Не ми било Пекин, най ми било София, обгърната от смог!

През зимата отоплението е водещ фактор в замърсяването на въздуха
10 яну 2018 20:52, Екип на Bloomberg
52
Не ми било Пекин, най ми било София, обгърната от смог!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Факторите за замърсяването на въздуха в София са комплексни, географски, разположение на София. Но голям ефект има и човешката дейност, отоплението.

Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Теодора Стоянова от Greenpeace България.

Кои са основните пера от човешката дейност, замърсяващи въздуха в столичния град – отоплението, особено това с нискокачествени въглища, влажна дървесина, битовите отпадъци, гуми, пластмаса, както и автомобилният трафик.

През зимните месеци именно битовото отопление е водещ фактор, измествайки автомобилния трафик, посочи Стоянова.

Има ли панацея на проблема?

„Има различни решения, които са индивидуални, не може да бъде дадено едно общо такова. Трябва да се вземе предвид специфичната ситуация на всеки един от нас. Трябва да се говори за определен набор от мерки, които всеки един, в зависимост от случая, да приложи. Това не може да стане с магическа пръчка“

„За да се справим с проблема, трябва да атакуваме източниците на замърсяване. Другите големи европейски градове прилагат мерки, съобразени с тях. Там в повечето случаи източникът е транспорта, като мерките са насочени към подобряване на градския транспорт, намаляване на използването на лични автомобили“, добави гостът в студиото.

Това води до резултати там, но тук, в България, трябва да видим кои реално са източниците на замърсяване и дали мерките, които се предлагат, адекватно ги отразяват, смята тя.

Именно поради тази причина, посочи Стоянова, у нас следва да се вземат мерки именно срещу битовото горене, да се намерят алетрнативни форми на отопление.

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По света много добре знаят кой замърсява и че това не са колите, но тук-там, както в София се опитват да имитират грижа за чистототата на въздуха и приемат някакви безмислени мерки против колите,а въздуха става по-мръсен. Колите в София са малко и ако ги сравним с колите в Берлин, то една кола в София изминава средно на ден около 20 пъти по-малко километри, в сравнение с една кола в Берлин. Нормалното е колите в София да стават повече и да се използват повече,за да се доближим до средното за ЕС
25
4
 
7
 
! Отговори
Стар преди 6 години
В София винаги е имало смог,кога повече кога по малко.Най честои неприятно е през ноемвриНякой път просто не можеше да се диша...Живея вече 69 години в София,тук съм роден и винаги е имало.Просто сме котловина и трудно гони мръсният въздух вятърът.А като работеше Кремиковци питайте онези в Дружба и МладостА по-рано 60 процента бяхме на ***.Старите софиянци помнят семейните бригади пред шахтите на мазето и прибирането на кюмюра.Сега това е рядкост.Над всеки голям град има смог,неспасяемо е.
24
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това му се вика МЪГЛА,не смог,смогът е нещо друго А В СОФИЯ Е ХАРАКТЕРНО ДА ИМА МЪГЛИ ПРЕЗ ЗИМАТА И БЕЗВЕТРИЕ И СЕ ПОЛУЧАВА НЕПРИЯТНА СИТУАЦИЯ!Разбрахме че имате поръчка да пишете за въздуха ,други за убийствата,трети за раждаемостта,УТРЕ "СЛУЧАЙНО"50 ПРОТЕСТА АМА СЪВСЕМ "СЛУЧАЙНО"!Снощи и в Брюксел вечерта нормите са били два пъти по-високи от допустимите за замърсен въздух но няма истерия!Снощи пак СОФИЯ СЛЕД ВЯТЪРА БЕШЕ КАТО СЪЛЗА,нищо дерзайте,нали сте платени......
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Лондон забранявали дори камини да се палят,а у нас управниците дават пари на бедните да си купуват дърва и въглища,а като свършат дървата се продължава с парцали втора употреба,гуми,черчевета и всичко кавото може да гори.Ама на кой му пука.Ние оправяме международното положение,а народа кучета го яли.
22
1
 
2
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До КрайЩо ти да не се оправяш крачно, та завиждаш
21
3
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Май Муната не е импотентен - ръчно всичко си е наред. Виж с жена ... не е пробвал.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааа,що бе,Фъндъчката дни наред ни баламасва,че основен причинител са колите и да сме слезели от тях,а тя щяла да ни осигури безплатно билетче за гр.транспорт,като че ли така ще дишаме по-чист въздух.А удобно си затваря очите за отоплението на твърдо гориво,защото не може да реши този въпрос.Ама тя пък кой въпрос е решила,да не ги изброявам,че страницата няма да ми стигне.
19
1
 
9
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До Край Ама шyндо, благодари на оня отгоре! Че по това време миналата година, човеците в България затъваха в преспи...с истински коли. А теб не те виждам със шкафа, как ще ти заминат бстериите!!
18
3
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
Общината за да реши проблема трябва да ЗАБРАНЯВА. Е те това Фандъкова е ще и да чуе. Страх я е че повече няма да я изберат и няма да раздава тя обществените поръчки.
17
3
 
1
 
! Отговори
До Край преди 6 години
Май муната ако го свАлиш от трошляка ще го накараш да се почувства сякаш е импотентен. Човек ще стане само ако ми отрежеш краката и види, че заради такива като него няма как да мръдне и на метър от вкъщи. Тротинетка няма да свърши работа
16
9
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
Някой може ли разумно да обясни защо софянци имат два пъти повече коли от берлинчани. Единственото обяснение щото са повече прости отколкото бедни.
15
3
 
3
 
! Отговори
Край преди 6 години
Спецално Май муната - трубва да кара тротинетка доде стане човек.
14
2
 
3
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
До КрайИ караме шкаф с кормило, нали
13
5
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
Проблема се решава по два начина 1. ограничавате колите и засилвате градския транспорт и ЗАБРАЯВАТЕ отоплението на въглища/талашит/парцалиили 2.Разширявате централни гробищаАсмата/енфизема/ рака не прощават.
12
3
 
13
 
! Отговори
annybody преди 6 години
Защо никой от европо-атлантическите ни лидери не са сеща да насмете Топлофикация, която ни принуди да си свалим радиаторите и въпреки това да им плащаме по 40 лв. на месец и да дондуркаме ЧЕЗ, а мнозина от нас да минат на кюмбета с дърва и въглища?Позагледайте се малко в изравнителните сметки на Топлофикация и глобявайте тях, не нас със сто и двайсет левовите сметки за ЧЕЗ или сметките от Топливо!
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Тошо не трябваше да строи толкова панелки :(
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говориш глупости. Отиди в Тетевен да видиш ква е гняз зимата. Въздухът е два пъти по мръсен от в Сф и смърди на въглища.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали над 2 милиона българи искате да живеете в София?Недейте да ревете тогава, отивайте по селата да пасете овце и крави, там въздухът е много чист!
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Калните улици въобще никой не го споменава, но там е бездунната каза в почистването.
7
5
 
20
 
! Отговори
за София преди 6 години
София е най-пропадналата столица на най-бедната държава в ЕС.