По-леки раници, по-здрави деца

Неправителствени организации с инициатива срещу тежките учебници
5 юли 2011 10:38,
37
По-леки раници, по-здрави деца
Първокласници се забавляват на 15 септември 2010 г. Снимка: Булфото

От новата учебна година Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) ще препоръча на училищата да предприемат мерки за олекотяване на раниците на учениците от първи до четвърти клас, съобщи Цвета Брестничка – председател на Управителния съвет на асоциация "Родители" за БТА.

От МОМН са потвърдили, че ще има подобни препоръчителни мерки към директорите от новата учебна година, чрез които раниците на децата от първи до четвърти клас вече да не са толкова тежки.

Решението било взето на среща в министерството с представители на асоциация „Родители“ и Сдружението на настоящите и бъдещите майки. Обсъжданите варианти били няколко.

Единият е всяко училище да събере употребяваните три поредни години учебници и децата да разполагат с два комплекта – единият да стои в школото или в училищната библиотека, а другият да е вкъщи.

В момента до седми клас учебниците са безплатни и след три години употреба би трябвало да се бракуват.
За да се изпълни това предложение, директорите трябва да проверят колко от върнатите комплекти могат да се използват отново.

“Според здравните стандарти ученическата раница не бива да превишава 10% от теглото на детето, а когато тя е пълна с всички учебници, с помагала и тетрадки – многократно го превишава”, обясни Брестничка.

Вторият вариант за олекотяване на раниците, който може да се приложи, според Бресничка, е с договореност между учителите и родителите част от учебните помагала и материали да се оставят в училище през седмицата.

Има помагала, които се използват само в час, и то не всеки ден, например блокчета, боички.

“Напълно излишно е също ученик от първи клас да носи правописен речник всеки ден, достатъчно е да има два такива речника в класната стая. От тях учениците, които имат нужда, могат да си направят справка”, отбеляза още Брестничка.

Обсъжданите мерки "не са решения или заповеди, а ще бъдат препоръки за новата учебна година – за учениците от първи до четвърти клас", уточни тя.

По думите й в дългосрочен план асоциация "Родители" ще поиска учебниците за малките ученици да се издават на части – например един учебник да се раздели на няколко части, за да не носят децата тежки учебници.

Освен това двете асоциации започват съвместна информационна кампания, предназначена за родителите, която ще разяснява какви са подходящите ученически раници.

“Не е важно само теглото на раницата, тя трябва да бъде ортопедична, а от голямо значение има и нейната форма”, каза Брестничка.

Тя обясни, че подходящата раница трябва да бъде с твърд гръб, а ширината й не трябва да е "по-голяма от ширината на раменете на детето".

Раницата не трябва да "удря" малките ученици по краката, защото това също води до гръбначни изкривявания.

Важно е също децата да се научат как да носят и вдигат раниците – "не трябва да ги вдигат направо от земята, а да ги поставят, например на маса или на чин и оттам да ги слагат на гърбовете си", препоръча Брестничка.

Сдружението на настоящите и бъдещите майки се ангажира с изработването на брошури за кампанията за ученическите раници, а от МОМН ще помогнат тази информация да се публикува в сайта на всяко училище.

“Така родителите, отваряйки техните сайтове, ще могат да се информират и по този въпрос”, посочи Брестничка.

Асоциация "Родители" пък ще включи информацията за ученическите раници в наръчника си за родители на първокласници, който ще се разпространява безплатно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
65 преди 13 години
Нашите деца да не са кошчета за душевни отпадаци на феодални болни мозъци.Решил да са вживее,като голям капацитет.
35
0
 
0
 
! Отговори
76 преди 13 години
Учебниците на децата трябва да бъдат написани по опростено и разбрано.А не както е сега,умниците си оставили душевните излияния на недостъпен език.Пълно с чуждици и с думи и изрази на никому непотребни.Колкото е по-опростен и интересно написан един учебник,толкова по-голям успех ще има сред децата,защото ще го разбират.
34
0
 
1
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
ranicite na decata tezat na polovina na tegloto im a na roditelite 4 pati po tolkova v pari. izliwno se tormozqt i uvrezdat i dvete strani. da ne spomenavam na kakv nerazbiraem ezik sa napisani u4ebnicite , 4e ne samo decata a i nie se oteg4avame pri 4eteneto im. vsi4ko palen absurd.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Има една много интересна аномалия свързана с раниците на децата- колкото по-големи стават, толкова по-малки и леки им стават раниците, докато не се стигне до 10-12 клас, когато раницата е заменена със сакче, колкото за един химикал и тетрадка по всичкология.
32
0
 
