Новината за Гагарин в USA
Новината за Гагарин в USA
Това е снимка от nnm.ru на вестника в който се съобщава за успешния полет на Гагрин в Космоса Снимка: Vladi | 12 апр 2013 13:31
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
147
20044
31
2
Напиши коментар Коментари
100
0
 
8
 
! Отговори
здр. преди 11 години
Защо защитавате америка,хайде да предложат еднакъв .,равен бюджет за косм. програми да преценим кой колко струва-че ,руснаците се справят с руски учени,а,американците с учени от целия свят.,
99
7
 
0
 
! Отговори
бодър седераст преди 11 години
Не е 105 тона и не е полезен товар, а тежко тяло, в което вътре се намира полезния товар. Точно тази роля играе совалката/Буран + може да нагласи товара в позиция, да свали друг и да бъде готова пак до часове. Совалка значи файтон, кола, която обикаля постоянно м/у 2 точки.И що мериш в долари? В брой заплати Енергия е много по-скъпа от совалката! Затова и последната летеше много по-често, хаха
98
8
 
0
 
! Отговори
до Българан преди 11 години
Не е така - цялата руска програма се базира на германски учени и инженери, които руснаците бяха интернирали чак до края на 50те. Американците взеха само някои, които искат и срещу $, освен това САЩ се занимаваха с подобни неща още от преди, докато руснаците бяха на нулата.
97
0
 
10
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
Сега ще те отворя на една далавера, но няма да я казваш на другите ***.Всеки пуск на совалка струва 1,3 млрд долара. И с тези пари можеш да изстреляш ЕДИНСТВЕНО совалката, която може да достави 24,5 тона полезен товар в околоземна орбита. Другия вариант е с ракета носител - пр. "Енергия" за 300 млн, с която може да доставиш 105 т полезен товар на НОО(например динамичен макет на бойна станция "Полюс"-80 т) или "Буран", който може да носи 30 т и за разлика от совалките има двигатели.
96
0
 
13
 
! Отговори
Българан преди 11 години
Щатите доста напредват в развитието на технологията но с помоща на учени от цял свят, включително и от Русия. Руснаците се опитват да подържат паритета но единственно със свои научен потенциал и основно с руски учени. Това им прави чест. Фон Браун създателя на германските ФАУ всъщност създаде космическата индустрия на САЩ и организира изпращането им на луната! Половината им НАСА са индуси и китайци.. То няма лошо но все пак да им го признаем на руснаците!
95
9
 
0
 
! Отговори
бодър седераст преди 11 години
Кои цифри са ти толкова важни, колко са шепата финландци, дето обърнаха в бяг милионната червена армия, или децата хитлер-югенд дето пред Берлин с прашки нанасяха загуби 3 към 1 ?Те бяха първенци в друго - запои, палежи и изнасилвания из Европа - загубите не са им били приоритет.
94
0
 
0
 
! Отговори
до 100 преди 11 години
Совалката е 80 тона, Буран 60. Празни. Буран може да товари малко повече заради липсата на двигатели.
93
1
 
0
 
! Отговори
до 98 преди 11 години
"Напротив, Буран е по-лек, щото няма двигатели........"Нещо обърка, я дай отначало.
92
0
 
8
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
До розов ***,Дай факти, данни, цифри, линкове(много ми е интересно, как се е справяла шведската, полската, напальоновската авиация;-))
91
1
 
2
 
! Отговори
до Българан преди 11 години
Напротив, Буран е по-лек, щото няма двигатели, но пък не може всеки ден да строиш ракета носител. Совалката е принципно различна и напълно автономна, това отстрани е само резервоар, може да си я караш като автобус нагоре надолу нон стоп. Това си има своята цена - пари и риск.
90
0
 
0
 
! Отговори
до Българан преди 11 години
Малко е 40-50 год - при 10 пъти по-малка вместимост трябва да изчакаме 10 пъти по 30те години на совалката, за да сравним статистиката на жертвите. И пак не е справедливо, физиката на размера е ключова, те дори имат катапулти! Едно е да скочиш от велосипед преди удар в бордюра, друго е от тир преди удар в насрещното!
89
13
 
