Историята помни Ястребино
Историята помни Ястребино
70 год. от разстрела без съд и присъда на 6 деца в Ястребино на 19.12.1943 г. 3 от децата са от едно семейство. Най-малкото не е оставило снимка, било е на 7 г. Снимка: мая | 19 дек 2013 17:12
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
109
19307
59
2
Напиши коментар Коментари
40
16
 
21
 
! Отговори
Иди Амин преди 10 години
Къде да си систематичните "репресии" при комунизма, бе, страдалци ? "Белене" в най-пълните си години имаше 2300 затворници, от които 1/3 бяха криминални елементи. Най-много "жертви", около 20 000 убити, са дадени в първите дни след 9.9.1944, когато червената власт изобщо не е установена. Това са 20 000 души, избили се едни други, никой не ги е карал да се избиват !Абсолютното доказателство за това до каква диващина и оскотяване ни е докарал царизма. Смърт за царизма и царистите !
39
2
 
14
 
! Отговори
bateDancho преди 10 години
на възрастта, на която загинаха, те нямаха време, не можеха да бъдат героиНа самата екзекуция подпоручик Йорданов не присъства, командвал я по негова заповед фелдфебел школникът Никола Маринов, който бил редовен войник и по ирония на съдбата... ремсист. След 9 септември Йорданов е осъден на смърт от Народния съд, но Маринов се разминава с малко затвор, по-късно е инженер в Плевен.
38
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до читател/ Значи масовите гробове от преди 44-та, избиването на стотици селяни, привикването на Гео Милев в полицията(уж за формална справка) и удушаването му с тел, и ред други примери , ти наричаш инцидентни репресии?!? Знам, че така ви е много удобно, на много "демократи", някои от които откровенни крадци, но има и четящи и мислещи хора....
37
2
 
7
 
! Отговори
bateDancho преди 10 години
Подпоручикът имал заповед от командира на полка полк. Атанасов да ликвидира близките само на нелегалните, но явно се е престаравал и разстрелял жените и децата наред с мъжете.Командирът на полка не очаквал това и изгубил ума и дума, като чул за извършеното. Малко след разстрела идва заповед той да бъде отменен, донесена от офицер с мотор. Рангел Калайджийски - партизанинът, заради когото бяха убити родителите, сестричката и двамата му братя, приживе казваше друго:
36
20
 
15
 
! Отговори
читател преди 10 години
Нищо което се е случило след 9.9.44 няма аналог в предишната история.Кървав терор продължил десетилетия, съпроводен с тотално изоставане от целия свят.Всичко това се нарича комунизъм.Инцидентните репресии не могат да се сравняват със систематичните.Къде са годишнините от избитите в атентатите и по селата кметове и заможни селяни, които не са давали храна и подслон на "партизаните", т.е. терористите..Ако не е била т.н. Червена ,т.е. кървава армия, комунизмът никога не би успял в България.
35
17
 
12
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Ако това е за да сме против комунистите то ние добре ги знаем що за *** са!!!!САМО ДА НЕ СЕ ЗАБРАВЯ, ЧЕ ПО ОТЯВЛЕН КОМУНИСТ ОТ БОРИСОВ В ПОЛИТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ЩОТО ТОЯ ПОСТАВЯ И СЕБЕ СИ ПРЕДИ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ИНТЕРЕСИ!!!
34
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до Ханко Брат/ А, ти заслужаваш медал за слабоумие! Това са деца, деца!!! Избрал си си много подходящ псевдоним, между другото - той казва всичко...
33
11
 
15
 
! Отговори
Ханки Брат преди 10 години
До Ханко БратКапиталистическата *** трябва да се изчисти от тази планета... единствен шанс за спасение... една заклана капиталистическа ***.... звучи безкрайно добре!!!
32
1
 
13
 
! Отговори
Ганкиното преди 10 години
До Анонимен 33За комунистическа незнам... за *** със сигурност... ти си ми доказателството!
31
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И преди 9-ти и след 9-ти репресии е имало. И това не се дължи нито на демокрацията, нито на диктатурата, просто такива са били времената. Всички сочат комунизма като репресивен строй, но всъщност репресии е имало в цял свят.Сега, когато изваждаме на преден план репресиите по време на този строй, нека видим в "демократичните" държави какво е ставало през 60-те и 70-те. В САЩ помните ли репресиите над чернокожите? Помните ли Мартин Лутър Кинг, Ку Клус Клан,Линч.. Хипарските движения.. и т.н...
30
3
 
20
 
! Отговори
Непротестиращ преди 10 години
Това е реалноста от преди 09.09.1944-та... за това е имало Народен съд отлавяван от Никола Петков ! След това обаче нещата се израждат ......
29
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя форум е пълен с комунистическа ***...
28
1
 
30
 
! Отговори
гражданин преди 10 години
До мадафакаПри такъв ред и дисциплина за какъвто мечтаеш, ти ще си една от първите жертви!!Убийствата независимо от кого и в името на какво са извършени са най-отвратителното нещо в човешката история.
27
7
 
43
 
! Отговори
Фашистката измет преди 10 години
За българският фашизъм всичко отдавна е казано. Още след първият фашистки преврат на 9 юни 1923-та, когато е обезглавен законно избраният министър-председател Александър Стамболийски и е свалена от власт законно избраната БЗНС...След справедливият народен гняв от юнското и септемврийското въстание от 1923 година следват поредица от кървави издевателства от страна на фашистите.По случая Антон Страшимиров пише: КЛАХА НАРОДА СИ, КАКТО И ТУРЧИН НЕ ГО Е КЛАЛ.
26
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Жълтото павеНапротив, в момента се помнят само такива. Колко деца са загинали при "атентата" в света неделя? Изказвания не са достатъчни, трябва да се дават факти. Така нареченият атентат е отговор на официалната политическа линия за преследване и убиване на комунисти (както стана ясно и деца) и е насочен към висши кръгове на властта, която провежда тази политика. Децата на снимката са разстреляни като животни от упор, с цел именно Тези деца да бъдат убити, а не са станали случайна жертва.
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
до Жълтото паве/ А тези деца като какви са били определяни...?! Нали се сещаш, че този спор няма да доведе до нищо добро и може да си вадим цитати и примери до безкрай....
24
5
 
7
 
! Отговори
Жълтото паве преди 10 години
Вижте колко много хора определяни като врагове на народа - victimsofcommunism.bg/bg/victims/index . Не съм виждал статистика колко хора са убити заради политическата си ориентация или социален статус, може би за това не знам да има такъв сайт на жертвите с комунистическа ориентация.
23
21
 
12
 
! Отговори
Жълтото паве преди 10 години
Паметта е хубаво нещо, стига само да не е избирателна. Поменете и децата загинали в атентата в катедралата Св Неделя на 16 април 1925г., поменете и 16-те момчета на възраст между 16 и 25 г. разстреляни от упор през есента на 1951-ва на десетина километра от село Габарево, Казанлъшко. Със сигурност има и много други, които вече никой не помни, тъй като за разлика от Ястребинчетата и Митко Палаузов са били определяни като врагове на народа.
22
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
И много, много убити има преди 44-та, без съд, без нищо, изчезнали -убити по извергски начин! Това в наше време всячески се потулва и неглежира, а ежедневно се тръби какво направили комунистите след 44-та...
21
0
 
10
 
! Отговори
187 преди 10 години
До HCDV!по вероятно е да е някой 7-8-о класник, нямащ идея за какво иде дума