1
 
! Отговори
Stela преди 13 години
До Лили:Не използвам този парк - пренаселен е!Борисовата градина, Северния парк, парка Заимов(но и той е пренаселен) са моите дестинации. В междублоковото пространство направиха градинка и там няма кърлежи. Пък и не съм чула някой познат да спомене. Останала съм с впечатлението, че са някъде из провинцията кърлежите и бълхите. Явно и в Южния парк :-/
31
0
 
2
 
! Отговори
До учител преди 13 години
Майка съм на първокласник и твърдя, че не съм имала никаква материална база!Дъсчен чин, да си го шкуря, топки - предимно медицински и синя или червена връзка за цвят - е това съм имала. Все си мисля, че децата ми ще успеят да се докопат до повече ;)
30
0
 
1
 
! Отговори
лили преди 13 години
до стелаизползвам точно софиййските паркове и градинки. Имаш голям късмет, че не сте полазени от кърлежи. Специално Южния парк гъмжи от кърлежи. Съжелявам, че е извън темата, но е факт. Не съм негативна, а просто препатила
29
3
 
0
 
! Отговори
учител преди 13 години
Всичко това съществуваше в нашето училище през 81-90 г. и като материална база, и като добра практика.И кой го разруши?И каква полза, че се възмущавам?Точно родителите на днешните първокласници са ползвали тези улеснения и си ги спомнят.Ама като изпуснеш питомното, *** гони дивото!
28
2
 
2
 
! Отговори
Stela преди 13 години
До Лили:Не знам какви паркове и градинки използваш, но iофииските през последните 7 години са чисти или поне никаква гадина не е полазила семейството ми, а в парковете сме всеки ден, даже и пикници си правим. Пръскат поне по три пъти на сезон, преди косяха по 2 или 3 пъти зависи от дъждовете и растежа на тревата, а сега вече окосиха 2 пъти. Докога с този негативизъм и нихилизъм не знам..... Аз си харесвам софииските паркове :)
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То с тези цени на учебниците раниците и сега да доста леки.Не знам сега как е ама докато учех пълен комплект учебници, тетрадки и тн бяха колкото половин минимална заплата...
26
0
 
6
 
! Отговори
до 21 преди 13 години
Ние родителите знаем съдържанието,трябва ГОСПОДАТА управляващи да го разгледат и прочетат,за да видят за какво става на въпрос!
25
0
 
10
 
! Отговори
xx преди 13 години
По - малко глупости в учебниците, по - умни деца!
24
1
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 13 години
До 6:Така е, но нали в очите български чалгарски амерканците и западняците са прости.
23
0
 
2
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 13 години
Много бааби - хилаво дете...
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Важно е раницата да има необходимата форма за да може през зимата да се пързаляш със нея...Трябва да има необходимата твърдост та кат шибнеш някой съученик с нея да му се изясни...
21
1
 
2
 
! Отговори
лили преди 13 години
Парковете са пълни с кърлежи. Полянките около блоковете също.
20
0
 
7
 
! Отговори
Meri преди 13 години
А кога ще се вгледате , мили родители в съдържанието на учебниците ?
19
3
 
2
 
! Отговори
Stela преди 13 години
Аз все тая някакви надежди, че като са почнали да преоборудват стаите за първи клас, ще го направят и в по-горните класове и ще сложат Нормални шкафчет с ключалки. И наистина всяко дете ще може да има 2 комплекта учебници.п.п. стига негативизъм. Аз кърлеж не съм виждала, пък бая полянки съм обиколила със семейството.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пак глупави предложения. Представяте ли си как за междучасие от 10 мин. могат да се върнат в библиотеката учебниците на няколко класа от предишния час и да се получат тези за следващия час,или в началото и края на деня. Това практически е невъзможно.Децата ще се превърнат в разносвачи на учебници и пълна анархия по коридорите. Не е необходимо учебниците да са на тежка гланцирана хартия и да се разпадат на отделни листи. Когато Министерството прави предложения, да иска мнението на специалисти
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ние пък с приятелката ми бяхме открили проблема. Тя носи половината учебници, аз другата и така. Ако примерно имахме английски, химия, география и история, се разбирахме предишния ден коя кой учебник ще носи. Единствено ставаше лошо ако някоя от нас отсъстваше и не беше предупредила навреме другата за това. Но понеже бяхме добри приятелки си звъняхме по телефона. Примерно, абе нещо съм болна, няма да дойда носи си и химята и т.н.