От есента: 3 лева за паркиране в София

Засега паркирането пред блоковете остава без пари
12 май 2010 07:47,
134
От есента: 3 лева за паркиране в София
Снимка: Булфото

Таксата за паркиране в “синя зона” в идеалния център на София най-вероятно ще стане 3 лв. на час от есента. Досега за спиране по улиците там се плащаше левче.

След лятото обаче се очаква да влязат в сила новите зони за паркиране и съответните тарифи за тях. Освен “синя” ще има и “зелена зона” (в широкия център), за която таксата ще е 2 лв. на час. За спиране в “жълтата зона” тарифата ще е 1 лв. на час.

"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът", обясни председателят на стопанската комисия към градския парламент Николай Стойнев.

Въпреки споровете между общинарите за или против “служебния” абонамент услугата за запазване на място за колата в работни дни остава. Но ще бъде силно завишена спрямо сега действащите цени.

Досега за запазено паркомясто в “синя зона” се плащаше 357 лв. на месец без ДДС, извън нея - 325 лв., а за място извън центъра таксата е 220 лв. без ДДС.

Концепцията предвижда в районите на града извън “зоните” да няма почасово паркиране засега. Там обаче ще се направи проучване и при нужда ще се изработват програма за преодоляване на проблема чрез изграждане на надзeмни и подземни паркинги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
3
 
! Отговори
Данчо преди 14 години
Нещо смислено!Време е да се ограничи щъкането с по един *** в автомобил и да освободят тротуарите.Вместо високи такси,подземни паркинги и никави надземни в центъра!
123
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател №1 преди 14 години
Това си е пладнешки обир! Не е редно за едно паркомясто да искат повече от минималната заплата, а и да искат да увеличат цената. В семейство с четирима души ще трябва да работят и четиримата, за да могат да плащат наем, парно и топла вода, ток, данъци и такси, а ако им останат и пари за половинка хляб и едно кисело мляко, ще влязат в списъка на оцеляващите!
122
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен преди 14 години
"Анонимен" ти колко си смешен,автобусите миришат,защото са пълни със *** дето са дошли тук от там откъдето си и ти,комплексар такъв.Много сте готини,всичките искате да се докопате до София,но иначе я псувате,ами стойте си на село и не идвайте тук,така няма да имаме проблем нито със паркирането,нито със задръстванията или ***,смешен си :)
121
0
 
1
 
! Отговори
До Антигербер преди 14 години
"Антигербер",ти 100% си няакъв комунист или от ония смешници от Атакамналко били 3 лв. сигурен съм,че ако дойдеш в центъра с кола се чудиш в коя пряка да се мушнеш и да не дадеш 1 лв.,но иначе 3 лв. са малко,хаха,ако вобще караш кола
120
0
 
1
 
! Отговори
Коментар преди 14 години
"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът" - Щом е така,защо като направиха голяма част от улиците синя зона и нищо не се случи,и паркирането и трафика си останаха същите?Айде тогава като се видя,че не действа,да се откажат и отново да ги направят безплатни...смешници..Като ми направят улицата "синя зона" и си купя винетка за паркиране,ми е много интересно какво ми осигурява тя,като1000%няма да си намеря място
119
0
 
3
 
! Отговори
E преди 14 години
"Целта не е общината да събира просто пари от столичани, а да се въведе ред и да се разтовари както паркирането, така и трафикът" - няма нищо да се разтовари, само ще се натовари джобът на хората! И поне да се влагаха тези пари в нещо полезно, а не 3 лв. паркинг и "Паркинги и гаражи" на загуба милите :P
118
0
 
1
 
! Отговори
шоферо преди 14 години
Аз като живея от как съм се родил, в т.нар. Идеален център/който изобщо не е идеален/ и нямам гараж какво да правя бе смотльоцииии! И какво, сигурно ще ме накарте да си плащам всеки месец, за място, което ми се полага сигурно????
117
0
 
1
 
! Отговори
Стефан преди 14 години
И, ако обичате, забравете да правите паркинг над метростанция "Св. Неделя"!
116
0
 
2
 
! Отговори
Антигербер преди 14 години
МАЛКО СА 3 ЛЕВА.РЕАЛНАТА ЦЕНА Е 10 ЛЕВА.
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Лелееееееее, колко наивен народ. Нямало да има коли защото вдигали таксата ха,ха,ха . Хей наивници, нали скоро вдигнаха цените на цигарите. Хората спряха ли да пушат???? НЕеее.... Същото важи и за синята зона, само някои ще пъълнят гуша.
114
0
 
1
 
! Отговори
настрадин оджа преди 14 години
аааааааааа
113
1
 
3
 
! Отговори
разбирли петко преди 14 години
"Както ми взимат курортна такса като ида на море така и на провинциалистите такса ако искат с кола в града. " хаха провинциалист да се наричам първа радост е за мене. а теб ще наричам сърбо-шопски плужекоподобен мухлю-софианец.да ти *** *** майна в устата да ти *** .столичани са московчани или берлинчани,а вие сте смрадлива *** ,защо единствено в софия автобусите смърдят на спрънджа , защо в провинцията не е така,защото сте долно племе српско и трябва столицата да се премести !!!
112
0
 
4
 
! Отговори
bodor преди 14 години
sofia ne e planirana sa tolkova mnogo koli i poskapvaneto na parkovite mesta njama da opravi rabotata
111
0
 
1
 
! Отговори
bodor преди 14 години
i tova njama da opravi situaziata sofia ne e planirana sa tolkova mnogo koli
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Софиянци си мечтаеха за синя зона. Защото ТЕ не можели да паркират в центъра. Сега имат възможност паркират. А мярката е направена за да не се паркира. Странна логика имат.
109
1
 
2
 
! Отговори
Контролен орган преди 14 години
Много ми е интересно за автомобилите на общината паркирани в синята зона и за абонамента пред общинската администрация кой и колко плаща...? Или за тях правилото не важи...
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
114 Така е прав си.Но аз даже искам друга такса да има - такса столица.Но за целта трябва да се завърши метрото,да се направят паркинги на входовете на града и тогава всички които идват всеки ден да работят в София ще паркират там.А ако искат с колата винетка -столица.Както ми взимат курортна такса като ида на море така и на провинциалистите такса ако искат с кола в града.
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Целта е точно да се събират пари. Паркирането разрешено, ако платиш. Сега ще вдигнат таксата, ще се огледат, ослушат - ако има още накъде, ще я вдигнат още.
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да въведат такса подлез, както по феодално - ха си минал през моста, плащаш или те опънат пазачите.През подлеза такса, отгоре глоба.Хазната ще се напълни, Дянков щастлив.Да има броячи на тоалетните чинии.Така всеки ще плаща такса, съобразно количеството и вредните емисии на излъчените *** композиции.Ходенето по малка нужда да се дотира.
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Радваме се, че проблемът на софиянци с паркирането в центъра се реши. Честито!