Защо (само) ние се отказахме от шистовия газ?
Защо (само) ние се отказахме от шистовия газ?
Картата от сп. Економист показва, че 4 страни са наложили забрана, но според схема в Чехия няма залежи, а Франция , Холандия  и Люксембург ( град държава) си имат сериозни причини за забрана. От небогати страни със забарана сме единствени и няма как да ни зададем въроса : Каква е политическата сделка? Снимка: lkl | 10 фев 2013 11:20
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
204
39299
22
61
Напиши коментар Коментари
127
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отговора е, защото българина е ПРОСТА ОВЦА. За Добруджа го бил грижа, за земите, за водите. ДРЪН ДРЪН ГЛУПОСТИ. Политици сложиха думите в устите на ПРОСТИЯ НАРОД и той ги повтаряше. Ето за това е гладен българина, защото е ***. Големи сме еколози, големи сме любители на животните, ама все гладни и дрипави. Нашите ПАК си направиха далаверата и манипулираха простака. Но свърши вече. Българина излезна на протест и не иска газ. Ето така се манипулира простата маса. За това емигрира и младия.
126
6
 
11
 
! Отговори
Иван преди 11 години
До VDCH, да бе, повярвах ти! Всички в Европа и САЩ са ***, защото добиват шистов газ, но българите сме по умни от германци, американци и т.н.
125
3
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
добивът на шифтов газ може да е добър начин за евтин газ, но се прави на места, достатъчно отдабечени от населени места, реки и др. природни източници, така, че да не се загубят - или на кратко в пущинаци...Не зная къде в България има такова място. На тая малка територия рискуваме газта да стане толкова много, че да тръгне и по чешмите.Тогава ще почнем да си внасяме вода....мисля, че е по-добре да внасяме газ и си пием нашата вода...
124
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз подкрепям мораториума! Чел сьм, че ако се получи изтичане в почвата, то тя вече за нищо нестава! Сьщо така зачестяват случаите на рак! По-бре нов АЕЦ, от колкото газ!!!
123
13
 
6
 
! Отговори
Иван преди 11 години
В САЩ благодарение на шистовия газ цените на газта са между 80 и 100 долара, а в България след историческото намаляване на цената от Газпром все още плащаме значително над 400 долара! Толкова ли сме богати, че да плащаме една от най-скъпата газ в света?
122
3
 
0
 
! Отговори
зъби преди 11 години
"Едно си баба знае, едно си баба бае". Заслужава си да се спори, когато се появи поне 1 човек, който е бил поне веднъж на сонда и е чел какво е ролково длето, ПТ, елха, свита и т.н. В Полша се добива шистов газ (даже и самия термин шистов е много погрешен).
121
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Германия има едно от най-силното екологично движение в Европа, но те добиват шистов газ и се отказаха от АЕЦ! Червена мафия в България обаче манипулира общественото мнение да продължаваме да ползваме супер опасната АЕЦ технология и да се откажем от реалното благоденствие на шистовия газ!
120
3
 
6
 
! Отговори
Разумен преди 11 години
В България минимумът, което трябваше да се направи е да се проучат залежите, но руските *** спряха и това :( Ако знаехме колко залежи от шистов газ имаме без да добием и един тон газ можехме да шантажираме руснаците, че ще почнем добива и да си намалим цената на руския газ с 40-50%!
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До дядоСамо дето в германия руският газ е 30% от потребявания. В България е 90%
118
2
 
18
 
! Отговори
дядо преди 11 години
стига глупостихем искаме да сме богати хем не правим това което правят богатитегермания кара втора тръба за руски газ с разклонения за холандия и англия - имат шистов но той не им се губи винаги можеш да го разработиш - свремето технологиите стават по-евтини и по-малко опасни - като закъсаш добивай - ама като има от къде ползвайпростите българи се натискат някой да дойде да ги издои и да *** природата- а към *** като прибавим и продажниците положението става неудържимо
117
1
 
