"Без будилник": Движението е живот, не бъдете "сгушени" в себе си!

Как различни хора правят с желание трудни неща във фитнеса
Обновена: 13 мар 2015 09:45 | 26 фев 2015 12:27, Веселина Йорданова
17
"Без будилник": Движението е живот, не бъдете "сгушени" в себе си!
Снимка: flickr

Своеобразен компас за свободното време - това накратко е новото ни предложение "Без будилник". Най-хубавото време, което можеш да посветиш на себе си, занимавайки се с ...каквото решиш. Днес ще се раздвижим във фитнеса. Готови ли сте?

Трябва да се движим колкото се може повече, движението е живот, казва фитнес треньорът Иван Константинов. Големият праг е да влезеш в залата и да започнеш да тренираш. Следващият голям праг е да издържиш поне няколко месеца - семенцето е посято и започва да пораства, обяснява той.

Колко време е необходимо обаче, за да се видят резултати, естествено, ме интересува най-много.
„Индивидуално е за всеки и зависи до голяма степен и от това с какво се занимава през останалото време. Психиката също е много важна - как човек се отнася към тренировката си. Другото е воля и постоянство“.

Фитнесът е най-масовият спорт в последните години. За работата си Иван казва, че има и елемент на психология, защото трябва да накараш различни хора да правят с желание неща, които са им трудни.

„Успявам с чар“, смее се той и после по-сериозно допълва, че основното е да се създаде приятна обстановка и тренировките да не се превръщат в тягостно задължение, а в това, което всъщност са - начин да се разтовариш и да направиш нещо добро за себе си.

Два пъти достатъчно ли е, питам с надежда. "Ако два пъти седмично човек е във фитнес залата и още два пъти ходи например на йога или на танци, и един път катери Витоша, е добре", отговаря той. Значи има избор - три-четири пъти на фитнес или повече различни неща.

Според нашия фитнес треньор има хора, които и за месец постигат резултати, но при всички има подем в първите няколко месеца, защото тялото е излязло от комфортната си зона.

За да спортуваш, ти трябват тениска, анцуг и маратонки. Може да се спортува и навън, дори само движението в планината - нито една планинска пътечка не води към аптечка, напомня той.

И още аргументи в тази посока - ако не се движим, се амортизираме много по-бързо, отколкото обратното.
„Повечето хора прекарват цял ден седнали, буквално сгушени в себе си, а телата ни са направени да се движат километри на ден“, казва Иван. 

Каква е мотивацията да влезеш точно във фитнес залата? Според него повечето хора идват, за да се разтоварят и защото изпитват нужда от движение. Има и елемент на мода, даже и на амбиция - "искам да сложа малко тук, да махна малко от там". Каквато и да е причината обаче, първата стъпка е направена.

За фитнес или въобще тренировки в зала има определена такса - може да платиш еднократно посещение или месечна карта с определен брой посещения, дори годишна карта, ако знаеш, че ще я ползваш. Цените са в зависимост от залата, като за тях не е трудно да се информираш в интернет, по телефона или на място. Има зали, в които предлагат безплатна първа тренировка.

Обичайната месечна такса за фитнес е от порядъка на 30-50 лв. Всеки треньор сам решава за цената на индивидуалната тренировка, възможно е и тя да е определена от собствениците на залата. Все пак като ориентир един час с фитнес треньор струва около 10-15 лв.

Как обаче да си изберем треньор, ако искаме някой да ни помага? Най-добрата реклама винаги е от близки хора, които са доволни и това важи за какво ли не. Ако обаче нямате приятели фитнес маниаци, не се притеснявайте.

Наблюдавайте как треньорите в съответната зала се занимават с други хора, съветва Иван. Ако той разглежда нещо в телефона си и от време на време нарежда "Повтори това още 10 пъти" или казва незаинтересовано "Добре, продължавай", очевидно не е всеотдаен в работата си.

Как изглежда една първа тренировка? Различни функционални движения - клякания, вдигане, носене, бутане, дърпане. Тествам човека какво може и на какво ниво е тялото му. Общо взето го карам да прави движения, които са нормални за човека, за да видим откъде да започнем, обяснява треньорът.

Какво правим извън залата обаче, е решаващо за ефекта. Храненето е от особена важност най-вече за тези, които тренират, за да отслабнат.

Правилото изобщо е да се яде истинска храна и да знаеш как тя е стигнала до чинията ти - месо, ядки, яйца, плодове и зеленчуци, млечни продукти, семена. Храни, които са сурови, печени или варени, са най-добрият избор. И, разбира се, много, много вода.

Една от разпространените заблуди е, че дамите, които се занимават с фитнес, ще натрупат много мускулна маса и ще заприличат на мъже. Оказва се, че това е трудно дори на силния пол.

Друга заблуда е да се свързва отслабването с часове върху движеща се пътека или на велоергометъра, докато се гледа телевизия.

"Не сме хамстери, за да въртим с часове някакво колело. Тялото се адаптира към еднообразието, освен това аеробните тренировки, свързани с много потене и правене на едно и също движение, не са толкова ефективни, колкото са заниманията с тежести. Има много начини да измориш един човек, много малко от тях обаче се наричат тренировка и постигат тренировъчен ефект, обяснява Иван.

Вкъщи също може да се отделя по половин час за различни многоставни движения - като клекове, лицеви опори, коремни преси, упражнения с въжета, ластици и т.н. Мотивацията обаче е друга, когато си в залата и около теб виждаш много трениращи.

