Прекратиха правомощията на районен кмет на ПП-ДБ

Емил Бранчевски имал фирма във Великобритания
21 юни 2024 20:29, Александър Попов
30
Прекратиха правомощията на районен кмет на ПП-ДБ
Снимка: БГНЕС

Общинска избирателна комисия Столична взе решение за прекратяване на правомощията на кмета на район "Илинден" Емил Бранчевски. Той бе издигнат от "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София".

Според мотивите на избирателната комисия има доказателства, че Бранчевски има участие като директор и собственик в регистрирано на 15 февруари 2024г. (вписано на 18 февруари 2024г.) търговско дружество Clinic For Medical Services Branchevski – Kolev LTD ("Клиника за медицински услуги – Бранчевски – Колев" ООД) на територията на Великобритания. Това обстоятелство е в пряк разрез с нормите на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), пишат от комисията.

Припомня се, че от момента на полагане на клетва  - 13 ноември 2023 г. и встъпване в длъжност като районен кмет, трябва да се съблюдават ограниченията по същия закон. Касае се за несъвместимост, която е нормативно регламентирана, като законодателят е отчел характера на функциите на кмета и е поставил ясни ограничения, които всеки е задължен да спазва. Именно затова е без правно значение дали действително се е осъществявала или не търговска дейност, тъй като ограничението е свързано с недопускане на неправомерно влияние и конфликт на интереси. Има въведен едномесечен срок от встъпването в длъжност, в който лицето трябва да предприеме необходимите действия за прекратяването ѝ, като уведоми за това писмено ОИК и председателя на общинския съвет. Неизпълнението на това задължение представлява самостоятелно основание за налагане на санкция, чрез предсрочното прекратяване пълномощията на кмета, става ясно от решението.

От ОИК – Столична припомнят, че Емил Бранчевски е имал възможност да възрази срещу обвиненията срещу него. Във възражението се отрича той да осъществява търговска дейност и е посочено, че били подадени сигнали и жалби до различни институции във връзка с твърдения, че било злоупотребено с личните данни на лицето. Доказателства за подадени такива жалби, започнали производства и др. не са представени от лицето, пишат от комисията. Липсват и каквито и да е доказателства (удостоверения, служебни бележки или други документи) от институциите, за които се твърди, че са сезирани, за етапа на такива производства и евентуалните мерки, които са взети от тях. Имайки предвид отговора на Службата по Дружествата на Великобритания, а и действащия принцип в България, че вписаните в такъв тип регистри обстоятелства се считат за верни до доказване на противното, ОИК – Столична не може да приеме нещо различно от очевидно установеното вписано обстоятелство, потвърдено от държавен регистров орган. Участието на Емил Бранчевски в това активно търговско дружество е факт, който и самата Комисия установи веднага след получаване на възражението, още на 20 юни 2024 г. с цел актуална проверка дали органът по регистрация не е отбелязал по някакъв начин, че вписаното обстоятелство е в процес на оспорване, преразглеждане или със спряно действие, става ясно още от решението.

Решението подлежи на оспорване в 7-дневен срок от обявяването му пред Административен съд – София град.

Във вторник, Борис Бонев, общински съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") обяви, че "има нагъл опит да бъде подменен вотът на гражданите в столичния район "Илинден". Според Бонев, от победата му досега дейността на д-р Бранчевски като кмет на "Илинден" е била саботирана и са били организирани протести и кампания в различни сайтове. Кулминация на саморазправата с него беше фалшиво учредяване на фирма на негово име във Великобритания, с което той беше вкаран в нарушение на Закона за местното самоуправление, тъй като кметове не могат да бъдат управители и собственици на фирми, добави тогава общинският съветник.

Няма съмнение кой е поръчител, каза още Бонев, посочвайки, че това е партия ГЕРБ, и се обърна към Бойко Борисов с призив "да не дават воля на примитивните инстинкти", а да приемат загубите и да се борят с демократични методи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Язък, развалиха му настроението на човека и сега няма да може да отиде спокойно на прайда организиран от Мис Бони. Каква драма!
22
0
 
3
 
! Отговори
Кирил Петков преди 5 дни
Бранчевки, какво стана, нали никой не над закона?
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Този кмет няма нито един трудов ден в кметството, постоянно беше в болнични, лъжеше, че има счупен крак, а постоянно го засичаха да кара колело в квартала.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Всички некадърни променкаджии незабавно в затвора!
19
0
 
5
 
! Отговори
Некадърник! преди 5 дни
Тотална, всеобхватна липса на професионализъм-дори не може да заобиколи един закон, а това е основно изискване за един кмет у нас. Правилно! Доказана некадърност-ВЪН!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Шарлатан комунистите са последната, най-зряла форма на българския комунизъм. Грабят здраво и бегат бързо.
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Бойковата ръка е дълга и всеобхватна. На който не му изнася - Терминал 2.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тиквата е комунистически капиталист. Ама младите комунистически шарлатани само сеира му гледат.
15
0
 
10
 
! Отговори
Борислав преди 5 дни
Нищо изненадващо, пълни *** и изчадия.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
защо всички от ПП-ДБ-СС намирисват
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
45 години комунизъм35 години комунистически капитализъмса ни налазиха комунистически шарлатанитова е щото старците са на измиране а младежите ги интересуват бързите удари.Голяма мъка е с тези комунисти - бивши, настоящи, стари, лъжливи и така нататък. Няма отърване за България
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Като умнокрасив си мисли естествено, че е над закона. Като умнокрасив е с малко ум и е регистрирал фирмата с името си.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
гея от СС здраво се е окопал в СОС
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Фашизмът прониква много надълбоко в държавата!! Пазете се.
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Наглите дечица на още по-наглите си родители, от ПП,ДБ, в действие. Комунизмът не умира.
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
още един шарлатанин го хванаха.
7
3
 
28
 
! Отговори
пияница мистик преди 6 дни
Браво бе, евала :))) Ноември 2023 става кмет, а февруари 2024 открива фирма в Англия :))) Значи само за няколко месеца толкова много е откраднал, че да му стигне да я отвори и да заработи. И има хора които гласуват за тези крадци и си мислят, че тези ще им донесат някаква промяна :)))
6
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
То и аз мога да се впиша като директор ей сега. Става онлайн, внасяш начален капитал и не ти искат кой знае колко доказателства. Няма да се учудя и да е поръчано.
5
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Много Бързо Гррберската шайка,започна да " уволнява"? И Нито е на власт,нито Нищо! Правителство с тази Ниска Избирателност,ще е Незаконна и С никаква Стойност! И няма да има такова!! На избори сме есента!!
4
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Този негодник лъга като разпран, че няма, после че му откраднали данните и регистрирали фирма само и само да му навредят. Тея спаси София дали имат един свестен човек - единия шофира пиян, другия с фирми, третия ЛБТМ, четвъртия не разбира от нищо - събрани от кол и въже.