Защо се появиха пукнатините на Лъвов мост?

Фирмата-изпълнител е заявила, че ще покрие щетите
22 фев 2021 22:35, Красимир Ангелов
39

Преди дни кръговото кръстовище на "Лъвов мост" в София осъмна с големи пукнатини в асфалта и това бързо породи редица коментари, че общината отново трябва да прави поредния "ремонт на ремонта".

Експертът по пътна безопасност Диана Русинова и автомобилният състезател Румен Дунев коментират как се поддържат пътищата у нас пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Парите, които харчим в България, не са достатъчни - ние си купуваме най-евтиния продукт. Проблемът не е в това, че е било -15 или +20, а че за много кратък период се получи това замразяване и размразяване и всъщност горната част на асфалта се е сцепила", коментира Русинова.

Тя посочи, че едни експерти са на мнение, че трябва да се сложат метални шини, а други са категорично против.

Румен Дунев посочи, че след появата на пукнатините на кръстовището много експерти са изразили различни мнения и са създали фалшиви новини. Фирмата-изпълнител е заявила, че ще покрие щетите, а фугите ще бъдат оправени, но за тази цел е необходимо температурите навън да бъдат по-високи.

"Имаше изплашени хора, че мостът ще падне. Не, мостът няма да падне, поне не заради този проблем. Тези фуги по никакъв начин не застрашават живота и здравето на никого", заяви Русинова.

Според Румен Дунев нещото, което държавата трябва да направи, е да не се разчита само на новите системи на автомобилите, а да се направи съоръжение, в което да се повишава квалификацията на водачите в контролирана среда.

Той е категоричен, че повишаването на контрола по пътищата е ключов фактор за решаването на проблемите.

"Държавата е длъжна да осигурява безопасна среда за управление на водачите", заяви Дунев.

Русинова посочи, че у нас властите санкционират само за превишена скорост, а трябва да започнат да санкционират и за неправилно престрояване, за минаване на червен светофар и много други неща, така че да се повиши контролът..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Pavior rabotq 15godi преди 3 години
Hora stiga s tiq gluposti predi godini asvalta si beche asvalt ama si beche nach a sega stanahme evropeici e etovi evropeiski asvalt predi si raborihme samo s nachi materiqli ama sega si surbete poparata
34
1
 
1
 
! Отговори
Добре сме преди 3 години
"Като знам какъв съм инженер ме е страх да ходя на доктор."
33
0
 
1
 
! Отговори
Тати преди 3 години
Как са стройли преди години, как са построени мостове и пътища, на които ремонт им се прави едва сега, но след ремонтите се правят ремонти на ремонтите?Ясно е, но не отърва на днешните строители! Защото ще останат гладни, ако строят както трябва! А има и друго, може би ИЗОБЩО НЕЗНАЯТ КАК СЕ СТРОИ, КАКВИ МАТЕРИАЛИ СЕ ПОЛЗВАТ ЗА ДА СА ЗДРАВИ ПЪТИЩАТА, ИЛИ СА СИ КУПИЛИ ДИПЛОМИТЕ И СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА СПЕЦИАЛИСТИ?!
32
0
 
4
 
! Отговори
Инж. д-р, арх. БайТи преди 3 години
Само да не станем като е САЩ, там се строят яко пътища за да отчитат някаква дейност, че нали парите се печатат без покритие, а за поддръжка не става и дума - все пак има пари, ще се бутне и направи на ново. Чакай малко ние не може да печатаме пари, ще теглим кредит тогава, пък след години ще го връщаме, ако можем разбира се - а ако не можем ще попаднем под друго "Владичество" нали в това сме добри.
31
1
 
17
 
! Отговори
ЧЕКМЕДЖАН преди 3 години
си е напълнил чекмеджето. Това е обяснението. За да вземат нашите хора проекта и да си избият подкупите нали трябва да намалят качеството и количеството на материалите. Отделен е въпроса, че всички са пишман майстори проектанти. Графа бе нагледен пример.
30
2
 
15
 
! Отговори
ТУЛУПА от БАНКЯ преди 3 години
вместо да обикаля като гламав с джипката по новите строежи да обясни
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво общо има неправилното престрояване и преминаване на червен светофар? Строителните фирми строят некачествено, това е истината, прекалено много се краде!
28
3
 
