
 
! Отговори
Black Beard преди 13 години
А ако изтрепем 10 000 Хамъра, ще има въздух за един милиард души.
85
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 85- имаш предвид Котраговите българи ,а не Аспаруховите,нали?
84
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
американците избиват непокорните идианци,а останалите тикат в резервати където те деградират под влияние на огнената вода и безделието.
83
0
 
34
 
! Отговори
до 82 преди 13 години
и от американци приятелю! виж 7 кавалерия.изложи се много умнико!
82
1
 
33
 
! Отговори
овчата битка преди 13 години
На тоз "еколог" пак българи му видяха сметката. След овчата битка и като му избиха армията българите - тоя се разболял и патладясал. Никога повече монголия не става сила след това.
81
2
 
33
 
! Отговори
poohy преди 13 години
Ето защо Монголия не се е превърнала в гориста държава - не е трепал монголци.
80
1
 
37
 
! Отговори
галактика преди 13 години
по повод коментар 70 на Гошо /не/ *** ----- Ние казарми вече нямаме ----- В парламента обаче започнаха да се плискат с вода, скоро може и с друго да се замерят ---- То, безделието до какво ли не води
79
4
 
52
 
! Отговори
до 59 преди 13 години
*** - индианците в северна америка са избивани не от американци ,а от англичани , французи , испанци и холандци. *** недоклатените умници бе!*** народ слаба държава!
78
0
 
31
 
! Отговори
nqkoi преди 13 години
vsi4ki *** koito samo govorqt neka vidqt tazi karta ako razberat est
77
0
 
40
 
! Отговори
ппанцхо преди 13 години
Хитлер и Сталин да не са еколози: )))
76
0
 
35
 
! Отговори
смешко преди 13 години
Статията е писана от НЕИЗВЕСТЕН автор - X ***.
75
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** манипулации за насъскване на хората едни срещу други - непрекъснато съобщават как някой някъде бил избил милиони! Само и само да внасят раздор между народите. Всъщност Чингис Хан биологично оръжие да имаше, нямаше да може да убие 40 милиона души. С Холокоста, Със Сталин също, с Голодомора и къде ли още не.