Учени намериха отломки от метеорита над Челябинск

Парчетата са изпратени в Екатеринбург
Обновена: 18 фев 2013 08:38 | 18 фев 2013 08:34,
25
Учени намериха отломки от метеорита над Челябинск
Снимка: БТА

Учени заявиха днес, че са открили отломки от метеорита, разпаднал се в петък над град Челябинск в Урал, където бяха ранени над хиляда души, предаде Франс прес.

В неделя руското Министерство на извънредните ситуации спря издирването на парчета от небесното тяло. Водолази претърсиха предния ден езеро Чебаркул, където се предполагаше, че е паднал метеоритът, но не откриха нищо.

Изпратени на мястото учени от Уралския университет обаче заявиха, че са намерили край езерото петдесетина отломки. Според комюнике на учебното заведение парчетата са изпратени в Екатеринбург.

Още по темата
Академик Виктор Гроховски, началник на експедицията, определя метеорита като хондрит - вид метеорити със скалист състав, посочва университетът. Веществото на откритите парчета съдържа 10 на сто желязо.

Според документа се очаква метеоритът да получи името Чебаркулски. "Тъй като намерихме отломки, това означава, че основният фрагмент се намира в езерото", заяви Гроховски, цитиран от Интерфакс, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: метеоритЧелябинск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Гарабед преди 11 години
До АнонименТочно ,защото знаем историята затова ненавиждаме държавата Русия.Срещу народа и нямаме нищо против.
22
0
 
1
 
! Отговори
Гарабед преди 11 години
До някой;Представяте ли си какво щеше да стане с езерото?
21
6
 
2
 
! Отговори
Аз преди 11 години
До бай Петко Има скорост по-бърза бай Петйо от тази на светлината )))webcafe.bg/id_1380967454
20
2
 
4
 
! Отговори
Пеуничанин преди 11 години
Оно глей съга,яла те метеорито си е наш пернишки.Като го разучат ще видат,че е пълен с пернишки винкеле на топка.Е те така.утиде ни жилезцето зян у Русия.
19
2
 
6
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
АБЕ ВИЕ ЛУДИ ЛИ СТЕ?!?! ЗНАЕТЕ ЛИ КОЛКО ВЪРВИ ЕДНО КАМЪЧЕ МЕТЕОРИТ? 10-15к ако е буца колкото 2 юмрука може до 300к да удари но зависи от съставаПрез 1996 оня дето му отнесе багажника цяла скала стана милионер а колата е в музея. Но оня беше в НюЙорк където няма *** които да приватизират/украдат всичко що изпаднеЗащо мислите тая *** е дигнала водолази? От научен интерес ли? БУАХАХАХА искат да се докопат до $$$$ ама явно месните им скриха "топката" преди да дойдат.Чакайте ги скоро в eBAY
18
0
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 11 години
Към телевизия ВВТ. Уважаеми редактори, когато пишете нещо не се правете по-католици от папата. Какво имам предвид: Днес 18.02.2013 в обедните новини в 12.30 казахте, че метеорита паднал в Русия се е "...движил със скорост по-голяма от скоростта на светлината..." Скоростта на светлината е 300 000 клм. в секунда и по-голяма скорост от тази засега не е установена. Веднага ще се оправдаете, че е дикторска грешка, ама много грешки станаха, за които не съм Ви писал. ПОМИСЛЕТЕ !!!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
как така никой не ни предупреди, че се очаква да падне метеорит. хората в челябинск можеха да вземат мерки предварително. не може никой да не е знаел, че се очаква метеорит.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
10 . Метеорита се е взривил във въздуха .Американците казаха , че светлината е била толкова силна , че хората неволно са се насочили към прозорците , което е довело до рани от счупените стъкла .
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕДНАГА да върнат отломките на македония
14
1
 
11
 
! Отговори
? преди 11 години
По Американската телевизия даваха части от Челябинск - много хубав град , имаше интервюта - хубави хора и деца , добре облечени !! Изненадани сме !
13
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
немога да проумея що за разсъждения са на всички ви до тук. ПАДАНЕТО НА ТОЗИ МЕТЕОРИТ ВИ ДАДЕ ОТНОВА СИЛА И ПОВОД ДА ЗЛОБЕЕТЕ СРЕЩУ РУСИЯ. АБЕ ВИЕ ЩО ЗА ХОРА СТЕ НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА. КАКВО ЛОШО СТЕ ВИДЯЛИ ОТ РУСИЯ И РУСКИЯ НАРОД. ТОЛКОВА ЛИ ВИ Е ПЛИТЪК МОЗЪКА ТА СТЕ ЗАБРАВИЛИ ИСТОРИЯТА. СРАМ И ПОЗОР!
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тоя метеорит е от циклично падащите в Сибир със високо съдаржание на желязо.Желязната ера е започнала от този феномен,а качествата на метеоритното желязо са уникални.Справка колоната на Чандрагупта 2.
11
0
 
5
 
! Отговори
........ преди 11 години
Алооо,медиите,айде разберете си намерили ли са или не.Тази сутрин по тв казаха че нищо нее намерено.Я хващайте пътя и отидете на място.
10
0
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 11 години
Елате повече!
9
10
 
12
 
! Отговори
някой преди 11 години
Как така метеорит се блъсва в земята и предизвиква земетресение от над 4 по Рихтер, предизвиквайки огромна ударна вълна, довела до раняването на 1000 души и забележете: в езерото има само една не особено голяма дупка в леда? Ами че нали ако този метеорит се беше блъснал в езерото и потънал него, от налягането на водата ледът в околовръст щеше да бъде изпотрошен?
8
2
 
25
 
! Отговори
дядо преди 11 години
Това не беше нито метеорит,нито НЛО,просто Фидосова пръдна
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали е съвпадение фактът,че метеорита е паднал в езеро и все още не е открит
6
1
 
3
 
! Отговори
Gosh преди 11 години
Transformers
5
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ako падне метеорит от замразена водка едва ли ще стигне до университета.
4
3
 
47
 
! Отговори
TankoBG_ преди 11 години
Новини: Руските военни днес намериха черната кутия на Челябинския метеорит.