Надежда Косева води Киноклас с деца

Прожекцията на филмите ще е на 13 март в Дом на киното
1 мар 2021 12:46, Петя Славова
1
Надежда Косева води Киноклас с деца
Снимка: София Филм Фест

Тазгодишното 25-о издание на София Филм Фест включва и специалин Киноклас, който е насочен към децата. Той ще бъде воден от Надежда Косева, а в него могат да се включат гимназисти от цяла България, които ще преминават през различни етапи на обучение и ще създават свои лични игрални или документални филми. Учениците се запознават с историята и езика на киното, срещат се с кинопрофесионалисти.

Школата е създадена през есента на 2018 година от Надежда Косева с първия Киноклас в Първа частна математическа гимназия, София. Класът съществува вече трета поредна учебна година. Учениците създадоха вече игралния късометражен филм "Добри деца" и девет документални есета, посветени на карантината през пролетта на 2020 година.

През 2019 година в рамките на "София Филм Фест на брега" се проведе и първият Киноклас Бургас. Киноклас Бургас и тази година работи с децата на града и през месец март предстои заснемането и представянето на откъси от игралния филм "Сцени от живота на една актриса", сценарист и режисьор Иван Владимиров. От 2020 година Киноклас има свои ученици и във Варна.

В момента е отворено кандидатстването за "Киноклас - София през погледа на нейните млади".

Постепенно нови творци и автори, приятели и колеги се приобщават към преподавателския екип и все повече деца от София, Бургас, Варна, Русе, Видин и Хасково се обучават в школата.

Освен режисьорът Надежда Косева, преподаватели са и операторът Кирил Проданов, художничката Ивелина Минева, актрисата Мартина Апостолова, звукорежисьорът Момчил Божков, режисьорката Стефани Райчева.

Представянето и прожекцията на късометражните творби е на 13 март, събота – 14.30 часа, в Дома на киното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Защо пишете киноклас с главна буква,госпожо Славова?