Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите

Около 200 медици протестираха пред МБАЛ – Бургас
Обновена: 2 ное 2010 15:11 | 2 ное 2010 15:10,
137
Лекарите: Не сме търговски дружества, искаме си парите
Снимка: Булфото

“Българските лекари осигуряват европейско здравеопазване и искат европейско заплащане. Омръзна ни да ни лъжат, че ние сме най-добре финансираният бранш в страната”.

Това заяви по време на лекарските протести в Бургас д-р Теодора Вълчева, председател на медицинския синдикат на КТ „Подкрепа“.

Около 200 медици излязоха пред сградата на МБАЛ – Бургас, за да изкажат недоволството си политиката, която правителството води в сферата на здравеопазването.

Протестът е организиран от двата синдиката – КНСБ  и „Подкрепа“ – и Българския лекарски съюз. Недоволството е заради забавеното плащане от страна на Националната здравноосигурителна каса и Министерството на здравеопазването.

Лекарите настояват до края на годината Касата да внесе необходимите суми, а Министерството да се издължи към своите контрагенти.

Според протестиращите висококвалифицираните болници трупат дългове и са принудени да затварят вратите пред своите пациенти, тъй като надвишават изкуствено поставената граница от лимитирани бюджети.

“В здравеопазването съществува тежка криза. Тя е преди всичко финансова, но е и криза на доверието. Работещите в системата на здравеопазването се умориха от това лутане и от непрекъснатите говорения за реформа. Всеки ден чуваме какво трябва да се направи, но бъркотията е толкова голяма, че потърпевши от нея сме всички – и лекари, и пациенти“, заяви д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз.

Според него това, което се готви като бюджет за здравеопазването през 2011 г., прави лекарите песимисти, че нещата в сферата ще се подобрят.

"Реформа, без средства и без ясна програма, няма да се получи. Призовавам българските пациенти да подкрепят протестите ни, защото нашите искания към правителството са справедливи.“, каза още д-р Ленков.

Протестиращите изказаха готовност за диалог с Министерството на здравеопазването и заявиха, че ще настояват за допълнително възнаграждение на работещите в сферата.

"Здравеопазването не може да бъде търговска стока и болниците не могат да бъдат търговски дружества, в които висококвалифицирани специалисти работят за символични възнаграждения”, заяви от своя страна д-р Теодора Вълчева.

Тя уточни, че към настоящия момент най-високите гарантирани възнаграждения са 720 лв. за лекарите и 440 лв. за сестрите, но много от тях не получават и този минимален стандарт.

Особено тежко е положението в отделението по реанимация в Бургаската болница. Там през последните две години от 30 специалисти са останали да работят 12, а до Нова година се очаква техният брой да бъде намален на 8.

"Недопустимо е в региона с най-много пациенти да няма достатъчен брой специалисти. Ние обслужваме около 500 хил. души, като през летния сезон техният брой расте до милион и половина. Намаленият състав неминуемо води до спад в качеството на работата ни“, заяви д-р Георги Матев, шеф на реанимацията в МБАЛ – Бургас.

Според него положението ще става още по-тежко, тъй като заплащането на лекарите в отделението е около 600-700 лв., а специализацията на младите медици е много скъпа и малко биха започнали работа при тези условия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
2
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
Болниците и поликлиниките са Търговски дружества. От десет години насам здравеопазването е превърнато в търговия. Проблемът е кой ще *** печалбата от труда на лекарите - във всеки случай не са лекарите. Ако искате да ви лекуват както трябва, пригответе си пари за бакшиш или дайте по-добре рушвет, дори и да не ви го искат. Всички болни знаят от кого зависят.
130
2
 
6
 
! Отговори
доктор преди 13 години
Защо пък и лекарите да не карат БМВ и мерцедеси. Ние по-прости ли сме от мошенниците в държавата. Най-престижната професия, трябва да е най-високо платена.
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българският лекар наистина работи на европейско ниво, защото който отиде в ЕС, не се върна от там.
128
2
 
2
 
! Отговори
Василева преди 13 години
Преди 4 години заведох дъщеря си(тогава на 1г.) на задължителен преглед при ортопед за луксация на тазобедрена става при Дърмонов - Стара Загора. Въпреки че носехме направление той ни поиска 25 лв., защото ... "ВСЕ ПАК СТЕ В ЧАСТНИЯ МИ КАБИНЕТ". Не зная сега колко им иска, но е изключително нагло. И не е само той, това е масова практика при лекарите ... паднал си ми в ръцете и зависиш от мен ... плати си, за да си свърша работата ... Самозабравят се.
127
3
 
4
 
! Отговори
Василева преди 13 години
Не съм съгласна, че: "Българските лекари осигуряват европейско здравеопазване и искат европейско заплащане" ... Честно казано заплащането им е наистина много ниско за работата, която ТРЯБВА да свършат и в тази връзка с основание протестират. Липсата на адекватно заплащане ги кара да стават нехуманни, корумпирани и забравящи основното в професията която са избрали - ДА ПОМАГАТ.
126
6
 
