Скок на цените на метана: Може ли София да остане без таксита?

Шофьори настояват за ново поскъпване от нова година
30 авг 2022 09:30, Петя Славова
43

Таксиметровите шофьори настояват за ново поскъпване на такситата от нова година. По прогноза от бранша това е необходимо заради рекордно високата цена на метана, който само за месец е поскъпнал с 47%.

Според Петър Владимиров от Националния таксиметров синдикат, като се вземе предвид цената на метана, с колкото и да скочат таксиметровите услуги, ще е недостатъчно.

"Таксиметровите шофьори изнемогват, вече работим на загуба. Надяваме се да се вслушат и с 30% да повишим цената, за да има таксита в София", заяви той в "България сутрин". По думите му, 50% от оборота на таксиметровия шофьор отива в гориво и допълни, че като се сложат застраховки, данъци и наем на автомобили, за шофьора остават едва 20%.

"Това са шокови мерки, но нашият бранш е поставен в ситуация, в която не може да контролира самостоятелно своите цени. От момента, в който въведохме настоящата цена, при нас скокът е 400%. Пет години функционираме в условия на нелоялна конкуренция и нерегламентирани превози", каза на свой ред пред Bulgaria ON AIR колега му Красимир Цветков.

Двамата посочиха, че от миналата година до март месец 2022 г. в София има с около 30% по-малко таксиметрови автомобили. Има реална опасност столицата да остане без таксита, тъй като рязко са скочили и наемите на самите коли, алармираха гостите от Националния таксиметров синдикат.

По думите на Владимиров и Цветков пред бранша е заложен още един огромен проблем, този с касовите апарати в такситата - как точно трябва да бъдат променени и какво трябва да се смени. Те добавиха, че мярката с отстъпка от 25 ст. на литър гориво не работи за такситата.

Столичната община е поискала информация колко таксита се движат на метан в София - оказва се, че това са 85% от автомобилите.

"Сега много от колегите преработиха автомобилите, това обаче е скъпо упражнение. Вместо метан, слагат пропан-бутан", отбеляза Владимиров.

Оказва се обаче, че не всяка кола може да бъде преработена, защото се губи гаранцията ѝ. Сериозен е проблемът и с документирането на преработването.

"В КАТ не е предвиден механизъм да бъде въведено трето гориво. В момента, в който на метановия автомобил му сложиш газова уредба и отидеш да я узакониш, автомобилът става на бензин или на пропан-бутан. Има административни пречки, тук е ролята на ДАИ и КАТ. От един месец се опитваме да намерим ресорния министър, но нямаме контакт", каза още Цветков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
7777 преди 1 година
Не сте само такситата на метан.Автобуси,камиони,частни лица и т.н.На 02.10 мощен шут в *** на *** Киро,Асен ,*** и цялата *** пасмина ПП.Те ни докараха до това положение.Най евтиното стана най скъпо.Апропо в цяла Европа има газова криза,но вижте цената на метана в Германия...1.19 евра /кг.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пешо ако можеш да се возиш на метро след като се на святкаш петък събота вечер и се вози от едната до другата дискотека с метрото дали ще можеш.....
33
8
 
5
 
! Отговори
Михаааал преди 1 година
А бЕ шишо, ми като ти е скъп метана мини на LPG
32
4
 
10
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
От години,скочат ли горивата,вдигат цените. Метана беше стотинки,пак караха със него,но скочат ли нафта и бензин ,пак пищяха! Метрото и без това,до година две,ще им вземе клиентите! Ако са на загуба,да спират!
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи....не съм чул някога,някъде,някой бакшиш да каже,че нещо му е наред-я данъците,я метана,а пътища,я не знам какво си му спъва бизнеса,не печелят,но продължават да карат.Защо?!?А и не всички таксита са на метан,повечето са на LPG....
30
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Литър LPG е 1 лв. с отстъпката. 98.5% от такситата са на LPG, не на метан. Само си търсят повод. Ами нека остане София без таксита, да видим какво ще стане. Ще ви кажа - нищо.
29
0
 
5
 
! Отговори
Ot drugade преди 1 година
Нали електрическо метро имате, няма за какво да ревете. Слизате в метрото и еко. Другите градове да му мислят които са без метро какво ще правят с такситата.....нали така София?;) Депутатите, мерцедесите, усвояването...и провинцията....друго няма.
28
2
 
8
 
! Отговори
Русе копърка до 22 преди 1 година
Така е. Не плащам и стотинка осигуровки. Една здравна застраховка имам, че при проблем да има кой да плати на болницата. За чий да плащам осигуровки? За да храня държавни и общински служители ли? Ами, не! Точно с мен не са познали. Всеки свободен лев се инвестира в имот с частна земя под него. Живот и здраве, като пукна, имотите отиват при децата. Къде отиват осигуровките си е ваша работа.
27
2
 
15
 
! Отговори
шишо бакшишо преди 1 година
Дано да остане без таксита, няма да е голяма загубата......
26
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво реват. 10 лв на км. от летището не им ли стига. Особено за по - къса дестинация.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами... да се преквалифицират? Редно е ти да се нагаждаш към пазара на труда, не обратното. Да, неприятно е да останеш без работа, но животът е краййно не сигурен и е твоя отговорност да намериш изход, не някой да дойде и наготово да ти даде в шепичката. Много соц начин на мислене, проблемът си е изцяло техен.
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди ползвах такси около 10 пъти в месеца, сега 1 път. Така е и с много хора около мен.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са на газ от 3-4 месеца да не се правят
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някога имаше едни маршрутни таксита които изчезнаха и на никого не липсват, с тези ще е същото, като изчезнат. Никой не се чувства удоволетворен от тях, а и напоследък шофьорите са предимно от етноса и е съмнително какви документи притежават.
21
3
 
8
 
! Отговори
Бакшишите, преди 1 година
При ПП протестирахте,сега сте по ниски от тревата.Протестът ви беше политически.Сегс се спасявайте сами.
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано , дано дано. Такситата в София са прекалено нагли и прекалено нови.
19
2
 
5
 
! Отговори
Дзивко преди 1 година
Всички дето му се радвате на пича от Русе, да знаете че той на тая заплата не плаща никакъв данък, демек тва дето кат се разболее, детето му на училище или на детска градина или пък да е жив и здрав да се пенсионира, пак вие го поеамте, та реално неговите 3000 лв, са още 600 му давате, ама споко, той нали е добре
18
1
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 1 година
Няма и 400% са пелетите. А газа е 1100% нагоре - от 27лв в момента е над 300лв...
17
25
 
3
 
! Отговори
До 10 преди 1 година
Стига с Убер, много страни го забраниха и причината, е че с лични коли се извършва търговска дейност, без да се плащат данъци, да не говорим за застраховките, да по евтини са за ползване, но държавата губи от тях
16
6
 
14
 
! Отговори
Пародия на държава преди 1 година
Тези бакшиши поддръжници на Газпром трябва да бъдат разстрелвани на място. Като са си сложили газова на Газпром да возят в Сибир.