Съвети за шофиране в гъстата мъгла. Кои са те?

Карайте бавно, на къси светлини и на по-голяма дистанция
Обновена: 8 яну 2014 09:06 | 8 яну 2014 08:42,
56
Съвети за шофиране в гъстата мъгла. Кои са те?
Снимка: архив, Булфото

Заради гъстата мъгла, която от дни тормози шофьорите у нас, пътни полицаи отправят съвети към водачите, седнали зад волана в лошото време.

Шофьорите да карат най-малко на 15 метра разстояние от колата пред тях, за да избегнат катастрофа, препоръчва пред "24 часа" главен инспектор Красимир Костов.

Вторият негов съвет за безпроблемно шофиране включва и скорост поне с 10 километра по-малка от тази, която е разрешена, и самите водачи смятат за безопасна. Скоростта обаче се определя най-вече от гъстотата на мъглата. Може да се наложи да карате и с 10 км/ч заради лошата видимост.

Като карате в мъгла, почивайте по-често. Не само очите на шофьора се уморяват, а е доказано, че в такова време се повишава кръвното налягане.

При движение в мъгла е задължително да следите линията в края на платното. В случай че тя е изтрита, се ориентирайте по осовата линия, е другият съвет към шофьорите.

В мъглата шофьорът лесно може да се изгуби или да подмине мястото, към което се е запътил. Затова накарайте спътника до вас, ако има такъв, да отвори прозореца и да ви ориентира.

При каране в такива условия стъклата се опушват и зацапват за секунди. Ако ви се наложи да спрете по време на движение, го направете възможно най-далеч от пътното платно.

Регулирайте фаровете на автомобила. Допуска се каране само на къси светлини в гъстата мъгла.

Мъглата намалява и сцеплението между пътното платно и гумите. Така че трябва да използвате спирачките като при дъжд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
не зная каква е причината, липса на гуми, липса на умения или липса на мозък, но съм забелязал, че движението по време на мъгла и на дъжд е адски хаотично - освен съветите по-долу и откровенните глупости на места в статията, ползвайте освен халогените при много ограничена видимост, и допълнителнита светлина за мъгла към габаритите - оказа се, че много хора не я ползват - разгледайте си добре конзолата/таблото - има и допълнителен бутон включващ допълнителна светлина в задният габарит!
44
1
 
2
 
! Отговори
АМИ.ТАКА Е преди 10 години
В страната на съветите. При движение в мъгла е задължително да следите линията в края на платното. В случай че тя е изтрита, се ориентирайте по осовата линия.А, АКО И ТЯ ЛИПСВА, ПРЕКРЪСТЕТЕ СЕ И ГАЗ ДО ЛАМАРИНИТЕ.
43
0
 
11
 
! Отговори
jane преди 10 години
Вчера се прибирах вечерта в кошмарна мъгла. По едно време ми се прииска да спра и да се разплача. Понеже карах в покрайнините на София, нямаше осветление, на места маркировката беше протрита - крайна линия нямаше, само някаква избледняла прекъсната осова. Беше ужасно и карах с 20км/ч. Добре че нямаше никакви коли, защото на места буквално карах на зиг-заг докато успея да намеря осовата линия и да се върна на нея. На който не му се налага, просто да не излиза с колата в тая мъгла. Много е гадно.
42
0
 
6
 
! Отговори
Мая Манолова преди 10 години
Отбийте и си набийте една !
41
0
 
27
 
! Отговори
Parcuc преди 10 години
Отделно масово шофьорите не знам защо не се съобразяват с пътните условия. Хора! Мъгла е, навсякъде е влага, като падне температурата пътят става изключително хлъзгав и няма много значение какви са гумите Ви. Онзи ден за 500 метра видях 3 катастрофи като всичките бяха идентични - този отзад се спира в този отпред... !!! Карайте полекичка.
40
0
 
21
 
! Отговори
Parcuc преди 10 години
В тотално непрогледната мъгла (където не виждаш на повече от няколко метра пред капака на автомобила) ме спасява само пътната маркировка. Ни фарове, ни халогенните ми помагат повече от колкото една добре разчертана маркировка. Това разбира се колко да не изхвърчиш от пътното платно :)
39
3
 
