Защо България пада под турско робство?
Защо България пада под турско робство?
Интересно четиво от учебник по "Отечествознание" за четвърто отделение (1931-ва година) от Иван Ст. Попов. Добре би било да го прочетат всички политици, протестиращи или просто обичaщите България хора. Снимка: Патриот | 22 фев 2013 14:03
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
140
57479
125
3
Напиши коментар Коментари
103
14
 
10
 
! Отговори
прав е прав ееее преди 11 години
Даа синко така е..,ако поне малко се поинтересуваш от БГ ИСТОРИЯ,ще го знаеш,колкото и да не ти се вярва...ГОРД СЪМ ,че съм ТУРЧИН и говоря по-добре български от много българи,че винаги в училище съм изкарвал по-добри оценки по БГ език и ИСТОРИЯ от самите българи(а те мълчаха и недоумяваха)ЗНАМ ВАШАТА история ЗНАМ и нашата и имам база за сравнение.А много от вас се позовават на бабини измишльотини щото и на тях им е насаждана омразата към нас....но,"когато фактите говорят и боговете мълчат" :)
102
5
 
6
 
! Отговори
х119 преди 11 години
Първата баня и първата тоалетна построили ....хахахха! А железопътната линия с какво я построихте с дворците от Преслав ли? Първата ни Болница и първото ни училище, ама вие и азбуката ни написахте и църквите ни изградихте, добре , че сте вие, иначееее....
101
4
 
2
 
! Отговори
Истината преди 11 години
А ве я се замислете за скорошното евре..ско робство. Него със сигурност ще го усетите на зад..иците си. Чака ви ада на Земята.
100
2
 
2
 
! Отговори
bogomil.avramovhemy преди 11 години
До прав е прав ееее - ПО НАШЕНСКО РОБСТВОТО Е БИЛО БАЯ-БАЯ ПЕРФИДНО. АКО НАМЕРИТЕ СВОБОДНО ВРЕМЕ -ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ВЪРХУ СТРУКТУРАТА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ТРИ ИМЕНА. КОИТО ТИ ДАВАТ ВЪЗМОЖНОСТ - В ЕДНА НАПЪЛНО БЕЗГРАМОТНА ЕПОХА - ДА ПОМНИШ ЕДИНСТВЕНО ДЯДО СИ - НО НЕ И КОРЕНИТЕ НА РОДА СИ.
99
13
 
9
 
! Отговори
прав е прав ееее преди 11 години
Сорри ама първата ви болница ( в Шумен) е построена по Османско,първата баня,първата тоалента,първата железопътна линия(русчук-варна),първата ви фабрика,първвте ви училища,аре вземете се ограмотате и не се излагайте като тотални ***,че не си знаете собствената история...и спрете с това РОБСТВО щото робите са били съвсем различни хора,нямащи право на собствени имена,земи,къщи,работи,семейства и т.н.Ако не сме били ние други са щели да ви превземат.....слаби сте и тва е.
98
5
 
9
 
! Отговори
zztopP преди 11 години
До ГУРБЕТЧИЯ Какви мостове, какви фабрики от турско време те гонят, бе бокл-к, стоят мостове - да, още от римско, обаче. Вие,/защото ти явно си турчин/освен да грабите чуждо, нищо собствено не можете да построите.
97
2
 
8
 
! Отговори
vv преди 11 години
Макар че е писано като за 10-годишни напълно съм съгласен, че една от най-неприятните ни черти като народ, е липсата на сговор в името на общия интерес. Имаме страхотни личности и примери както в историята, така и в настоящето, имаме природни дадености, но не умеем да се сработим за общо благо и лесно ставаме плячка на външни и вътрешни сили.
96
1
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
104, както виждаш в обяснението текста той е писан през 1931-ва година. Споменаването на партиите е възможно поради две причини. Или тогава понятието партии се е използвало в по широк смисъл от колкото днес или авторът е искал да вкара малко актуалност от тогавашното противопоставяне на партиите.
95
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българие не пада под никакво робство, защото вече е нямало България. Имало е 7 държави - царства и деспотства, но не и България. Тук се включват и териториите ни в днешна Румъния, управлявани от братовчедите на царете (мирчо, йордан и т.н.). Нито крал марко (крали марко), нито вълкашин и углеша, добротица и т.н. не са били част от България. Става възможно поради рухването на най-мощната империя на света - монголската, както и 40% население измряло от чума в Европа.
94
14
 
20
 
! Отговори
. преди 11 години
Гурбетчия нека ти обясня какво са направили турците , те са спряли с половин хилядолетие развитието на един проспрериращ в региона си народ , освен геноцида и културното заглушаване , защото всички знаем че турчина е животно без култура и докато в Европа са процъвтявали големите културни течения като романтицизъм , реализъм , модернизъм и всички останали изми , ние сме тънели в мрак , кръв и *** ...проклети да са турските животни !
93
2
 
4
 
! Отговори
. преди 11 години
Хммм а какви са тия партии през 1396-та ?
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От много акъл!
91
5
 
6
 
! Отговори
до гурбетчия преди 11 години
Като ходиш на гурбет, дай някой лев да те прегледа някой психиатър, за да не пишеш простотии по форумите преди да прочетеш малко от малко.
90
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен - ***, не турците са бг, а българите са тюрки (затова в Бг има толкова малобройно бг. население! Ако беше обратното, днес Бг да е над 50-55 милиона! Не казвам 75, колкото населението на Турция. 55 млн. е числото на турците), но като са се прекръстили, са забравили за това. Откъснати от тюрския свят, затова са на изчезване. А Волжска Бг не забравя корените си и е в добри взаимотношения с турците. Езикът им е почти същия.
89
1
 
17
 
! Отговори
Мукавей преди 11 години
Няма друга нация с поговорки от типа:-не сакам я да съм добре,сакам Вуте да е зле-преклонена главица сабя не сече
88
32
 
14
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 11 години
ТУРЦИТЕ ДЕФАКТО СА СПАСИЛИ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИИТЕ И ПОДОБРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА НА ЖИВОТ СА СПАСИЛИ БЪЛГАРИЯ ОТ ИЗЧЕЗВАНЕ ОТ КАРТАТА ! НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ ВСИЧКИ ПЪТИЩА ,МОСТОВЕ ,ЖЕЛЕЗНИЦИ ,ФАБРИКИ И Т.Н. В БЪЛГАРИЯ СА ПОСТРОЕНИ ОТ ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ !
87
16
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 11 години
А не виждате ли в този текст бликащия фашизъм. Той е бил написан, за да оправдае забраната на политическите партии в България и едноличния режим на царя.
86
2
 
2
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
До nostalgia освен,че си неграмотен и не си учил история,си отявлено ***
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съединението прави силата!
84
0
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
85, както виждаш в обяснението текста той е писан през 1931-ва година. Споменаването на партиите е възможно поради две причини. Или тогава понятието партии се е използвало в по широк смисъл от колкото днес или авторът е искал да вкара малко актуалност от тогавашното противопоставяне на партиите.