А някога беше така в училищната лавка
А някога беше така в училищната лавка
Сандвич с кайма, кюфтета, сухи пасти, боза... Снимка: Кольо | 02 дек 2013 09:43
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
76
27550
39
11
Напиши коментар Коментари
43
16
 
36
 
! Отговори
konsa преди 10 години
На едни им беше добре,на други -не.Лично аз исках да пътувам в чужбина,да видя свят,ама на,партията не даваше.Сънувах банани и портокали,но ядях мушмули и ушав.Мечтаех за пуловер с качулка(суичър),ала имах протрито по лактите поло.Имаше три вида дрехи и маратонки и всички бяхме почти еднакво бедни и ***.В казармата две аверчета ги прегазиха с БТР докато спят,изкараха го нещастен случай.А Вие ми говорите за некви скапани кифли с локум.Баси,колко сте прости!
42
5
 
19
 
! Отговори
тодорини преди 10 години
Пропуснали са само да изяснят ,че този ценоразпис стана невалиден след управлението на Луканов и Виденов .При първия нещата които са описани ги нямаше ,а при втория не само че ги нямаше но струваха 1000 пъти по-скъпо.
41
7
 
4
 
! Отговори
тиг преди 10 години
До тикваЗатова не си се научил и да пишеш, вероятно..
40
12
 
7
 
! Отговори
г-н Тау преди 10 години
До тикваотговора ми е много ***...тиквата винаги си остава тиква и никога повече от това
39
32
 
41
 
! Отговори
тиква преди 10 години
не казвам че сега е добре, но...едно време мръзнех няколко пъти през зимата по няколко часа за кило полуузряли цитросови плодове, кашкавала в къщи незнам защо се водеше за деликатес, а за салами и луканки-само по празниците.Шоколад -също.На село яко чакане за хляб, като чист късмет си беше да се докопаш до бял хляб.Сиренето беше от село , а яйцата от магазина досто по-различни от дом.кокошки, както и месото.Мизерно си беше и тогава,няма какво да си говорим.Богато живееха само които покрадваха.
38
17
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До дПълни глупости. Единственият хляб, който не беше килограм беше ръжения. Белия и добружата си бяха по 1кг и струваха 26 и 32ст. Не коментирам колко струваше парното. За същото жилище, тогава плащахме по 30лв на месец, сега 700лв. Тогавашната ми заплата беше 180лв чисто, след данъците, сега не получавам 25 пъти по-висока заплата. Имаше си хубави и лоши страни по соца, но определено хубавите бяха повече. Само заради това, че живеехме спокойно. И родителите ни не бяха психясани, каквито сме ни
37
10
 
40
 
! Отговори
р преди 10 години
през соца. си имаше и добри и лоши страни, аз ще кажа една от добрите ,границата ни с турция се пазеше и що оръжие имаше всичко натам бе насочено, а сега демократите политици са ни надупили натам, в сред софия не е било пълно с *** и да вият ходжите от джамията, да ги е страх жени и момичета да минават от там, спокоиствието на народа е много по ценно от това че некои си не ти давал да слушаш западна музика,а запада ги видяхме колко са ни приятели, лошото за бг народа тепърва предстои
36
2
 
12
 
! Отговори
до radioprestilka преди 10 години
Малко се отклонявам от общата дискусия, но исках да отбележа, че Борис Гуджунов, особено в началото на кариерата си, пее и много кавъри на западни хитове, стреми се към по-разчупен стил, не мисля, че трябва така лесно да му се лепва клеймото "соц певец", макар и да е правил кариера през социализма. Бисер Киров по има уклон към песни, възхваляващи Съветския съюз, но Борис Гуджунов - не - поне доколкото на мен ми е известно.
35
6
 
27
 
! Отговори
анализатор преди 10 години
Тия от Старт-Бг са големи интриганти - на 2-3 дни пуснат нещо от социализма и във форумите става лудница: -Добре беше - Не беше добре. Спрете се, бе хора. Каквото било - било! Назад няма връщане, гледайте напред и това е!!
34
6
 
