НПО-та срещу намалената субсидия за лечение на деца

Според тях 180 хил. лв. на дете нарушава изконното им право на живот
Обновена: 11 юли 2011 17:12 | 11 юли 2011 15:21,
11
НПО-та срещу намалената субсидия за лечение на деца
Снимка: Архив Булфото

За незабавна отмяна на постановление на Министерския съвет за средствата, отпускани за лечение на деца в чужбина, настояха неправителствени организации на специална пресконференция.

Миналата сряда правителството отпусна още 4 млн. лв. на Фонда за лечение на деца, но пък прие ограничения при плащанията, като субсидията ще бъде до трикратния размер на съответната трансплантация у нас.

Така за една година максималният размер на средствата, които ще може да получи едно дете, се намалява на 180 000 лв.

Още в петък пациентските организации са изпратили писма до министерствата на финансите, на здравеопазването и до Министерския съвет с молба за среща и разговор за това как може да се промени приетото решение. Днес те обясниха, че в България не се правят трансплантации на деца.

“Ограничението до 180 хиляди лева на дете е недопустимо и нарушава изконното право на живот на децата”, каза Красимира Величкова от Българския дарителски форум (БТФ).

Още по темата
Министерствата на финансите и на здравеопазването са подвели министър-председателя, допълват от форума и отбелязват, че има значителни разлики в посочените стойности на извършваните у нас трансплантации в сравнение с тези в чужбина, които са многократно по-скъпи.

По думите на Величкова няма нормативна база и медицинска обосновка за сравнение и между цените за трансплантациите, извършвани на деца и на възрастни.

“Децата, нуждаещи се от трансплантации, са 19. От началото на годината Фондът за лечение на деца в чужбина е изразходвал 4,5 млн. лв., а във второто полугодие е предвидено в него да постъпят още 4 млн. лв. От тях 3 млн. лв. от Министерството на финансите, и 1 млн. лв. от реорганизация на Министерството на здравеопазването”, посочиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

“Лечението в момента се осъществява със средства от здравноосигурителните вноски. От тези пари министър Константинов трябва да намери начин да предостави 1 милион лева, обясни Теодора Захариева, председател на Българския пациентски форум.

Тя дори предложи парите за представителни разходи на депутатите да бъдат пренасочени към Фонда за лечение на деца.

“Общата сума за фонда е крайно недостатъчна, тъй като към дейностите му ще се прибави и финансирането на трансплантациите, които са най-скъпото лечение”, допълват от центъра.

Неправителствените организации ще атакуват постановлението на Министерския съвет пред Конституционния съд, като за целта призоваха омбудсмана Константин Пенчев за съдействие.

"Ще предприемем всякакви действия, за да защитим тези деца. Не са изключени и протести", категорична беше Теодора Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ефективно здравеопазване в България няма да има докато държавата е страна в него. По добре тези НПО-та да поставят въпроса на правителството за въвеждане на задължителна здравна застраховка и приватизация на рушащите се дупки наричани в България болници.
9
1
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 13 години
Те ако плащаха и заплати, като в нормална държава, може би нямаше да се налага родителите да просят за живота на децата си. Но няма правителство, което да ги стресне, ще си изгубят спонсорите политиците.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Важното е да има пари в пликовете на депутатите!
7
0
 
12
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 13 години
Понеже нали е по-важно Европа да финансира новите къщички на ***, бъдещите проекто-кочинки, кокошарници и т.н. Всичко останало, че дори и по-належащо от техните бъдещи кочини няма значение. То кога ли всъщност е имало значение когато се отнася за обикновения човек, данъкоплатец.Дано да успеят да оборят това и да получат финансиране всички нуждаещи се дечица.
6
2
 
22
 
! Отговори
nqkoq si преди 13 години
ГОСПОД ДА ПАЗИ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!!! ТОВА СА НАЙ - МИЛИТЕ НИ СЪЩЕСТВА И АКО РОДИНАТА НЕ МОЖЕ ДА ПОМАГА ТО САМО ГОСПОД Е ЕДИНСТВЕНИЯ НА КОГОТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ!!!
5
9
 
3
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 13 години
MALKO SE RAZHISTAVA TAKA NEMA DA NASTIGNEM GARCIA OSTE TREBVA DA SE HARCHI
4
0
 
22
 
! Отговори
EDNA преди 13 години
То е хубаво да има пари за лечение на болни деца в чужбина,но ще е още по-хубаво, ако тези пари се предоставят на децата,а не се правят непрекъснати откази на семействата. И през следващата година пак да четем колко пари Фонда за лечение на деца в чужбина бил върнал...И най-*** е,че има случаи на деца, на които е отказано финансиране, а те се връщат от чужбина излекувани-гледах подобен материал в централните новини на една от Националните телевизии
3
0
 
20
 
! Отговори
сдг преди 13 години
За това правителство съм,но подържам с две ръце исканията на пациентските организации.И съм за представителните парите от парламента да влизат направо като дарителско за лечение на деца.
2
2
 
18
 
! Отговори
Бай Григор преди 13 години
Поредното правителство изпълняващо поредната точка от плана РАН-ЪТ
1
1
 
14
 
! Отговори
christos преди 13 години
Ако всички чужди предприятия си плащаха данъка, осигуровките и не крият печалба ( не изтакат страната), още повече ако си бяха българска собственост щеше да има пари за децата.christos.blog.bg/politika/2011/06/30/kyde-sa-parite-ni.774807