Туристки не били изчезвали на Пампорово

Диспечери на 112 направили гафа, не знаели английски
31 яну 2010 13:09,
133
Туристки не били изчезвали на Пампорово
Снимка: Булфото

Неразбиращи английски език диспечери на спешния телефон 112 са направили гафа с изчезналите туристки в Пампорово.

До този извод стигна разследване на полицията в Смолян, съобщиха за Dnes.bg от Областната дирекция на МВР в града.

Истината е, че семейство англичани прекарвали зимната си ваканция в новозакупена от тях къща в зимния курорт.

Снощи жената, която била на средна възраст, се почувствала зле и повикала линейка чрез телефон 112, но говорила на английски език.

Тя предполагала, че лекарите могат да не намерят къщата, и посочила като ориентир ски пистата в района на Стойките.

Диспечерката обаче разбрала, че двамата английски туристи са се загубили на ски пистата, а не че живеят до нея.

Колата на „Бърза помощ” обикаляла около час района и като не намерила туристи, от спешния център предали сигнала на Планинската спасителна служба, които от своя страна тази сутрин започнаха издирване на „безследно изчезналите”.

Според разследващите от смолянската полиция, до объркването се стигнало заради некоректно подадената информация за адрес от страна на англичаните и липсата на говорни умения по английски език от страна на диспечерката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Когато погладуват малко, българите ще се научат и на езици, и да работят експедитивно, и да се усмихват на клиентите.
132
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Ей,какъв народ сме? Само чакаме да стане някакъв инцидент и започваме да се плюем.
131
0
 
0
 
! Отговори
до 129 преди 14 години
не е ли по добре англичаните или който и да е там турист да знае поне малко бьлгарски, един диспечер колко езика трябва да знае -- руски , френски , немски , английски , испански -- утре може да се загуби и чужденец от друга страна и да не знае английски и бьлгарски
130
0
 
0
 
! Отговори
от 128 преди 14 години
отишЪл е думата.....от четене на толкова неграмотни постове почвам да си мисля дали всяка моя ума е праеилно изписана. :D
129
0
 
0
 
! Отговори
до 126 преди 14 години
....в наши дни е абсолютно задължително дас е знаят минимум 2 чужди езика, както и да си компютърно грамотен. Само по този начин можеш да имаш сносна работа и перспективи за развитие! А сега ако шефовете от 112 си свършат работата не би трябвало тези диспечерки да са все още на щат!
128
0
 
0
 
! Отговори
до 126 преди 14 години
Кои сме ние .....кой си ти? Аз ше ти кажа кой си, ако не знаеш! Ти си някъв ***, отишал си в Ирландия, защото тук не си бил способен да си намериш свястна работа, измил си 5 чинии(или си налял 2-3 уискита) и си решил,че си нещо повече от българите в България! Някъв ми там *** емигрант-бачкатор тръгнал да определя българите какви били, и каква е причината затова! Най-добре за България е такива като теб да не се връщат никога повече в родината! Относоно знаенето на чужди езици......
127
0
 
0
 
! Отговори
Ireland преди 14 години
Не е казано, че всички българи трябва да говорят английски! Хората работещи като диспечери задължително трябва да го говорят, дори и не само английския. На въпроса в Англия защо не говорят български ми защото не е необходимо там хората си говорят на английски развили са си езика колонизиали са държави и са си добре, ние като сме *** и само приказваме ще трябва да говорим людски езици.
126
0
 
0
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 14 години
До "asas"-типично българско умуване,точно това имах в пред вид,ей за това сте там където сте,преди да сееш простотии погледни къде е света и какъв % от световното население го говори и защо-защо го говори ли? За да могат да комуникират помежду си като хората-разбра ли,като ХОРАТА, а не като животните с крака и глава.
125
0
 
0
 
! Отговори
asas преди 14 години
Не са длъжни да знаят английски. Тия бозави *** в англия туук да не би да знаят български!!!???
124
0
 
0
 
! Отговори
РЕФЕР преди 14 години
ТОЛКОЖВА ЛИ Е БИЛО ТРУДНО ДА СЕ ОБАДЯТ ОБРАТНО НА АНГИЧАНИТЕ - НАЛИ СИСТЕМАТА ИМА КЛИП? Ей, много *** народ има.
123
0
 
0
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 14 години
Какъв английски,не виждате ли че 90% от служителите в Корумпестан са полуграмотни на родният си език,това не е само да приказваш на масата с ракията пред теб.
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Много хора тука са изкарвали шестици в даскало и си милят, че знаят английски перфектно, ама ако дойдат в Англия или Америка няма да разберат и една дума от това, което се говори. Отделно, че като свикнеш с американския акцент британския ще ти запъва и обратно. По телефона става още по-трудно. Иначе с италианец на английски и баба може да се разбере. Диспечерката е надценила възможностите си
121
0
 
0
 
! Отговори
The Wizard преди 14 години
На всички охлюви задаващи псевдо "риторичния" въпрос - аз ако съм еди къде си и им говория на български ще ме разберат ли - ще отговоря за САЩ. Не, най-вероятно няма да ви разберат, но полицията, бърза помощ и пожарната (заедно!) ще дойдат на мястото на телефона от който си звънял след около 5-10 мин.Така че разбрали те или не ще дойдат да ти помогнат, а ако няма такава технология в БГ, тогава минимума е да знаят чужди езици!
120
0
 
0
 
! Отговори
The Wizard преди 14 години
Пълно "големи" патриоти.... в БГ се говорело на български... Първо, дори това твърдение не е съвсем вярно на последък (вижте си коментарите...), но в случая става дума за ИНТЕРНАЦИОНАЛНА служба, а не за наркоопа на селото. Т.е. трябва да знаят английски.
119
0
 
0
 
! Отговори
arabin преди 14 години
Стига сте ревали, коя е тази страна която предлага услуги на български език на спешен телефон. Друг е въпроса че диспечери на такива линий трябва да владeят основните езици, анг. немски, майната му на френски и испански, там си го учат в школата. А и тези англичани да бяха научили поне някоя дума на местният език, все пак са си купили property
118
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
А ти, като Утидеш където и да било в белия свят, като звъннеш на спешния телефон, ти предлагат да ти говорят на местия език (шведски, немски или патагонски) и на английски. Това е пореден случай на гаф на *** от 112, за които бяха изхарчени ненам си колко стотин хиляди лева - НАШИ пари. Същите тия полумаймуни бяха забавили линейка за два часа, щото не знаели как да предадат сигнала от своята централа на Бърза помощ.
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Какво мже да се очаква от система, създадена от Емел Етем и ДПС
116
0
 
0
 
! Отговори
ssss преди 14 години
уф бива ли толкоз ограничени хора да има в тази страна.....до никъде няма да стигнем така.владеенето на английски език в днешно време е белег за грамотност .даже за продавачки вече има такива изисквания....каму ли за диспечерки в спешна помощ....работата е че някои некадърници ги мързи да си размардат мозъците и да разберат ,че сме 21 век и хората не се ограничават само с границите на тяхното СЕЛО !
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като не са били сигурни да пренасочат обаждането към други техни колеги.Така както е написано, обаче не диспечерите са виновни, защото са пратили линейка, а тези от екипа на линейката след като не откриват никого се обаждат на ПСС.
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
английският е интернационален език и ако италианеца примерно не знае български и българинът не знае италиански - си говорят на английски. същото е и в този случай