Оказва се, че най-големият наплив във фитнеса е в понеделник. Всички започват силно амбицирани от този ден, а през уикенда има най-малко хора. Навлизаме и във времето на т.нар "сезонни културисти" -  тези, които започват да тренират от март, за да са в добра форма за сезона на банските. Тенденцията има своята забавна страна, но е все пак някаква мотивация. Каквото и да ви провокира да влезете във форма, например чрез фитнес, или въобще да се движите, е добре дошло - дерзайте!

 

Всеки делничен ден от 06.00 часа гледайте предаването SkyGym по телевизия Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Другарят Уинстън Чърчъл опровергава тезата за фитнес )) пуши,пие и не спортува и 90 години живя ... Днес ,ли изостава или рекламира фитнеса ,но в последните години е доказано ,че не трябва да се спортува в зала или някъде сериозно ,а трябва всеки божи ден по 5-7 км пеша да се движи човек и е това е достатачно за организама и не трябва да се изморява .
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За мен фитнеса е част от ежедневието - както ходя на работа.В началото тренирах с тежести, сега съм само на лостове, успоредки и въжета.Няма значение кой колко вдига и колко силен е - важното е движението, тренировката и ползата от нея. По добре да сме в залата и да тренираме, отколкото да с забием в някое вмирисано на цигари заведение и да се наливаме с алкохол.
13
0
 
5
 
! Отговори
Руми преди 9 години
Що се отнася до организмите сладки най-много има върху парите. Не го казвам аз. А физическа активност е не само ходенето на фитнес. Иначе оправдание всеки може да измисли.
12
5
 
3
 
! Отговори
Ив преди 9 години
Освен това фитнеса прави само мускули. Само дето MMA спортистите нямат 20 кг мускули, а имат жилавост и бързина, което прави едно тяло наистина здраво. Запишете се на бойни изкуства или нещо подобно. Фитнеса не мега изкуствено нещо, не мога да повярвам каква е тая мания по него.Ходила съм на бойни изкуства - супер готино е, и наистина е предизвикателство, има техника, умения, баланс, грация..... чак ми залипсва :)
11
4
 
11
 
! Отговори
Ив преди 9 години
Във фитнес кракът ми няма да стъпи. Потърсете в youtube 'myths about exercise and diets' или нещо такова.Да видите какво става във фитнесите. По дръжките на уредите какви организъмчета сладки има. И ако си мислите че въобще не си пипате лицето с тия ръце, трябва да сте наясно с това в 100% от времето ви там, което ме съмнява. Това за гъбичките е абсолютно вярно. Да не говорим за въздуха - вместо свеж отвън, дишате от климатика (кога е чистен последно, само чистача знае). По-добре вкъщи или навън
10
7
 
4
 
! Отговори
Мързеливеца преди 9 години
При тези цени на фитнеса няма как българите да спортуват. Много малко хора да си позволят да дадат 30лв на месец само за спорт.
9
0
 
2
 
! Отговори
9 преди 9 години
До АнонименТи в какви зали ходиш.....
8
1
 
19
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Ходя на работа, всеки ден 8 ч., имам нормалните битови ангажименти, но ВИНАГИ намирам по 20-30 мин на ден за някакви упражнения (разтягания, клекове с гирички, коремни преси...). Липсата на време е оправдание. Спазването на хранителен режим, мисля, че вече е задължително, в днешно време! Без газарино, сладко, пържено...Опитай, ще ти хареса! :) Човек се освобождава от натрупаното ежедневно напрежение след малко физическо натоварване, а правиш нещо хубаво за себе си :) Успешен ден!
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимна преди 9 години
Да разбирам, че като резултат от тренировките очаквате предимно красиво тяло?А дали се досещате евентуално друга причина да спортувате?А за вас кой вид спорт е по-добър: Фитнес или гимнастика?
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както се пее в песента: "... хора ходете пеша ... " , не е нужно да се ходи в вмирисана зала и да хванеш гъбички от наквасени с пот уреди.
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако има кой да ви гледа действайте.До колкото разбирам животът на такива хора се върти около тренировка,ядене на специална храна и спазване на режим за сън храна и тн.. Абе вие кога работите ?
4
1
 
28
 
! Отговори
ММ преди 9 години
Имам огромно желание и винаги когато мога правя най-различни тренировки. Гимнастика вкъщи, тренировки в зала, бягане в парка. За съжаление обаче, не мога да отделям всеки ден време поради служебните и семейните ангажименти. Свалих 10кг чиста сланина за 3 месеца!!! Хора, тренирайте. Всеки ден правете по нещо различно за 40-50 минути, но умерено. Пазете си кръста и ставите, загрявайте предварително. Яжте месо, зеленчуци, плодове и ядки, вместо сладко и мазно. Без цигари, по 1 чашка хубаво вино:)
3
2
 
14
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Аз съм ходил на фитнес и после спрях, заради здравословен проблем. Когато се олправих и се върнах в залата нямах желание. Не ме мързеше, просто нямах желание. Не винаги става дума за мързел. Има хора, на които не им е приоритет формата.
2
4
 
5
 
! Отговори
Byzantine преди 9 години
Който иска да се занимава с фитнес , но не може да се накани , да напише в тубата sickkunt Generation , гарантирам , че ще се надъхате !
1
1
 
34
 
! Отговори
333 преди 9 години
Много са ми чудни някои мацки, имат часове за прическа, маникюр, а нямат време за една терновровка от 20-30 мин на ден?!! Та в домашни условия са нужни едни гирички и нищо повече!