Българинът се преселва към морето

От морските градове Несебър е рекордьор по прираст
Обновена: 14 авг 2014 12:12 | 14 авг 2014 07:09, Анисия Иванова
175
Българинът се преселва към морето
Несебър. Снимка, архив Булфото

Българинът вече предпочита морето не само за почивка, а все по-често и за живеене, пише във водещия си материал вестник "Монитор".

От 35 града, в които се е увеличило населението през миналата година, 16 са в областите Бургас и Варна. Това показва справка на Националния регистър на населените места (НРНМ) в НСИ.

Най-много от градовете – цели 11, увеличили населението си, са в Бургаско. Освен областния град като предпочитани за живеене от нашенците се очертават Ахелой, Ахтопол, Несебър, Обзор, Поморие, Приморско, Свети Влас, Созопол, Царево и Черноморец. Най-голямо увеличение в необластен град има в Несебър

Там жителите са се увеличили с 524 човека. В Свети Влас жителите за година са се увеличили с 230 души.

Пет от градовете с повишаващ се брой жители са във Варненска област – морската столица, Аксаково, Бяла, Девня и Игнатиево. В Благоевградска, Кърджалийска и Шуменска област увеличение на населението се отчита в по три града. В Благоевградска област, освен в областния град, броят на жителите расте и в Добринище и Петрич, в Кърджалийска област - в Кърджали, Ардино и Джебел, а в Шуменска - във Върбица, Каолиново и Нови Пазар.

Два града с нараснал брой на жителите през 2013 г. са разположени в област София - София и Банкя. Останалите осем града са Велико Търново, Балчик, Рила, Костандово, Пловдив, Долна Баня, Николаево и Стралджа.

И през миналата година столицата е била най-силният притегателен център.  Жителите на София са се увеличили с 8357 души за година и вече са 1 212 935. Вторият по големина град Пловдив е привлякъл нови 1864 човека, а Варна – 1131.

Данните на националната статистика показват, че най-малкият град у нас Мелник остава с 208 жители. Без промяна е населението и в Суворово, където има 4533 човека.

В 220 града населението намалява с различен брой хора. Най-много нашенци са избягали от Плевен. Жителите му са се стопили само за година с 1310 човека. С повече от 1000 жители намалява населението и на Враца - 1078. Жителите на Перник са с 984 души по-малко, в Габрово - с 839, в Добрич - с 813, във Видин - със 798, в Сливен - със 734, в Кюстендил - с 661, в Ямбол - с 607, в Ловеч - с 580, в Русе – с 534, в Хасково - с 510, в Смолян - с 506, и в Силистра - с 502 души. С под 500 души намалява населението в областните центрове Монтана, Пазарджик, Разград, Шумен и Търговище. От областните градове с най-малък спад на жителите е Стара Загора - минус 73 души.

Справката в регистъра показва, че четири български града имат население под 1000 души. Това са Мелник с 208 жители, Маджарово - 618, Плиска – 887, и Китен - с 929 жители.

На другия полюс – с повече от 100 000 жители, продължават да са само седем български града - София - 1 212 935, Пловдив - 339 077, Варна - 334 688, Бургас - 198 951, Русе - 148 351, Стара Загора - 137 907 и Плевен - 104 432 жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: статистиканаселение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
2
 
! Отговори
До сиднито преди 10 години
Еми, Сидненценце, какво да ти кажа. В Норвегия взимах доста над 5000 лв ( което не е 2500 $) както ти казваш ( явно не знаеш валутните курсове добре). Повече биеше към 50 000 НОК, което е към ~ 12 500 лв месечно. В БГ се върнах, защото така съм си решил за момента. Взимам около 8-9 пъти над средната заплата за София. Както казах, говоря 3 езика ( перфектно ) и даже не броя в тях немски ( завършил съм 1-ва немска гимназия в София ), защото просто вече не ми е на такова високо ниво.
112
0
 
2
 
! Отговори
До Синди преди 10 години
Човек, много си зле. Нали си наясно, че 2500евро в България са една покупателна способност, а в Норвегия, която е една от най-скъпите страни са нищо. Сигурно е печелил 3500евро там, но е решил да се върне за 2500евро в България и може би наистина ще живее по-добре като стандарт тук. Разбира се нещата, които са функция от държавите няма как да се сравнят - пътища, здравеопазване, образование, соц.сигурност и т.н. А освен това в играта се включват носталгия, приятели, родина. При Синди явно гиняма
111
0
 