2
 
! Отговори
помнещ преди 13 години
Точно пък в бургаската болница да не ми говорят за "европейско здравеопазване", щото само за последните 2 години при тях умряха сума хора заради брутални лекарски грешки. Включително бебета и родилки. Да не говорим, че преди половин година шефът им се хвалеше с високи заплати. Който не вярва - да пише в гугъл: "МБАЛ Бургас се хвали с високи заплати" и да чете. Иначе подкрепям протестите на лекарите в частта му, изискваща повече пари за здравеопазване. Какво друго има по-голямо значение?!?
125
2
 
8
 
! Отговори
БГ ЛЕКАР преди 13 години
ДО НЕДОВОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ-ИМА ПСИХИАТРИ ЗА ВАШИТЕ СТРДАНИЯ.ЗА НОРМАНИТЕ ХОРА ИСКА ДА КАЖА ЧЕ НИЕ СМЕ ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ НА БАРИКАДАТА.ОТ ЕДВАНАТА СА НАШИТЕ ПАЦИЕНТИ,КОЕТО НИ СЕ ДОВЕРЯВАТ И ГИ ЛЕКУВАМЕ С КАКВОТО И КАКТО МОЖЕМ ОТ ДРУГА СТРАНА ДЪРЖАВАТА ЛИМИТИРА ПРЕГЛЕДИТЕ ПРИ СПЕЦИАЛИСТИТЕ С ТАЛОНИ ПАРИ И ТН И СЪЗДАВА ИЗКУСТВЕНА БАРИЕРА.ПО ЛОШОТО Е ЧЕ НЯМА ЧАСТНА ЗДРАВНА КАСА ЗА ДА МОЖЕ ВСЕКИ КАКВОТО Е ДОПРИНЕСЪЛ ФИНАНСОВО ДА ПОЛУЧИ АДЕКВАТНО ЗДРАВЕОПАЗВЕНО В СТРАНАТА ИЛИ ЧУЖБИНА...
124
1
 
2
 
! Отговори
Do doktor ot Pirogov преди 13 години
Защо не напишеш истинското си име - платена ***?
123
4
 
3
 
! Отговори
do 113 преди 13 години
X5 i X6..,ot kade ima edin curvul tolkova pari??, nakakvo tupo GP ima 5000 klienta po 10 lv na mesec izkarava po 50 000???????
122
5
 
2
 
! Отговори
Asen Petrov преди 13 години
...6te vi *** maikata mrusni bokluci..,trqbva da vi pratqt edin batalion jandarmeriq i da vi smaje...
121
8
 
4
 
! Отговори
Пациент преди 13 години
Абе за какво европейско здравеопазване говорите бе, ***? В МБАЛ сте пълни бездарници. Вече и елементарни операции не можете да направите. Само за пари говорите. "Хирурзите" ви карат най-луксозните коли в Бургас. Всичките ми роднини умряха във вашата европейска болница въпреки парите, които платихме на ръка! Дано ви изсъхнат езиците и алчните ръце, корумпирани некадърници!!! За нищо не ставате...
120
5
 
4
 
! Отговори
баа Пена преди 13 години
От написаното личи,че има революционна ситуация в здравеопазването:масите не желаят да живеят по старому,а лекарите не желаят да ги управляват по новому!Трябва силен човек за да каже,че системата е неработеща и трябва да се смени генерално.Иначе докторите обнагляха до.......смърт!
119
1
 
9
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Искам да се въведе образователен ценз за гласуване - минимум средно образование.До тогава обявявам бойкот и за никого няма да гласувам!
118
5
 
1
 
! Отговори
da преди 13 години
da da plashtat ama na lekarite .a ne na tezi parodii v beli prestilki,deto koito im padne v ra4i4kite dupe da mu e qko,gola voda ste i tva deto go zemate vi e mnogo
117
2
 
9
 
! Отговори
кривундел преди 13 години
Става ясно, че ти НИЩО не си научил. Е, скоро ще се наложи гумаджиите да те лекуват, като няма доктори.
116
2
 
6
 
! Отговори
ДАН преди 13 години
Е как - лекарите са неизмеримо по малко от *** и не представляват интерес като електорат !
115
5
 
20
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Как може да плюете лекарите, бе, *** !!! Хипократова клетва били положили, без пари искате да ви лекуват !!! Лекарите семейства нямат ли, деца не хранят ли?От друга страна престъпната държава всяка година пилее нади милиард лева за издръжка на мръсните ***, които отказват да работят - техните помощи не смеят и с един лев да ги забавят - а в новият бюджет има 156 милиона в повече за тия кърлежи - ама за тях не мрънкяте !!!Как може за лекарите да няма, за *** да има винаги ?!!?
114
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
мръсни гадни алчни и некадърни лекари -ненаситни крадци и рекетьори - смърт за вас *** мародерска просташкеа!
113
6
 
7
 
! Отговори
разбирател преди 13 години
молете се на господ да не попадате в ръцете на здравен работник или в здравно заведение !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! .................. изпита ви е кръвчицата ДАНО ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ !ВСИЧКИ ! .............ДАЖЕ И ДОКТОРИТЕ !ПРОСТИ ИМ АЛЧНОСТТА, БОЖЕ !!!!!!
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тка няма касови ..и но и даначните най си затварят очичките...