0
 
! Отговори
бодър седераст преди 11 години
Хаха, "съветските асове" дето губеха самолети 10 към 1. Също както срещу германците... финландците, поляците, шведите, Наполеон... дори срещу нас! Явно нкадърността на руснаците е константна величина))Това са хора на поезията и алкохола. Тях за материално измерими успехи не ги търси.
88
0
 
6
 
! Отговори
Българан преди 11 години
90! Я сега приложи същата математика за руските Съюз. За 40 - 50 години колко полета? Колко утрепани - 0... Ами сега как качват и свалят сателити, ремонтират и т.н. да си чувал за ракетата "Прогрес"? Коко тона може да качва? След като изнесе Буран в Космоса който е 2 пъти по - тежък от совалката сигурно може да върши същата работа!
87
1
 
15
 
! Отговори
Влади-Мир преди 11 години
Много ги яд *** на 12 април. На тази дата през 1961 г излетя първия човек в космоса, и той е руснак. За тях(***) 12 април си остава черния четвъртък, когато през 1951 г губят 10 демократични бомбардировача и 4 изтребителя свалени от съветските асове.пп. Никой не отрича способността на совалките да се "приземяват" в няколко различни щата по едно и също време.
86
5
 
0
 
! Отговори
до Българан преди 11 години
Пак обърка дробите. 140 полета по 7 са 1000 души, от тях 14 загинали.Съюз ако успее след 100 години да качи 1000 души няма да е с по-малко загинали.И коя работа "си върши"? Да качиш тоалетна хартия до станцията е едно. Да качваш, ремонтираш и сваляш сателитите от "Звездни войни" на 8 часов такт може само със совалката. Онези затова започнаха с Буран, да не мислиш че от скука?
85
4
 
0
 
! Отговори
до fripp преди 11 години
"По тая логика и на НАСА не им е дремело"Може и така да се каже... немърливост, претупване... не бяха технологични или научни дефицити. Но все пак имаме огромен, тежък, сложен апарат за многократно ползване, докато руското малоумие е на много ниско ниво: дураците можеха да запушат клапана ако ги бяха обучили, а маски нямало, щото началника казал, че не щял страхливци на борда - трагикомедия.
84
0
 
3
 
! Отговори
до Българан преди 11 години
С две думи на 140 полета 14 загинали или 1/10 !Всъшност смешката е точно в совалката ,абе ти сериозно ли смяташ ,че това подобие на самолетче е идеалната форма за космоса.Аз виждам доста прахосано и то ненужно.Както и да е създадена е за дечурлига да ги впечатлява и си върши работата.
83
4
 
1
 
! Отговори
до Българан преди 11 години
Кое е 1/3 ??От 140 полета само 2 катастрофи - толкова висока надеждност няма никой руски апарат, макар и да не са много по-зле.Не 7, а до 12 астронавти побират - а руските смешки са за 1 човек и 1 куфар, и пак не са по-надеждни.Разликата в класа и калибър е безспорна. Проблемът е в $. Даже Съюз и МКС не си заслужават, всичките измервания и експерименти могат да се правят автоматично, от Земята.
82
0
 
3
 
! Отговори
fripp преди 11 години
Това, че пестили за обучение и техниката била калпава, въобще няма да го коментирам - пълна глупост. По тая логика и на НАСА не им е дремело дали любимите ви янки няма да ги нацели някое парче от совалката. Както стана и то на два пъти. Супер тъпо. Факта си е факт обаче - галактическите волги разнасят насам натам из Космоса, доста често впрочем, покорителите на Вселената, при това безопасно. Малки, не малки - не са спрели да пътуват от 1967 година. Говорим за хора, не за сонди и бинокли.
81
2
 
4
 
! Отговори
Българан преди 11 години
До 82! Ами ще са скъпи като 1/3 та изгарят при излитане или кацане заедно с астронавтите вътре, а те не са 2 или 3ма а цели 7! Че после пари за процесии, пенсии за съпрузите...