Дянковият дворец в царски "Кричим"

Налял 300 хиляди лева народна пара за ремонт по свой вкус
31 юли 2013 09:35,
157
Дянковият дворец в царски "Кричим"
Резиденция "Кричим" преди ремонта на Дянков. Снимка: kingsimeon.bg

Бившият финансов министър Симеон Дянков е ползвал двореца "Кричим” за семейна вила и ремонтирал царския палат по свой вкус с над 300 хил. лв. от бюджета.

Дворецът, който преди година Върховният касационен съд отне от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок, бе даден на Министерството на финансите да го управлява през юли миналата година. Тогава Дянков заяви, че той ще бъде отворен за посетители през есента, но това не се случи.

Сега разследване на ТВ7 сочи, че бившият финансист №1 по свой вкус е ремонтирал и декорирал някогашната ловна хижа на цар Борис, в която той скъсва искането на нацистите за предаване на българските евреи.

Още по темата

Според кмета на Куртово Конаре Дянков е идвал поне два-три пъти на месец с американската си съпруга и двамата им синове, като за удобствата му са се грижили 28 души.

Според цитирани от медията официални данни ремонтът на резиденцията е струвал над 300 000 лева. С парите са обновени фасадата и входът, освежени са всички 55 стаи и 12-те бани.

Целият втори етаж е напълно променен - инсталирана е централна климатизация. Подменени са дограмата, пердетата, има нови абажури, сменени са тапетите и пердетата, а мебелите са претапицирани.

"Ако Симеон Дянков го е ползвал като вила, това може да бъде разбираемо обяснение, но е срамно! Онова, което е станало, е посегателство върху и без това малкото наследство, което имаме от началото на ХХ век", коментира пред "Монитор" министърът на културата Петър Стоянович.

"В момента не разполагам с експертиза на щетите, но ако е вярно това за смяната на оригиналните дамаски с пердета, то е все едно да купиш мебели от магазин "Явор" и да ги сложиш в двореца в София", добави Стоянович.

Дворецът "Кричим" е бил построен от цар Фердинанд като ловно стопанство. Синът му Борис го разширява и го превръща във вила на царското семейство. По времето на комунизма комплексът е национализиран и се е използвал за резиденция на Тодор Живков. Тук са настанявани най-важните гости от чужбина - Юрий Гагарин, Индира Ганди, шейхът на Иран, Йосиф Тито, Фидел Кастро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
0
 
! Отговори
Сър Поц преди 10 години
***!
138
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Бареков къде е ? Защо не е на площада ,при хората ?
137
5
 
8
 
! Отговори
по-добре преди 10 години
Царски Кричим, отколкото държавен или Дянковски, всички държавни и т.н обекти и предприятия се ползват само за източване и пране на пари, ето затова и фалирват, всеки е за малко и бърза да граби...Ако си е на Царя, поне ще остане автентичен и ще е достъпен за хората .
136
3
 
24
 
! Отговори
кака Пена преди 10 години
Тоя изяде пицата, а за нас остана само кутията.
135
3
 
20
 
! Отговори
ddt преди 10 години
за едни постна пица,а за други дворци
134
15
 
16
 
! Отговори
Adela преди 10 години
O, Tv7 - това е егати източника, те *** в махлата са по достоверен информатор. Дори по чудо всичко това да е вярно?, не беше ли срамно да се хариза навремето от предишната тройна коалиция на крадливия цар Симеон този дворец "Кричим" и ако не ГЕРБ кой пък щеше да му го отнеме? Така че кучета - гръмнете се.
133
19
 
14
 
! Отговори
Маджаров преди 10 години
Искаме си БОЙКО той не ни бие ,той ни ОБИЧА и МИЛЕЕ за нас
132
17
 
19
 
! Отговори
ALoooooou преди 10 години
След като репортажа е на ТВ7 и *** има пръст в него (респективно Д.Пеевски) , е съгласете се няма как да повярвам на това!!! Не знам дали има някой в тая България, който да ярва на новина в която е замесена ТВ7?!?! Ако има такива, то те трябва да са с коефициент на интелигентност под 2!! Толкова по този въпрос-ТВ 7 е смешна и измислена телевизия, обслужваща интересите на престъпници бандити, които трябва да са в затвора!!!
131
7
 
