Е-табла със свободните паркоместа

Датчици ще отброяват автомобилите в центъра на София
Обновена: 27 яну 2014 08:07 | 27 яну 2014 07:08,
8
Е-табла със свободните паркоместа
Снимка: архив, Булфото

Електронни табла ще дават актуална информация на шофьорите за наличието на свободни места за паркиране в синя и зелена зона в София.

Така те ще знаят къде има каре, на което да оставят автомобила си, още преди да са влезли в платения участък. Идеята е да се избегне излишното въртенето по улиците, обясняват пред "Монитор" от Центъра за градска мобилност.

Платените зони в столицата ще бъдат разделени на 5 участъка, като на входовете на всеки ще се монтират 15 светещи табла. Те са част от система за информиране и насочване на гражданите.

Според разчетите на кметството така ще се намали времето за търсене на паркомясто, което значително ще улесни шофьорите. Очаква се и понижаване на вредните емисии.

Новите е-табла ще се поставят на булевардите „Ал. Стамболийски”, „България”, „Драган Цанков”, „Мадрид”, „Македония”, „Сливница”, „Тодор Александров”, „Черни връх”, „Цариградско шосе”, „Цар Борис III” и „Царица Йоана”.

Ако там няма места, системата ще пренасочва колите към 5 зони с режим на платено паркиране - района около бул. „Ал. Стамболийски”, паркинга до БНБ, бул. „Патриарх Евтимий”, ул. „Ангел Кънчев” и ул. „Солунска”.

От кметството са започнали и монтирането на датчици, които да броят колите в центъра. Умните устройства ще се поставят на 37 ключови улици в града.

Вече е избран изпълнител с лиценз за изграждане на подобни системи. В момента тече срокът за обжалване на процедурата. След подписване на договора ще се знае и кога ще се монтират самите е-табла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Дивя се на българското мислене. До колкото разбирам идеята е (с около 15 години закъснение) таблата с броячи да уведомяват има ли, и колко места в паркингинте. Обаче коментарния акцент е за провинциалните коли в София. Мисля това обобщава основния проблем на нацията. :/
7
0
 
3
 
! Отговори
фалафел преди 10 години
Аз си мисля, че няма логика коли с регистрация различна от софийската, но с постянно местодомуване в София, да плащат данък в друго населено място.Който иска да живее и да кара автомобил в София/не става въпрос за временно приходящите/да бъде така добър да си пререгистрира автомобила.Така по-реално ще възприема проблемите на столицата.
6
1
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 10 години
Господин Столичанин, Нека не се делим на столица и провинция - все пак всички сме българи! Една разделена нация се завладява най-лесно - справка падането под турско робство.С уважение, Един провинциалист
5
1
 
2
 
! Отговори
Miro преди 10 години
А идеята не беше ли да няма коли в центъра, защо да ги донатъпкват? .. или не е ефективна и само прибират пари ?
4
3
 
1
 
! Отговори
G преди 10 години
даже жена ти не беше ли известна с прякор, наподобяващ духов музикален инструмент?
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Провинциалистите ще ти вземат работата, жената и къщата. Защото са по-гладни от теб и не мислят че като си се родил там слънцето грее повече за теб - долен готован
2
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато погледнеш паркинга пред блока си,когато се движиш по софийските улици,ще видиш 80% рег. ЕН,ТХ,ЕВ,Н,А,ОВ,М,У,Р,Е,РВ,РР,СС,Х,РА,Т,Х.А колите с номера СО и ПК идват на талази сутрин и си отиват вечер.Градът не беше подготвен за това нашествие от провинциалисти дошли с колите си,някой с по две,три.За това ще търпите и ще се примирите.Ако не искате на село място за паркиране бол.
1
2
 
10
 
! Отговори
оа преди 10 години
масово се нарушава закона като тротоарите се превръщат на синя зона !!!