29
 
! Отговори
Андрей преди 10 години
До Анонимен 1985г. - Институт "Пушкаров" - 260лв. стартова заплата (Отдел за борба с микробиологическите вредители по зърнените и окопни култури) . Удръжки почти нямаше, но имаше някои социални придобивки (купони за стол, транспорт до работата и тнт.) И не, не говоря глупости, от личен опит го знам и просто го споделям.
33
35
 
26
 
! Отговори
Бай Ганьовци преди 10 години
Някои от носталгия по комунизма ще си умрат, горките! Много знаят да разправят как е била една баничка 10 ст., как е имало за ядене и за пиене, колко добре е било да си послушко и как навсякъде могло да си намериш работа, макар и нископлатена. И как сме били голям производител на земеделски продукти, пълна комедия. Докато западните държави са полагали основите на своята модерна икономика, Бай *** е спал и е гледал картофи и тютюн. Но пък е много с това си постижение!
32
28
 
23
 
! Отговори
д преди 10 години
До АприлскиНедей да лъжеш, все още има хора, дето сме живели по онова време и помним. Хлаба беше 2 вида - от 30 и от 40 стотинки, и не беше 1 кг. Заплатата на баща ми беше около 150лв.И за всяка една стока трябваше да дебнеш край магазина кога ще я докарат.
31
8
 
9
 
! Отговори
Е и? преди 10 години
До АнонименА сега какво е бе? Една кола шишенче ти е около 1.5лв. Ако искаш гланцова илюстрована енциклопедия, да, няма да ти стигнат няколко коли но за нормална книга стигат. Ти се радвай че сега можеш да си купуваш луксозни издания а не Земиздат на тоалетна хартия с липсващи или дублиращи се коли.
30
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заплатата на млад вишист през 89-та беше 145 лева, без удръжките, чисто - 118.Може да се провери и да не се говорят глупости.
29
12
 
32
 
! Отговори
Андрей преди 10 години
До АнонименИ как то точно нормално- максималната заплата беше 200 лева, при положение, че аз като току-що завършил висшето си образование започнах работа на 260 лева? И как то точно онези 200 лева се равняват на 1000 сега? От личен опит казвам - тогава с 260 лева живеех чудесно, сега с 1000-1100 едвам успявам! А тогава имах и новородено с всичките разходи за това...
28
9
 
44
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
соца беше супер, ако си сервитьор или автомонтьор. нали знаете какво е соц ресторант? това е място където богатите прислугват на бедните. разбира се не само за сервитьорите беше рай, скатавките и нагаждачите също им беше супер.
27
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Канарчетата не чуроликат зимата!Аиде стига с тея розовите очила.След 90 година България е един голям Бейлък ,без икономика ,без суверинитет с две думи страхотия и ужасия.Даже на мен почна ми говори гласчето че тук живота е абсурден и просто не си струва мъчението ,ама както да е .Демокрацията и прехода се провалиха стремглаво.Които не го вижда ии не го усеща или е за книжка или е политическо *** или това му е работата.
26
12
 
18
 
! Отговори
nhgvetz преди 10 години
Сега 86% от българите живеят с 500 лв., т.е. нормалната заплата е 500лв. (според КНСБ), а тогава средната заплата (според НСИ) е била 240 лв. Просто наберете в Гугъл "цени и заплати при комунизма" и сравнете.
25
10
 
14
 
! Отговори
художника преди 10 години
Ха, Ха, Ха. Сетих се, че навремето сутрин към 5ч. минаваха млекарите и оставяха киселото и прясното мляко пред магазините на тротоара, и като дойде продавача да отвори си ги примъкваше вътре. Та ние прибирайки се от купон /тогава му викахме "терен"/, де що видиме отворен джам, мятахме кофичките от кис. мляко вътре. Представете си к`во мазало става.Сега ако някой си направи с мен такава "шега" Незнам как ще реагирам.Ееееееееееех младинииии, къде сте ?????????
24
44
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До #17Чичка, нормалната заплата беше 200 лв., сега е 1000. Умножи тези цени по 5 и ще видиш, че почти няма разлика. Но тогава и максималната заплата беше 200 лв. сега много хора взимат по 4000. Тогава учил неучил взимаш едни и същи пари. Сега който не е учил ходи да рови по кофите, няма какво да ми ги сравняваш, така е по-честно отколкото всички да вземат еднакво.