24
 
! Отговори
бини преди 10 години
AЗ ПЪК ИСКAМ КОСТОВ ДA ИЗГРAДИ НAНОВО МAВЗОЛЕЯ.И БЪРЗA РЕВИЗИЯ КОЛКО СТРУВAТ ВЗРИВОВЕТЕ НA НAРОДA.ДЯНКОВ Е СВЪРШИЛ НЕЩО МНОГО ХУБAВО.НЕ Е НAПРAВИЛ БОЯНСКИ СAРAИ ЗA СЕБЕ СИ.ИСКAМ ОБРAТНО ВСИЧКИ ХИЖИ,ЛAГЕРИ ЗA ДЕЦA И ПОЧИВНИ СТAНЦИИ.КAК ЩЕ НAКAЖЕТЕ ТЕЗИ ДЕТО ГИ РAЗРУШИХA.!?ТAМ ИЗГУБИХМЕ МИЛИAРДИ НЕВЪЗВРA ЩAЕМИ ПAРИ.Aми зaщо се покрихa предпресъединителните фондове зa Европa? Я ги ревизирaйте бързо и тях.Товa бяхa несметни богaтствa зa нaшите нaродни избрaници!Нaродa се зaяждa по форумите.....
130
17
 
26
 
! Отговори
КОЛКО ЖАЛКО преди 10 години
КЪДЕ БЯХТЕ ТОГАВА ЖЕНА МУ,ДЕЦАТА СА ИДВАЛИ,А *** НЕ ИМ ЕНЯ,ТОГАВА ДА СГАЩИХА ДЯНКОВ,А СЕГА СЕ ГОВОРИ,ДОРИ ТАКА ДА Е БИЛО,СЕГА ВСИЧКИ СТЕ КРЪВОПИЙЦИ *** *** ЗА ЗАТВОРА СТЕ ***,СТАРИ ,НОВИ,ОТРОЧЕТА НА "ДЕМОКРАЦИЯ".
129
0
 
25
 
! Отговори
Чуденка преди 10 години
Моля някой да ме светне байтошовата резиденция в Банкя стана ли санаториум за сървдечноболни деца? Обещанието беше дадено нейде в самото начало на 90-те, оттогава чакам новината. После си викам - да не би да е станало, а аз да съм пропуснала? Ей така, тихомълком някоя власт да се е погрижила? И още - пак тогава се възмущавахме за резиденции, трошкове, ловни стопанства и прочие благини на НЕпостосмъртните. Но и тогава, и сега не се намери никой, който да каже какъв и колко е този държавен фонд!!!
128
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами да...войната срещу монархията е именно, за да се създаде нова аристокрация, която е селска аристокрация, обаче...Дянков не е ли и той от някой известен партизански род?
127
3
 
5
 
! Отговори
silver преди 10 години
aa kade bili na pensiite parite otishli....S edna Duma bat Dinko_pitcata kaza-Mrete pensii
126
0
 
2
 
! Отговори
xman преди 10 години
що не пишеш :D
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До xmanвнимавай какво си пожелаваш, че ще се изпотиш уверявам те
124
0
 
4
 
! Отговори
xman преди 10 години
и защо не работиш а тропаш по клавиатурата
123
3
 
6
 
! Отговори
xman преди 10 години
хахахаха издаде ли се герберско чиновниче мило бонусите ли спряха може да ми пишеш на freewebmonster***gmailcom да ти дам данни да дойдеш да ме провериш мухахахаха
122
13
 
6
 
! Отговори
123 преди 10 години
Сигурно соц. величията са полагали морни кълки върху мебелите на Фердинанд. За 100 години не е направен нито един ремонт и там се е съхранявала етнографска сбирка? Не само пердетата, но и прозорците с все черчеветата не са пипани от тогава? По-кух, некадърен и некомпетентен министър на културата не е имало никога. Управлението на даден отрасъл не е като да правиш деца, иска се и малко акъл.
121
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До xmanами аз лично работя в адфи и сигурно ще се чуем с тебе някой ден.
120
1
 
9
 
! Отговори
Х преди 10 години
"Според ВКС Интендантството на цивилната листа на Н. В. Царя е държавно юридическо лице, от типа на учрежденията. То има право да придобива имущество, но то е държавно и служи за нормалното осигуряване на монархическата институция.Според магистратите дворецът "Кричим" не е имот, който е придобит от името на Царя и лично за него, в качеството му на частен субект." Дворецът не е на бившия цар Симеон, а на Държавата България, изграден от държавно учреждение, с държавни средства. Стига лични апетити