Слънчевата енергия е по евтина от АЕЦ
Слънчевата енергия е по евтина от АЕЦ
Българските потребители плащат висока цена за електроенергия от фотоволтаици и ниска цена за тока от АЕЦ Козлодуй! Това обаче е миналото и старите технологии и регулации. При новите технологии и регулации токът от АЕЦ е по скъп срямо фотоволтаиците! Снимка: Зелените алтернативи против АЕЦ | 24 яну 2013 09:22
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
146
27026
9
10
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ми в момента е скъпа щото трябва да се построят слънчеви централи. ама веднъж изградени тока е безплатен" - ще си говорим пак след 20 години като се разбие митът за фотоволтаиците, които падат на 50% кпд след 10-тата година, ще се изплатят те на 15-тата ама ще са за ***, а цената дето я плащаме за фотоволтаиците всички я видяхме като вдихната цената на тока с над 10% миналата година!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 26. кефиш брат! стигнахме ги направо ще ги задминем! това е щото много ти се иска.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
23, във фишовете за електроенергоя както пише в коментара виждаш миналато а не бъдещето! Токът от АЕЦ Козлодуй е евтин, защото централата се е изплатила и е строена по стара по евтина технология, но токът от АЕЦ Белене ще бъде в пъти по скъп. Цената на сленчевата енергия която плаш в сметките е от панели, които са с 5 пъти по скъпи от тези които сега се продават на пазара! Графиката много добре показва трендовете! АЕЦ поскъпва, а соларната поевтинява, но ние искаме да заложим на поскъпващата!
26
1
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
Ми в момента е скъпа щото трябва да се построят слънчеви централи. ама веднъж изградени тока е безплатен .
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През нощта няма как да се произвежда електроенергия от слънце и токът от АЕЦ е много повече като количество и качество. Освен това соларите заемат и много голяма площ, която може да се използва за земеделие и прехрана и изискват строеж на нова скъпа мрежа за пренос на ток. В крайна сметка ВЕИ продължават да са десетки пъти по-скъпи от АЕЦ и може да си ги позволят само много големи и богати държави като САЩ и арабските страни.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
колко време духа вятър в денонощието само да попитам? и като не духа 3 дена кво праим? да не говорим че това е пикова енергия, която е много трудно управляема, понеже пикът в потреблението никога не съвпада с пикът на духане на вятъра.
23
0
 
0
 
! Отговори
do 20 преди 11 години
И кво като ние сме по назад , дай завинаги да си стоим назад от света. Ама с такива кухи кратуни като тебе ... Мисля си че не правителствата са виновни за дареджето на държавата а простия народ .
22
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 11 години
До 3Ушко, ушкооо... а тея панели не струват ли пари бе, братко... като сега на цена 70ст/кв се изолащат по 10г, да не говорим ако падне цената...И да, при АЕЦ се изгражда скъпа инфраструктура, трансформатори и т.н. защото се произвежда огромно количество енергия, а тези панели произвеждат ток за крушката в тоалетната ти, и то само през деня, за това няма нужда от допълнителни съоражения...
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Слънчевата енергия е по евтина от АЕЦ"Това е поредната пропагандна партенка!Има сериозни научни обяснения и доказателства - това не е вярно!Но на българите им се налива мътилка в главитеАми вижте си фишовете за електроенергия, после проверете цените на киловатчас от различни източници и накрая може да не обръщате внимание на поръчковата статийка
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ето това е истината за зелената енергия, гледайте и пак да си говоримwebtv.un.org/meetings-events/conferencessummits/rio20-13-22-june-2012-rio-de-janeiro-brazil/plenary-meetings/watch/bolivia-general-debate-3rd-plenary-meeting-rio20/1700808310001/?sort=popular
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цената на ВЕИ от ден на ден пада, а цената на АЕЦ и другите видове традиционна енергия расте! Който инвестира днес във ВЕИ утре ще има евтина енергия! Например стълба ба един ветрогенератор може да стои и 200 години! Веднъж избие ли се цената (за около 10 години), това ще е най-евтиният ток, защото вятърът е безплатен и единствено на 5-10 години трябва да се сменят перките и движещите се части!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и германците имат икономика и могат да си го позволят икономически. къде си тръгвал да ми прилагаш нещо от германия в бг, я се събуди и се огледай малко за какво иде реч
17
0
 
1
 
! Отговори
! защо ли не става ? преди 11 години
Електроенергия от фотоволтаици е много подходяща за индивидуално ползване /собствени панели/, като добавка към другата. Не е нужна държавата за производството на тази енергия като всеки може сам да се самоснабдява. Така ще е и с пъти по евтина, и ще отпаднат далаверите включени в себестойността. И няма пренос и няма факура и няма посредник - ама това не е изгодно за "компетентните органи".
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 16. германия купува ток от франция, земи се информирай малко!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
под натиска на американците ще спрем аец-а, обаче после с това ще си измият ръчичките с нуждата от шистов газ и енергийна независимост, тогава ще видити вие ама ще е късно братя.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мале мале колко неграмотни хора има през зимата лунни панели щял да слага ... никой не е казал че ще има само фототок ако не е аец. То едно 40-50 % от енергията ако си правим от ВЕИ ще е добре. Не се бойте . в Германия като развиват супер много еко-тока не съм чул вечерно време да нямат ток
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нали си сметнах колко се избива слънчевия бойлер с колектора за топла вода. 1500лв е систамата и се изплаща 15 години, след 5-тата кпд-то на тия панели спада драстично, не ми ги обяснявайте! слушайте какво казва ево моралес на срещата на ООН в РИО20. зелената енергеника е новото робство над хората, зелен капитализъм е всъщност!
12
0
 
0
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Как може да си се прецакал в нещо дето си стои на покрива прави си ток и ти не даваш и една дойче марк за подръжка. Веднъж купен панела е само печалба.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има ТЕЦ да, най-големия замърсител на атмосферата!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До gandi.daow, 50% от фотоволтаиците в Германия са собственици на частни лица и цената се избива! Германците не са глупави и могат да смятат. Цената на панелите само за последните 5 години падна с 80%!!! Сметките от преди 5 години са тотално невалидни!