Слънчевата енергия е по евтина от АЕЦ
Слънчевата енергия е по евтина от АЕЦ
Българските потребители плащат висока цена за електроенергия от фотоволтаици и ниска цена за тока от АЕЦ Козлодуй! Това обаче е миналото и старите технологии и регулации. При новите технологии и регулации токът от АЕЦ е по скъп срямо фотоволтаиците! Снимка: Зелените алтернативи против АЕЦ | 24 яну 2013 09:22
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
146
26996
9
10
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
101 преди 11 години
до ТошкоНе знам къде сте гледали за вятър под 1 метър в секунда. Само да поясня вятърът над 50 метра височина е различен от приземния и не се влияе толкова от терена. А метеостанциите измерват вятъра на височина около 12 метра. Масовите ветрогенератори инсталирани в бг са от типа V90 или иначе казано с 90 метра диаметър на ротора (с лопатите) и с височина на кулата 105 метра. И как при този вятър който цитирахте в понеделник в североизточна Бг. имаше ограничения на ветрогенераторите от Е-про?
88
0
 
3
 
! Отговори
Владо преди 11 години
До Боби"5КВч*365*0.2лв = 1800 лева годишно които си спестил от енергото."Колко викаш? Я пак с калкулаторчето, че нещо не излиза. А и тия 5кW на мен ми трябват вечерта, не на обяд. Я като си дал параметрите на тия"Китайчета" дай да видим и цената на 5бр.
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
:-) те във Факултето отдавна са енергонезависими. И Албания май е така.
86
0
 
1
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Боби 107Току що погледнах данните на една метеостанция за една седмица назад. В болшинството от дните (4) скорост на вятъра от 0 до 0,2 м/с. в останалите дни от 0,2 до 0,7 с локални максимуми до 1 м/с. Колко енергия би произвел от такъв вятър.
85
0
 
0
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Боби 103Моето момче, ако добре ме разбираш, АЗ не искам да произвеждам и продавам ток на енергото. Искам чрез прехвалените фотоволтайци да мога да задоволявам енергийните си нужди и да не съм зависим от енергото. Както се откачих от топлофикация, чрез отопление с климатик, така искам да мога този климатик да го захранвам с ток произведен от фотоволтайци. Когато това стане възможно ми се обадете.
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да трябва да търси заместващи мощности за тях + резервни мощности за пиковото потребление
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво спорите за глупости?Какво значение има, че по-евтин ли е тока от фотоволтаиците или не?Ми то и един автомобил е по-евтин от самолет, ама не може да лети!Докато не се развие "съхранението на енергията" фотофолтаиците са само една гавра е електроенергийната система.Едно е диспечера да включи резервни мощности от ПАВЕЦ в пиковите моменти и да допълни енергията от АЕЦ (или каквато и да е друга централа), а съвсем друго да отпаднат едни 40% от мощностите, заради липса на слънце или вятър и
82
0
 
0
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Анонимен 101Господине в БГ няма бъдеще вятърничевата енергия. В БГ просто няма вятър. Има вече достатъчно метеостанций в различни точки в БГ. Погледни една точка колко дни в годината духа с необходимата скорост. Има смисъл от ВЕИ в Дания и Германия, но в БГ е апсолютно загубена кауза. Безмислена инвестиция (пари на вятъра).
81
0
 
2
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Анонимен 99За да мога да заменя цялата си консумация на ток, би трябвало КПД на панелите да е такова , че с не повече от 9 кв. м. да мога да захраня консумация от порядъка на 4000 W. Тогава фотоволтайците ще се превърнат в истинска алтернатива на енергото. До тогава са само една екзотика.
80
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Докато пикът на производство на фотоволтаичните панели е през деня то на ветрогенераторите е вечер. Технологиите се развиват и с напредването на такива за съхранение на енергия, енергията от ВЕИ като цяло ще намалява себестойността си. Преди 3 години най модерната вятърна турбина беше с номинал около 2 максимум 3 мегавата. В момента вече се произвеждат такива с над 7 мегавата да не казвам че има и над 10. Сметките си ги правете сами но не по бакалския начин а с акъл.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че кой те спира?
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не те разбирам, но аз имам 0,5 кв.м. фотоволтаик ,който лятото ми дава около 4,3 ампера на час и пълни акумулатор от 110 Ач, който никога не е пресъхвал...... Ток има да те убия. Естествено ,ползвам газ за готвене и топлене на вода. А представи си вместо половин квадрат да имам 100 квадрата панели ? Но лобитата в момента не го допускат.
77
0
 
1
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До v.krastanovКак го мериш това КПД. През ляторо около обяд по нашите ширини слунчето доставя около 1000 W енергия на квадратен метър. Данните които съм гледал (реален панел) показват, че от един кв. метър фотоволтайк може максимум да се произведе енергия за около 20 W.
76
2
 
0
 
! Отговори
v.krastanov преди 11 години
Масовите евтини соларни клетки струващи левчета са с КПД едва 17%.Масовите които се използват за жилищни сгради са с КПД малко над 30% (най-добро съотношение цена/КПД)Най-ефективните съществуващи са с КПД малко над 40%(за справка всичко това - google)И въпреки всичко ще гласува с НЕ на референдума!
75
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
500 хиляди семейства по 10 хиляди лева за солар или перка и това прави около 5 милиарда лева само за ВЕИ за семействата. Остават още поне 50 милиарда лева за ВЕИ за фирмите и стопанството, което е доста повече от 20 милиарда лева за строежа на АЕЦ Белене. Отделно никой не смята колко ще струва поддръжката после. Вероятно към 100 милиарда лева ще са всички разходи за ВЕИ, докато само печалбата от АЕЦ Белене ще е около 200 милиарда лева за 60 години срок.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Може би имаш в предвид Стърлингов двигател? Американците се хвалят с КПД 30-32% (Max). ...но те и до луната твърдят , че са ходили
73
0
 
2
 
! Отговори
урац преди 11 години
до 83 и как точно изчисли 11хил./на семейство :) и, че сме нямали пари? Има пари, ама отиват за безмислени дейности и не където трябва.. а, забравих, че крадат яко също и за това няма пари:)
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 2 години батерията приключва и после оставаш на тъмно ако не може да платиш за нова батерия. При -15 градуса студ през зимата батерията може да умре и за 1-2 месеца. Западните автомобили не може да запалят с акумулатор и при -15 градуса.
71
0
 
3
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
До Анонимен 85НЕ СИ ПРАВ. КПД на слънчев панел в момента е около 2 %.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде го тоз панел с 40% КПД?