Протест на градския транспорт в София днес, къде ще е затруднено движението?

Шофьорите искат 30% скок на заплатите
Обновена: 18 яну 2024 06:57 | 18 яну 2024 06:55, Александър Попов
60
Протест на градския транспорт в София днес, къде ще е затруднено движението?
Снимка: БГНЕС

Протест на градския транспорт в София днес, къде ще е затруднено движението?

Шофьорите искат 30% скок на заплатите

Работещи в Столичния градски транспорт излизат на протест днес сутринта. Акцията е организирана от Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ, а основното искане е за 30% увеличение на заплатите.

Движението ще бъде спряно частично като ще се вземе решение дали ще се премине към стачни действия. Очаква се да има и среща с кмета васил Терзиев.

Протестът на работещите в градския транспорт може да затрудни движението в София. Той ще се проведе в кв. "Дружба" на последната спирка на линии тролей 4, и автобуси 88, 204, 304, 384.

Протестът ще започне в 8.00 ч. Движението на посочените линии ще бъде затруднено, като е възможно е да се стигне и до тяхното спиране.

"От 1 март най-късно трябва да има увеличение на заплатите или другият вариант - най-рано след приемане на бюджета на София. Хората очакват своите увеличения и напрежението в дружествата расте", заявиха от Федерацията.

Миналата седмица транспортните федерации на КНСБ и на Конфедерация на труда "Подкрепа" поискаха от кмета на София Васил Терзиев спешно свикване на Съвет за асоциално сътрудничество в транспорта, в което да участват и ръководствата на четирите общински дружества - столичен автотранспорт, столичен електротранспорт, Център за градска мобилност и Метрополитен.

Градският транспорт трудно задържа хората заради по-конкурентните заплати другаде, а това води до огромно текучество и натрупване на извънреден труд, твърдят от транспортната федерация. За 2023 г. той е достигнал до над 500 хиляди часа.

Шофьорите в различния транспорт започват със заплати между 1200 лв. и 1800 лв., като в момента се търсят над 400 души. По-големите възнаграждения се дължат на трусов стаж и извънредни часове.

Липсата на кадри – водачи, инженерен персонал, механици, обслужващ и почистващ персонал ще доведе единствено до преумора на служителите и увеличаване на произшествията и авариите в сектора, предупреждават оттам.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още по темата: протестСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
9
 
2
 
! Отговори
Пустиняк преди 3 месеца
Какъв обществен продукт изкарват шофьорите с основно образование. Освен да седи на седалката и да върти в кръг като простинало магаре друго могат ли.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
факт, че шоферите когато и където им скимне обявяват крайна спирка, а децата които пътуват с автобус се чудят къде са ги изсипали и как да стигнат до училище или до дома, родителите трябва да тичаме да ги прибираме, защото не знаят къде се намират, това ако искат по-високи заплати трябва да спре!
46
2
 
4
 
! Отговори
!!! преди 3 месеца
На всеки му трябват пари , ама всеки в нашата ро'дина му дреме на ЮЯ за другия , за това сме на това дередже , ако бяхме НАРОД, НАЦИЯ и най-важното ХОРА щяхме да ги накараме ОНИЯ ''БОГОИЗБРАНИТЕ'' , които са НИ СЛУГИ по КОНСТИТУЦИЯ да НИ СЛУГУВАТ , а не да ни ОГРАБВАТ И ДА НИ СЕ ХИЛЯТ по телевизора ВСЕКИ ДЕН , докато ние и нашите деца и внуци мизерстват , но НЕ БИ , нищо ИМА ВИДОВ ДЕН и на крадено злато с кръв - проклятие се връща и това не са бабини деветина , а е доказан през вековете занон!!
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като спрат да пушат в кабините, да дънят чалга и да облепят автобусите с джунжурии все едно са техни може да им вдигнем и заплатите
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
не трябва да им се отстъпва. Не е правилно хора, дето едва са избутали гимназията да искат да взимат колкото квалифициран инженер. На тази социална прослойка повече НЕ ИМ СЕ ПОЛАГА. Големите заплати са за тези, които са учили. А тези са просто евтини и заменими, и така ще си останат. Те сами са си избрали съдбата.
43
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като не им изнася,който откъдето е дошъл...
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГЕРБ са на власт в държавата, но в София не са и това е борбата. Това е сплашване както го направиха с зърнарите и въглищарите. Та сега същото се случва на ниво град София.Искат си баницата.
41
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да защо не протестираха преди два месеца,когато ГЕРБ беше на власт?Заплатите са им недостатъчни защото това е резултат че дълги години са на това ниво. Голямата инфлация започна преди две години, а не преди два месеца или преди месец. Няма логика. Та ГЕРБ явно им е давал пари на черно на тяхните собственици и те на шофьорите.
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До до 38-Добре ли сте?
39
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нека да протестират. Обаче защо до преди месец -два, докато Фандъкова и ГЕРаб ги управляваше си мълчаха? Как изведнъж не им стигат парите? Освен това сега като протестират изглежда все едно протеста е отганизиран от ГЕРБ.
38
2
 
1
 
! Отговори
Без градски преди 3 месеца
Транспорт хората по пещерите как мислиш че са били.
37
1
 
0
 
! Отговори
!!! преди 3 месеца
До ??? Ами малко от малко вземи та влез в тоя АМА НАИСТИНА ВЛЕЗ ВЪВ СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ ''транспорт'' замисли се, виж светофара , огледай се без много газ и пак се замисли , че и аз '' не влизам '' често в него дали са О.К. нещата или има нещо гнило в Дания ..
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Хейт. То хората без градски транспорт няма да останат , ама ако искат депутатски заплати и златни бидета да им направят докато 'караме ;) като по тошово време , няма да стане, или едното или другото ...
35
5
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 3 месеца
А ти свиквай скоро без барутника 8ма употреба, че до 1-2 години в София САМО коли с Евро 6 и всичките провинциалисти с това мислене как транспорт не трябва, излитате от София ;)
34
4
 
2
 
! Отговори
ПКП преди 3 месеца
Ми ходете пиш бе!
33
0
 
3
 
! Отговори
Brabus преди 3 месеца
И аз искам Брабус да карам
32
4
 
7
 
! Отговори
Хейт преди 3 месеца
Гледайте само хората да не навикнат без градски транспорт, че може и да им хареса ;) Пък може да се окаже и че няма нужда от шофьори.
31
10
 
11
 
! Отговори
Смехуран преди 3 месеца
Ми то народа го казал , когато не става нищо от тебе стани шафьор ...Едно време , най-некадърните , мързеливи , прости хора , които не искаха да работят или да учат ставаха шафьори , въртиш там геврека и това е и в армията , като не можеш нищо и си скатавка - шофьор , по заводите ако ти е приятел бригадира и не можеш да си забиеш един пирон в г*за - шофьор и сега е същото ама трябва и да бъдеш НАГЪЛ е тва им качество го бях забравил ...
30
3
 
5
 
! Отговори
до gosho преди 3 месеца
Гоше това което описваш беше едно време при бай Тошо,често ползвам градски транспорт единственото вярно от всичко написано от теб е че шофьорите псуват другото беше едно време в издънените Икарусите и Чавдарите
29
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
ГЕРБ две години не бяха на власт, но от 7 месеца пак се върнаха на власт като част от управляващата коалиция ДПС-ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ. Факт! В София ГЕРБ управлява доскоро, а сега още не може да си намери мястото около баницата, както и останалите партии. Какви 4 години герб извън властта сънуват някои?