България е на първо място по разхищение на енергия
България е на първо място по разхищение на енергия
България е на първо място по разхищение на енергия в Европа! За единица БВП изразходваме близо 8 пъти повече енергия от швейцарците! Не е ли по добре да инвестираме в енергийна ефективност вместо да строим нови АЕЦ? Снимка: Зелените алтернативи против АЕЦ | 23 яну 2013 12:40
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
61
23469
28
3
Напиши коментар Коментари
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До РЕАЛИСТ, за Белене са нужни 11 000 лева на домакинство и до сега никой не е казал, че ще финансира проекта без да има гаранции за изкупуване на тока. Ако има гарантираме, че ще им изкупим тока е равносилно на това да го направим с наши пари!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До РЕАЛИСТ, а би ли казал точно на кого ще се продава тази електроенергия след като и сега им излишък! Точно енергийната ефективност може да се самофинасира от сметките за спестена енергия и във Великобритания има такава програма където 100% от инвестициите в енергийна ефективност се финансират от банките и парите се връщат само от разликата в сметките за ток и отопление. Ако сметката не се върже, това е риск на банката!
29
1
 
2
 
! Отговори
РЕАЛИСТ преди 11 години
НОВА АЕЦ се самофинасира от продажба на електроенергията, т.е. нито лев от бюджета!!!. За съжаление за енергийна ефективност са нужни пари. Да сте чули цял вход в стандартните 8 етажни панелки да искат саниране? И ако да одкъде ще вземат всички апартаменти по 5 хил.лв., въпреки че 5 хил.лв. са им подарък от Европа. Бедни сме господа за енергийна ефективност. Тя е нещо много хубаво, но като нямаш 5 лв. и десет да ти дава Европа пак нищо не става!
28
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 11 години
27, това че си енергийно неефективен не означава, че много потребявяш! Примерно LED харчат с 90% по малко енергия! Ако някой свети 5 пъти повече спрямо друг който ползва традиционни крушки пак ще харчи с 50% по малко енергия! Капиш? Това че България е тъмна дъпка от самолет не означава, че не харчим супер много енергия!
27
1
 
3
 
! Отговори
Пример преди 11 години
До 13: ..."Кафеварките ли ни са различни????"...В Германия строителният стандарт за външни стени е минимум 36,5 см./без мазилката/, а в България 24 см. В Германия се изолира с не по малко от 10 см. стиропор, а в България около 5 см. Ето защо навсякъде се виждат накичени по фасадите климатици /калорифери/...!!!
26
1
 
2
 
! Отговори
Росито президента преди 11 години
Енергийната ефективност ми е фетиш.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не само, че икономиката ни е с най-висока енергийна интензивност, но и има огромни загуби при преноса. Само с инвестиции в ел. мрежата може да се пести ток колкото за единия реактор на Белене с 3 пъти по малка инвестиция
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Подготвят нии!Страната ни от самолет е като тъмна дупка,хората икономисват вече и от осветление,фирмите прекъсват работа по време на върховата енергия,делът на ръчният труд преобладава обаче сме най големите прахосници на енергия.АЙ СИКТИР БЕ!ЧИЕ ЛОБИ ОБСЛУЖВАТЕ В МОМЕНТА.Сега ще се окаже,че и много вода пием,много ядем и много дрехи купуваме...ПРЕСТАНЕТЕ С ДЕМАГОГИЯТА,ЛИЦЕМЕРИЕТО И ЛЪЖИТЕ НАЙ-ВЕЧЕ!!!
23
1
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 11 години
Абе ***, първо научете каква е разликата между БВП и БНП и тогава хъхрете за витиеватите простотии "зелена енергия" и "енергийна ефективност".
22
1
 
3
 
! Отговори
/m преди 11 години
с 1 000 000 *** допринасящи с 0 за БВП-то така ще е. Гледам и други *** държави са на челните места
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
17, скоро с голям зор смених 20 годишният хладилник на майка ми! Оказа се, че новият модерен хладилник харчи със 75% по малко енергия спрямо стария и точко за 5 години си изплаща цената. Това означава, че майка ми през последните 20 години е изхарчила ненужно електрическа енергия струваща 4 нови хладилника и след това се чудим защо сме бедни...
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички социолози и статистици да си заврът фалшивите сметки и прогнози в дупарата! Манипулират хората само
19
1
 
2
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
По-добре да си мълчиш и да те мислят за ***, отколкото да кажеш нещо и да разсееш съмненията!!!Хората са написали "в нефтен еквивалент"... Най-грубо казано ако в БГ ползват 10 куб. дърва за огрев в Швейцария ще използват 1 куб. защото ще използват дървата по-ефективно.
18
1
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 11 години
*** това е за 2010 година!!! Не е актуално
17
1
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
Абсолютно съм съгласен с теб! Това го повтарям от започна спора за АЕЦ Белене.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 15цифричките са под лентичките.Оле отвори очички!!!
15
1
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
Не е проблема само в кафеварките. Половината домакинства, особено пенсионерите ползват печки, котлони, хладилници, калорифери и перални на по 30 години. Повечето къщи и апартаменти нямат никаква топлоизолация, а дограмата е пак на 30 години.Затова твърдя, че не ни е нужна АЕЦ Белене. Потенциала в енергийната ефективност е огромен.
14
1
 
3
 
! Отговори
peko преди 11 години
Енергоспестяването трябва да е в главите на хората, но го няма там. В моя случай работника кара шефа да накара работниците да си гасят осветлението през деня и мощностите които в момента не използват.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за глупост е това? И к'ви са тези лентички без никакви цифри - стъкмистики.
12
2
 
2
 
! Отговори
пичове преди 11 години
Преди 2 години си купихме за цялата къща енерго спестяващи крушки, единствената далавера е, че не горят, сметката за тока НЕ СЕ ПРОМЕНИ даже и с 1 лев !!!