Нощта на 29.03.1944
Нощта на 29.03.1944
През нощта на 29.03.1944 г. около 50 британски бомбардировача нападат София. Снимка: Asen | 29 мар 2013 11:37
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
86
12250
20
6
Напиши коментар Коментари
58
2
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Браво! За половин час един софиянец разпозна картичката! Евала, момче(момиче)!!
57
8
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Ей, "софиянчета", кой от вас се е возил на такива трамваи? Селянчета, още прескачате трамвайните линии!
56
1
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Продължение. Давам жокер! Сега там има паметник на наш Патриарх!
55
8
 
3
 
! Отговори
Софиянец преди 11 години
Ей,"софиянчета", досещате ли се по коя улица се движи този трамвай? А, ***?
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми те и Англия и Франция са си мислели, че в началото войната е символична и че Хитлер ги гъбарка (справка - наричали са я ''странната''). После изведнъж Франция е нападната и пада за дни.Не че имам симпатии към западноевропейците, но да обявиш война като съюзник на главния агресор не е никак символично. Освен това никой не го касае под какъв натиск сме били - имаме съюзнически договор с немците - можеше да ни окупират без съпротива като Дания. Естествено ще загубим ползите от евентуална побед
53
2
 
18
 
! Отговори
от 54 до имигрант преди 11 години
"Звучиш точно като твоя любим фюрер Адолф Хитлер!"-----------------------------Нещо бъркаш. Аз осъждам нощтите бомбардировки на цивилни. Германия започва с тях. Германците използват първите радари, нощни полети, Фау и Фау-2 за тероризъм. Германците са основния агресор във войната. Но не може хора който емулират и прилагат тактиките на нацистите да се правят на невинни.Споменах само 2 от много случаи в който Британия се е опитвала на смаже съществуването на България/Гърция/Сърбия/тн
52
2
 
16
 
! Отговори
до Krivak преди 11 години
Пълни глупости. САЩ финансира възстановяването на Европа със "Плана Маршал"bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%B0%D1%80%D1%88%D0%B0%D0%BBАко в България някой се бе наел да налее милиарди и ние щяхме да сме много по-добре. За съжаление нашето съществуне е трън в очите на много държави който продължават да работят срещу нас.
51
5
 
4
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 54Браво! Звучиш точно като твоя любим фюрер Адолф Хитлер! Все едно чета негови спомени!В една от речите си Хитлер говори точно за нощните бомбандировки, колко били варварски и как техните асове от Луфтвафе щели да сипят стотици хиляди тонове бомби, в отговор на американските хиляди тонове бомби!Убеди ме!А това за отношенията между Турция и Англия за какво ги обясняваш тук?Не съм казвал, че англичаните са ни обичали. Ако това си помисли - разбрал си ме погрешно.
50
5
 
4
 
! Отговори
krivak преди 11 години
за съжаление това е плод на бездарната политика на българският политически елит която започва още от Борис, за това не се чудете защо 23 години още сме в т.нар. преход, германците и японците бяха сринати със земята и след 23 години вече бяха водещи икономики в света
49
2
 
20
 
! Отговори
до имигрант преди 11 години
Причините са пределно ясни, терор. Нощните бомбардировки на цивилни сгради имат само една цел, да смажат психиката на цивилното население. Как няма да реагираме когато видим изтъпленията на същите, които днес се правят на духовни и морални водачи на света.През 1857 Британците принуждават Турците са спрат търговията със африкански роби, но не спират търговията със Балкански и Арменски роби. През 1876 Английския парламент застава твърдо зад турските власти опражняващи геноцид в България и пр.
48
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За тези, които имат проблеми с историята и логическото мислене - България обявява СИМВОЛИЧНА война на САЩ и Британия, защото Хитлер ни е натискал да пратим войски на Руския фронт. След това, участието ни (разрешено от СССР) във войната против Германия ни спасява от напълно разпарчатосване и ОКУПАЦИЯТА ни от Гърция и Сърбия. Относно САЩ - упадъка им вече започна с ДОБРОВОЛНАТА деиндустриализация и изнасяне на производството в Азия. Потърсето в Гугъл за Детройт и вижте приликите в снимките :)
47
5
 
2
 
! Отговори
izroda преди 11 години
tova e nishto za nashta darjava trqbvaha dani izcistqt ot kartata
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има паметник на капитан Герхард Венгел, загинал във въздушен бой над София на 10.01.1944г. По-точно имало е, защото вандали са разбили паметната плоча. Някои от онези от младежката организация на БСП, защитници на паметника на окупаторите след 9ти септ. 1944, под чието крило са избити хиляди българи.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До имигрантВ същото време германците и сега като видят американец и си спомнят за сринатия Дрезден, им се изкривява физиономията...
44
4
 
1
 
! Отговори
BOYAN преди 11 години
До Анонимен:Е как да ти го побере главата.Били сме в коалиция която е имала индустрия за унищожаване на хора.
43
0
 
15
 
! Отговори
Dp преди 11 години
Не знам какъв *** трябва да си, за да се кефиш, че ти пускат бомби на главата!!! Българите били такива, онакива, лош материал може би... Нама значение какъв си, когато те избиват в собствения ти дом. Сигурно бледоликите бомби не ги ловят?!? Между другото за защита на София са се били и немски летци. И паметникът трябва да е и на тях , а не на бледоликите!
42
2
 
1
 
! Отговори
сУ преди 11 години
Добруджа, Тракия и т.н... Българската ви земя е продадена. След като имаш акт за собственост е голяма сила. Това е документ по-важен и от война.
41
2
 
13
 
! Отговори
BOYAN преди 11 години
Така изглежда и моето село 29.03.2013 ....без бомбадировки
40
0
 
1
 
! Отговори
dodoger преди 11 години
най-накрая някой, който е чел история и знае истинските причини за бомбардировките
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази снимка преди или след бомбардировката е правена?