Комунизъм или пазарна икономика?
Комунизъм или пазарна икономика?
На графиката ясно се вижда до къде довежда дългосрочно плановата икономика и държавната собственост. Северна Корея за поледните 60 години не е напреднала изобщо, а население гладува и изнемогва. В същотото време благодарение на частната инициатива Южна Корея стана една от най-богатите държави в света!
В Българи пазарната икономика безспорно не работи добре, но отговорът на тези проблеми не би трябвало да е национализация, както искат много хора, а регулация на пазара и истинска конкуренция! Снимка: Стефан | 09 апр 2013 10:37
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
155
16841
30
19
Напиши коментар Коментари
84
2
 
3
 
! Отговори
До до 80 преди 11 години
"Много от производствата преди 89 не бяха пригодни за друго освен СИВ(стари технологии,енергоемки). За 20 г се изградиха много добри нови бизнеси-виж около Пловдив,Севлиево,Раковски"Ново ново ,имената им сменени ,а заводите старите ,наи много линия да е сменене.Айде да те светна как ни взимаха модерните фабрики с японските машини и ги продаваха за старо желязо.Нареждане баце ,тук клекнаха и ги стриха на пепел ,а на сърбите бомби по заставата.И оръжиица правят не само югота.
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох, абе какъв "излишък" произвежда пролетариата, бе? На това словоблудство се крепи цялата фалшива марксова теория, че има някакъв излишък и някой им го краде. А не се взима под внимание, че ако няма кой да организира нещата, изобщо няма да има работа.
82
0
 
0
 
! Отговори
DO 85 преди 11 години
BALGARSKIAT PAZAR E ZALIAT S STOKI KOITO SE PROIZVEJDAT NA ZAPAD NIE KAKVO IZNASIAME KADE E NASHATA PAZARNA IKONOMIA NA BITAKA LI GOSPODA BIZNESMENI
81
0
 
1
 
! Отговори
79 до 84 преди 11 години
Разбира се, личния интерес върви и с обществения, това е общ.договор между хората за публичните услуги като сигурност,съдебна система,инфраструктура,донякъде здравеопазване и образование,където само личния не върши работа,съгласен съм. Именно там има нужда от сериозни реформи,затова е добре че има натиск върху управляващите.За съжаление реформите спряха 2001 и едвам кретат. Трябва да вървим напред чрез реформи,а не да се връщаме към тоталитаризъм,комунизъм и каменна ера.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
PAZARNATA IKONOMIA NE RABOTI ZA DREBNIAT I SREDEN BIZNES!!!!!!!! PAZARNATA IKONOMIA RABOTI SAMO ZA EDRIAT BIZNES ZA MONOPOLITE DREBNIAT BIZNES I XORATA S TAKAV E UNIJTOJEN I XORATA V NEGO SE PREVRASHTAT V ROBI NA EDRIAT BIZNES BEZ VAZMOJNOST DA DOSTIGNAT DO E EDNO POVISOKO NIVO NA RAZVITIE
79
5
 
6
 
! Отговори
до 80 преди 11 години
айде стига сте насаждали тези простотии. Много от производствата преди 89 не бяха пригодни за друго освен СИВ(стари технологии,енергоемки). За 20 г се изградиха много добри нови бизнеси-виж около Пловдив,Севлиево,Раковски,туризъм,банки,мобилни оператори,интернет,медии, шоколадови фабрики,части за коли,Солвей,циментови заводи,магазини и молове,транспорт,дограми,велосипеди и много други. Има много положителни примери за развитието на БГ, ако само държавата пречеше по-малко,щеше да има и повече.
78
0
 
0
 
! Отговори
бат_байан преди 11 години
до 79:Напълно съм съгласен с теб за личния интерес, нещо повече: прогнозирам, че точно личния интерес , ще ни накара да видим ползата от обществения интерес ;))
77
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В България пазарната икономика си работи прекрасно. За страна без ресурси и с мързелив народ БНП се е удвоил в сравнение с последната комунистическа петилетка. Какво повече искате за доказателство?
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се иска много акъл да сравниш резултатите на пазарната с плановата икономика за която и държава да става въпрос. То се видя, че плановите икономики в света изостанаха с малки изключения в държави със значителни природни ресурси. Истината е, че ако няма мотивация в производителите посредством конкуренция резултатите постепенно затихват.
75
0
 