8
 
! Отговори
gtf преди 11 години
и аз подкрепям 135. газ не се яде а и трябва да си супер *** за да допуснеш една и съща грешка 2 пъти. пояснение за младите: На времето "комбинати" със свръх вредно производство се стриха в най-плодородните земи, само и само да се "покажем".
116
0
 
3
 
! Отговори
do 143 преди 11 години
Mi kvo kato visia, lubopitno mi e kakvi gluposti se sluchvat v BG, prechi li ti? Az si ucha, izkarah si izptite i nisto ne mi prechi da gubia sega malko vreme v interneta, niama zelia den da go prekarvam v krasivia no studen "grad"-darjava ia! hahahahahaMnogo obichate da generalisirate v toia sait, niakoi kato komentira i vednaga e loser, ami vie kvi ste togava?
115
6
 
2
 
! Отговори
do 142 преди 11 години
Tolkova ti provurvq v Luxembourg, 4e visi6 den i no6t po BG saitovete hahaha
114
4
 
4
 
! Отговори
do 126 преди 11 години
Ne mi e wikipedia referenziata, az jiveia v Luxembourg i zatova se izdraznih kato go nareche grad, a na nego mu dadaoh wiki kato primer, stoto na glupak kvo da se obiasniavam, ochevidno e che ne si e izlizal ot BeGe-to. Gadjetata sasto ne gi svaliam v neta, ne se pritesniavai za men, imam si edno, svaleno po tradizionnia nachin i mnogo se obichame. :)
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Независима България - държава, съществувала в периода 03.03.1878 - 31.12.2006. На 01.01.2007 г. пада под чуждо владичество и става колония на Европейския съюз.
112
13
 
4
 
! Отговори
Смях на буци преди 11 години
Вярно е,че имаме хубава природа и хубава земя,но където и да съм ходил в Европа,природата е хубава,земята е хубава,хората си живеят живота,а държавата добива собствен газ.Нима там няма еколози....ха ха ха та това което сега говорят нашите еколози,американските и европейските го бяха казали преди 20г.,после се убедиха,че е безвредно и сега използват технологията.
111
1
 
10
 
! Отговори
Баш Майстора преди 11 години
До зъбиТъп си като на агнето майка му. Конвеционалните източници били на привършване. Егати и вица. Хидравличното разбиване наистина е старо, а отгоре и на това доста опасно, защото се използват токсични химикали. То за това и фирмите не дават съставките.А когато стане безопасно добиването на шистов газ, тогава ще му мислим отново, щото до тогава Тесла-технологиите може да са на на ход.
110
7
 
3
 
! Отговори
зъби преди 11 години
Точно така, подкрепям номер 135 Icarus. Не слушайте разните му там геолози, сондажни инженери, геофизици и прочее плява, най вероятно платена. Слушайте само високообразовани и всестранно надарени еколози, чието субсидиране е чисто като момина сълза. Мда, винаги когато природата на България е поставена на карта, те се появяват и спасяват деня. Ама винаги, при всички случай, а не при някои - да, при други - не...
109
3
 
1
 
! Отговори
istinata преди 11 години
kva politi4eska zdelka nali orevaha sveta minalata godina 4e bilo vredno za vodite i po4vata.ei niama ogodia.bulgarite sa prosti hora bol6instvoto i neznam za6to vuob6te im se predostavia vuzmojnost da izraziavat mnenieto si
108
5
 
14
 
! Отговори
Icarus преди 11 години
Политическата сделка е следната: В България има един сигурен ресурс и това е обработваемата земя. И въобще няма какво и защо да се обяснява, че не може да превърнеш житницата на България в изкоп. Поне на тези които разсъждават. Не съм нито еколог, нито природозащитник, но би било изключително тъпо от наша страна ако го позволим! Проучванията доказват,че този добив води до съсипването на околната среда! ПРОЧЕТЕТЕ и ВИЖТЕ и ЧАК ТОГАВА коментирайте!