Близо 10 000 деца чакат за място в детска градина в София

Най-тежко е в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село"
19 авг 2020 16:31, Ния Христова
40
Близо 10 000 деца чакат за място в детска градина в София
Снимка: БГНЕС
Около 10 000 деца чакат за място в детска градина в София. На 29 август ще се проведе първото текущо класиране и тогава ще бъдат обявени над 3000 нови свободни места. Това обясни директорът на Дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева, цитирана от БГНЕС.
 
"Най-голям е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата от 3 до 6 годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните недостигът е малко над 1500 места", посочи още Минчева.
 
Тя добави, че най-голям проблем с местата има в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а през последните няколко години и в район "Витоша". Минчева уточни, че там където се разкриват нови детски градини и групи, ще се акцентира върху осигуряването на места за тези деца.
 
"Предстои да осигурим и задължително обхващане и на децата на 4-годишна възраст", добави още тя.
 
"Трябва да отбележа, че в момента нямаме интеграция с частните образователни институции. Има деца на 5 и 6 г., които фигурират като чакащи, но посещават частна детска градина или частно училище", обясни директорът.
 
От думите й става ясно, че родителите сами ще преценяват дали да пускат децата си на ясла или детска градина от 15 септември, като на децата няма да им се пишат отсъствия. За първи път децата, които след ваканция се завръщат, няма да е необходимо да носят медицински документи.
 
"Единствено медицински документи са необходими за децата, които за първи път ще влязат в детска градина или ясла. Останалите могат да бъдат изпращани, без да носят медицински документи", обяви тя. Минчева добави, че се съобразяват с указанията на институциите, които към момента нямат такива изисквания за посещаващите досега детски заведения. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
КЪСА ПАМЕТ преди 3 години
ЗАБРАВИХТЕ ЛИ ВРЕМЕТО КОГАТО СОФИЯНСКИ БЕШЕ КМЕТ И МАСОВО РАЗПРОДАДЕ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ СРЕЩУ ПОДКУПИ.ТОВА БЯХА ОСНОВНО СПЕЦИАЛН ПРОЕКТИРАНИ ДЕТСКИ ГРАДИНИ С ОБШИРНИ ДВОРОВЕ В НАЙ ТЪРСЕНИТЕ КВАРТАЛИНЯМА ЛИ ДА МУ СЕ ПОТЪРСИ ОТГООВОРРНОСТ ОТ ППРОКУРАТУРАТА?ЗАЩО ПРОДАДЕНИТЕ ПАРЦЕЛИ И ГРАДИНИ НЕ ТТСЕ НАЦИОНАЛИИЗИРААТРАЗЗБОЙНИЦИТЕ РАЗПРОДАДОХА СЛЕД 1990 ВСИЧКО ЗА "ЖЪЛТИ СТОТИНКИ" КОЙ КОЛКОТО ДАДЕЕ
30
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 33 преди 3 години
Ха ха ха ха, навремето имаше един виц:"По-лесно е да влезеш в университета, отколкото да се запишеш на шофьорски курс." И беше вярно.Имаше и друг вариант:"По-лесно е да влезеш в университета, отколкото да станеш барман." Барманите имаха връзки с чужденци и купуваха, а после препродаваха долари. Също така бяха доверени хора на МВР, а това носеше привилегии. Правеха се конкурси за вакантно място за барман.В университета се влизаше като през иглени уши, ако нямаш предимство по параграф.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България най-трудно е да влезеш в детска градина! После бакалавър и магистър все ще ги избуташ някак си...
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как бе,Бокич нали каза,че е построил 100 детски градини.Ха,ха.,ха!Вервайте му.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То ако ставаше със ***, маса мъже да бяха родили досега.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989 година имаше 5-6 пъти повече места в детските ясли и градини в София. Защо така?
25
0
 
3
 
! Отговори
От 27 преди 3 години
Групите могат да бъда от по 7 деца. Това е оптималното число, което се препоръчва за качествено обучение дори и в училищата - ако учителят се занимава с не повече от 7 хлапета, той може успешно да задържа вниманието им и да ги препитва непрекъснато. Но обучение в такива малки групи е супер лукс.Питам се обаче дали пък не е възможно да се направят такива малки групи за деца в предучилищна възраст?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елате всички в София, тука има места за всички.
23
3
 
3
 
! Отговори
Повече креативност преди 3 години
1. Ако имаше материална база, достатъчна за тези 10 000 деца, има ли и достатъчно персонал?2. Ако има достатъчно персонал, има ли начин да се отчислят пари от бюджета за тази година, за да му се плаща?3. Колко са в момента празните апартаменти в София, които или все още не са продадени от строителите, или са обявени за даване под наем, но не са наети?Държавата/общината да ги наеме и обзаведе като за малки групи деца. Храна може да се приготвя в големи кухни и да се кара по тези апартаменти.
22
2
 
4
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Това е гавра.Най-бързо обезлюдяващата се нация в ЕС не може да осигури основни изисквания за отглеждане на деца.*** корумпирани.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фъндъка,строи тоалетни,за какво са и градини)
20
0
 
1
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Това е един от многото аспекти на цялата свин.щи.на.. Но ***.ците спинкат ли, спинкат... Събудете се най-накрая, а.гънца заспалииии!!!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Красно село нищо няма да се реши.Кметката е ужас новата изобщо не е в час,за смяна е.Няма приемен ден.Няма как да се види човек с нея.Не е за този пост!
18
1
 
4
 
! Отговори
Честно преди 3 години
Да нямате проблем излиза най-добре да не раждате дете,ако мъжът ви не е богат,детето ви да влезе в частна детска градина.
17
4
 
5
 
! Отговори
Жителство преди 3 години
И селяндуритеОткъдет са ! Така в София ще има места, а по паланките ще се запълнят празните бройки
16
5
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
На който не му харесва обратно от където е изпълзял!!!
15
2
 
3
 
! Отговори
До веско преди 3 години
ЪM6PЕАЖ, ти природно ли си толкова много npocто или го тренираш усилено
14
2
 
9
 
! Отговори
Веско преди 3 години
До Анонимен 15С такова мислене сте типичен привърженик на ГЕРП!Работата на държавата е да създава точно такива условия. А не да боядисват градинки и влоалеи. После плачат, слабо било потреблението, нямало български туристи и т.н.
13
1
 
10
 
! Отговори
рм преди 3 години
*** не бе, Христо Иванов е виновен, в никой случай герп дето "управляват" държавата 10 години вече. в крадци и мародери, в това се превърнаха герп.
12
1
 
6
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
бая голяма глупост си написал. Евала на родителите, които и двамата бачкат, тежко им е, но все пак са решили да отгледат дете, общината пръска токлова пари на данъкоплатеца за глупости и откровени кражби, но години наред не иска да помогне на младите родители, въпреки, че по закон трябва.