4
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
Азия не е точно добър и универсален пример - там са 3 млрд човека. Както се сещаш, при тези дадености, в Азия човешкия живот не струва много, даже хич.Затова е добре, че сме в ЕС (с всичките му бюрокрации и минуси), където има фундаментални човешки ценности,идващи най-вече от Ренесасна и Просвещението,а не в СССР или азиатски съюз.Много хора не го разбират това и се плъзгат по повърхността.Може БГ да е бедна,но сме най-бедни от най-елитния клуб.Зад нас са поне 6 млрд.хора по всякакви показатели.
74
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
PAZARNA IKONOMIA ZA KOGO???????? KADE SA NASHITE USPEXI V TAIA PAZARNA IKONOMIA ??????? VSI4KO IZGRADENO BE PRI KOMUNIZMA I SE IZKUPI ZA JALTI STOTINKI OT NIKOI I DRUG SELSKI TARIKAT S ZAKONI VAVEDENI V SVOIA POLZA AZ NA TAKIVA SHAPKA NE SVALIAM ZA TOVA I SVETA VARVI KAM TRETA SVETOVNA VOINA
73
0
 
5
 
! Отговори
do 73 преди 11 години
пич, ако няма личен интерес и частна инициатива (предприемачите, способните, хората с идеи и способнисти, готови да рискуват), нищо не може да се произведе (най-много да докараш до хладилник Мраз, москвич и чушкопек) в по-дълъг период от време (за кратък може, докато се усетят хората и тръгнат през просото). Адам Смит - богатството на нациите зависи от закон,демокрация и личен интерес, това е много по-полезна книга, отколкото да си гужиш времето с Маркс.Човешката природа е такава.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
74 го е казал ясно и точно! Повече няма какво да се коментира по темата.
71
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
KOMUNIZMA RUXNA SAM ZASHTOTO PO NEGO VREME BESHE ONIA *** GORBA4OV XA DA VIDIM PAZARNATA IKONOMIA ZA KOGO RABOTI ZA NIKOLKO STOTIN MONOPOLI KOITO TSELIAT ZAVLADIAVANETO NA SVETA S PARITE OT SVOITE PE4ALBI I ZATRIVANE NA DARJAVNITE TSENOSTI I SUVERITETI
70
1
 
3
 
! Отговори
до дядо преди 11 години
Един мой преподавател казваше, че комунист обикновено е човек който е прочел Маркс и Енгелс, а антикомунист е човек който е прочел Маркс и Енгелс и ги е разбрал!
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Основният проблем на северна Корея не е плановата икономика, а военизирата политика и нейното издаържане от народонаселението. Което е следствие от прилагания на място частен комунизъм. Лесно се изплюва графика за доходите пер капита, но доколко правилно и как се отчитат фактите за влиянието върху тях на ембарго, въоръжаване и т.н.Така, че ...
68
3
 
5
 
! Отговори
КОМУНИЗМА РУХНА САМ! преди 11 години
...не е нужна никаква графика и КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЪПИЗМИ!
67
0
 
1
 
! Отговори
бат_байан преди 11 години
Една от основните идеи на Маркс е: контрол в/у произвеждания "излишък" от страна на пролетарската класа, която го е произвела - ето това нещо го е нямало никъде, нито в бившите, нито в настоящите "комунистически" дестинации и там , както и по целия свят, излишъка се контролира от съвсем малобройна прослойка (в единия случай - капиталисти, в другия случай - функционери на репресивната, тоталитарна държава).
66
0
 
0
 
! Отговори
бат_байан преди 11 години
Комунизмът, във вида, който е бил теоритично развит и замислен, просто не се е състоял никога. По тези географски ширини и дължини, които обикновено се свързват с марксизма (вкл. и в БГ), имаше/има Държавен капитализъм или може би, още по-точно: индустриализиран феодализъм. Точно както в крепостничеството: работиш от люлка до гроб за един господар(държава), срещу някаква базова издръжка(като базата може и да варира в не- чак толкова тесни граници), другия паралел, който се набива на очи е принципа на "закрепостяване", липсата на почти всякаква мобилност. Една от основните идеи на Маркс е: конт
65
1
 
2
 
! Отговори
До дедо преди 11 години
Хубаво го рекна и е така ,на българина му кажи 2-3 глупости повтори ги 1000 пъти и след време тои ще е по-надъхан и от теб да ги защитава.В тоя сайт поне за 2 неща е убедих има си хора и то доста начетени и организирани които по цял ден работата им е да маниполират и ако в политиката е донякаде разбираемо ,то за в ценностите на демокрацията и разни други странни неща вече работата става по сериозна.