10
 
! Отговори
недейте така преди 3 години
Нападате така наречените експерти...те действително са експерти...знаят на кого да се подложат. Толкова за тях. За пукнатините...на всекиго е ясно, защо....Но нека този път да гласуваме против тиквеното управление и т.нар. системни партии, което "управление" освен, че ни направи още по-бедни и ни нацвъка с всякакви калинки известни само със своята некомпетентност и дащност....
27
1
 
17
 
! Отговори
Фандупкова преди 3 години
Щом лъвовете не са избягали още, значи не е чак толкова зле мостът, ще запушат фугите с пластелин, както обикновено и готово. Наесен - пак ремонт.
26
0
 
21
 
! Отговори
vvv преди 3 години
Много ми харесва, когато експертът Румен Дунев си плаща наляво-надясно за да експертничи , да си придава важност и да не казва нищо важно или съществено. От години се е намърдал в тази си роля и леко заприличва на Юлката Тонкин.
25
0
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Пък и къде има напукани асфалт??
24
1
 
14
 
! Отговори
Истината преди 3 години
е че следствие на корупцията се изписват материали за милиони, които отиват в чекмеджетата, а в същност се полага по_малко количество материал. Затова днес се строи, утре се ремонтира за два пъти повече пари. Заделените количества материали отиват в обекти като Росенец. Това е стара история, която се повтаря с векове, както се пее в една българска песен.......
23
0
 
10
 
! Отговори
Издънкова преди 3 години
Не е нужно да си правиш на експерт защото има пет важни неща и те са :1 Пари 2 Ремонт 3 Гаранция 4 Срокове 5 Изпълнение
22
0
 
12
 
! Отговори
Издънкова преди 3 години
Тоя *** се пише експерт по какво точно както и тоя от бричка !какви експерти сте само се бутате по телевизията да вземете някой лев и да говорите глупости ако такива като вас са експерти майко мила !Същи се вживява и Митко Илиев синът на Владо Илиев взимащи пари от еврофондове за пътна безопасност !И двамата са деца бутани от родителите си да станат нещо в тази сфера ама и като пилоти не са нищо повече от обикновените хора просто бащите им ги захраниха с много да нямат конкуренция
21
1
 
15
 
! Отговори
Тъпи преди 3 години
За да се получи тази пукнатина е защото е имало въздух в земните маси по време на ремонтни дейности ,тоест при обратния насип земята е била или твърде суха или е много водна.Температурата не играе никаква роля в дълбочина под 20 см. .Госпожата се оправдава че климатичната промяна е виновна . Но щом е така както казва ,защо земята не се е напукала по цяла България ?
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото, както казах че може да се отворят фугите и да се монтира профил за дилатационна фуга - това ще има ефект, ако въпросната фуга е предвидена и я има. Тази фуга е от фундамента до горна крайна точка на съоръжението. Ако не са я предвидили в основата - няма полза да се слага в горна точка. И това само и единствено говори - че този мост не става за нищо. Един ден ще се срути. Със сигурност. Аз не бих минал с 50 тонен камион през подобен мост. Казвам ви съвсем сериозно.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите, които харчим в България, не са достатъчни - ние си купуваме най-евтиния продуктЗа какво дискутирате тука?
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 16Не, няма. Ако има, няма да се появят пукнатини. Там където има пукнатина, това е защото липсва профила между двете секции. Щом има пукнатина между две секции - със сигурност няма профила за дилатационна фуга.Всъщност, такъв мост, без тези профили е изключително опасен. Не се знае в кой момент ще тръгне да пада. Т.е. едната секция ще се отдели много от другата. Профила освен че че предотвратява това да се пука асфалта е и "спойката" между двете секции.Тук със сигурност профили няма.
17
0
 
7
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Или има, но не достатъчно ! За пример - твърди материали като бетон се нуждаят от такива фуги на всеки 15-20 м/2, а асфалтът като по-еластичен, предполагам поне на 50-60 м/2, но за тия изчисления трябват специалисти, понеже зависи също от натоварване, вибрации и др. ! Някои сигурно не знаят, но едно жилище смалява размерите си през зимата с по няколко см на страна !
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
некъдърността е обхванала държавата и няма кой да спре разрухата.като измрат и последните остатъци от комунистическото племе, живота ще си продължи както си е мечтаел Левски.