14
 
! Отговори
az преди 10 години
в понеделник по маистралата един авбус си цепеше със 120 в доста гъста мъгла на хлъзгав път. За съжаление не видях номера
38
0
 
19
 
! Отговори
мъгла преди 10 години
добре, за дългите го оправиха.Важно е също да се спазва дистанция. Че вече много "мъжлета" карат на 5 метра дистанция, щото са голяма работа, ама като се натресат някъде, после други са им виновни.Освен това, задната светлина за мъгла се включва само когато има нужда от нея, а именно при гъста мъгла, а не за щяло и нещяло.Така че бих обобщил най-важното: - умерена скорост- спазване на дистанция- ориентиране по маркировката на платното, където я има.
37
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И се научете,че фарове за мъгла се ползват при намалена видимост под 50 метра,а не за гъзария!
36
0
 
28
 
! Отговори
Фитипалди преди 10 години
И ако повече от "водачите" научат от къде се включват предните и задни светлини за мъгла / и въобще, че такива съществуват/ няма да е зле ;-)
35
2
 
33
 
! Отговори
kotarak преди 10 години
"Паднала е гъста мъгла. Шофьор се лепва за една кола и си кара спокойно. В един момент първата кола спира, спира и той. Шофьорът на първата кола я изгасва, слиза, оглежда я, после започва да рови в багажника. Вторият шофьор губи търпение:- Извинявайте, ще пътувате ли?- Не, аз съм в гаража си." Зад монитора на компютъра няма мъгла!!! ВЕСЕЛ ДЕН!
34
2
 
23
 
! Отговори
Гошко преди 10 години
Който не е карал в мъгла може да даде всякакъв *** съвет. Дори КАТ няма да ви спрат ако карате на аварийни + габарити и включена допълнителна стоп светлина! И полека по пътя :) Лек път на всички и се обадете като стигнете!
33
35
 
6
 
! Отговори
БУТАЧА преди 10 години
ТОВА Е СТАТИЯ ЗА ГЕЙЧЕТА И КИФЛИ
32
2
 
17
 
! Отговори
ЗАгрижен преди 10 години
Златко май си оправи списанието..., Златко е псевдоним, иначе пише Залтка Черната или Русата. Но не мога да преценя по правописните грешки...
31
1
 
37
 
! Отговори
st преди 10 години
При движение в мъгла е задължително да следите линията в края на платното. В случай че тя е изтрита, се ориентирайте по осовата линия, е другият съвет към шофьорите.МОЛИМ ВИ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ .. ПРЕЗ 2014Г. ОПРАВЕТЕ КОЛКОТО Е ВЪЗМОЖНО ПОВЕЧЕ МАРКИРОВКИ ПО МЕЖДУГРАДСКИТЕ ПЪТИЩА .. УЖАСНО Е ДА КАРАШ ВЕЧЕР ... ДА НЕ КАЗВАМЕ КОЛКО ЖИВОТИ ЩЕ СПАСИ
30
36
 
5
 
! Отговори
пич преди 10 години
Ползвам GPS навигатор и не мога да се загубя!
29
2
 
16
 
! Отговори
мама преди 10 години
Честит бабин ден на всички настоящи и бъдещи бабки!:)
28
4
 
18
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Протест с искане за свалянето на депутатския имунитет на лидера на партия "Атака" Волен Сидеров се организира във "Фейсбук". Акцията под наслов "Имунизирай България срещу Волен Сидеров"ще се проведе пред Съдебната палата в София, началото ѝ е обявено за 13 ч.
27
2
 
45
 
! Отговори
Chr преди 10 години
При движение в мъгла е задължително да следите линията в края на платното. В случай че тя е изтрита, се ориентирайте по осовата линия, е другият съвет към шофьорите.----------Ами ако и осовата линия е изтрита, защото караме по български пътища, а също и има дупки. Аз кое да гледам, линията в края, осовата линия, дупките, някое камикадзе дето кара като на рали да не ми изкочи от мъглата или какво. Затова най-добре в мъгла по възможност да не се кара - в мъгла са най-ужасните верижни катастрофи.
26
6
 
36
 
! Отговори
/// преди 10 години
Предлагам статията да се изтрие, защото съветите в нея увеличават риска от ПТП