2
 
! Отговори
opa преди 10 години
... продължение на предишния коментар. Сега за първи, и за последен път ми се налага да пиша за себе си, само за да ти докажа, че има и други хора, тръгнали по пътя на успеха, кротко и тихо, без да се бият в гърдите какво са постигнали. Поздрави от Норв?гия. (малко да плагиатствам от твоя стил)
110
0
 
2
 
! Отговори
opa преди 10 години
Добре. Да допуснем, че казваш истината и т.н., защо киснеш тука по цял ден и се заяждаш с хотата? Обясни ми защо трябва да се хвалиш постоянно какво правиш и какво струваш?Колегата по-долу е писал, че е живял в Норвегия, аз в момента живея там. Имам си хубава работа - QC manager във фабрика за gearboxes & cpp propellers, сертификация на готовите продукти а плюс това отговарям и за руските и турските проекти на компанията. Заплатата ми е чудесна и мисля, че за моите 32 години съм постигнал нещо.
109
1
 
9
 
! Отговори
За Сиднито преди 10 години
Той нямаше да виси по цял ден в днес.бг , ако живееше в Сидни, нали така ? Питахме го за името - не го дава, за името на 'компанията' - не го дава, за телефонен номер - не го дава. Аз живях 6 години в Норвегия и се върнах в България, защото ми предлохиха работа на горе-долу добра заплата ( около 5000лв нето в БГ ). Работя с финанси и уреждане на сделки с големи клиенти и т .н. Говоря 3 езика и имам икономическо образование. Завършил съм в Единбург, Шотландия и т.н. Ама само ти киснеш тука и плям
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сидниииии ще ти кажа нещо добронамерено. На всички вече е ясно че си лъжец и комплексар. Това обаче не е толкова важно. По-важното е че ако продължаваш да повтаряш лъжите си в някакъв момент ще си повярваш или казано по друг начин ще изперкаш. Така че в името на собственик собственото ти психично здраве...слез на земята.:)
107
0
 
5
 
! Отговори
Някой,Някъде преди 10 години
Освен това...като си толкова голяма пачка,защо ти не вземеш да "отскочиш" до някъде ами всички ни каниш на центъра на Сидни? Защо не дойдеш на центъра на Париж примерно?! или пък центъра на Пловдив, Благоевград, София? и пак ще видим кой какъв е :)
106
0
 
5
 
! Отговори
Някой,Някъде преди 10 години
Какъвто и да си..едно нещо ще ти кажа...с това напомпано самочувстие вкъщи. Не ми трябват 1000$...аз работя и си ги изкарвам,така че задръж си ги..Но следващия път като имам път към теб(защото доста пъти в последната година пътувах към Мелбърн), ще отскоча за 2 дни до Сидни (премиер стрийт) и ще видим кой живее там :) и колко е учен. ..и защо не може да си каже името на аудиторията за да се гордеем ние като Българи,че имаме един мн учен човек :)
105
0
 
6
 
! Отговори
Някой,Някъде преди 10 години
Хахахахахахахха...лелелелел..Колко си далече от истината за мен :) :). Но ако си мислиш,че ти завиждам или ,че ми пука къде си..в голяма грешка си господинчо :) Защото дали ти се иска има и други успели хора...Не си само ти в Австралия ;)..а затова кой е злобар...погледни си коментарите по-надолу :). Успех в бизнес начинанията ти...Ние останалите..ще си седим и ще си злобеем..Айде със здраве :).. Поздрави от един успял човек!!
104
0
 
5
 
! Отговори
Някой,Някъде преди 10 години
Знаеш ли защо никой не ти вярва...защото си груб и си фантазираш..дори и истина да е,няма нищо по-хубаво от успели българи навън..аз също съм бил доста време в чужбина..но да ме виждаш да парадирам с професия или къща или кола или екскурзия?!?!?! Не защото няма смисъл в този сайт да си мерим патлаците..има кой да ни оцени..докато при теб са само фантазии...кога играеше на борсата?...нито си последователен, нито нищо..сега пък си научен работник?! това е смешно и жалко за теб :). Ти си знаеш :-)
103
0
 
6
 
! Отговори
Някой,Някъде преди 10 години
Абе ей психо..зарежи научните разработки...нали си съсобственик на фирми...кажи как се казваш за да те видим кой си,къде си....все ми е едно в колко разработки си "участвал"..само ми кажи името да видим какво има записано срещу него..колко фирми притежаваш :) Айде спири с тея научни разработки..преди 3 месеца играеше на борсата..думи нямам в какви филми влезе вече..на хората им писна от твоята "учена и грамотна " персона :)
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ISО 10303 хахаха няма българско име. Вече имаме черно на бяло документирано доказателство, че си мошеник. Вече смешни оправдания не вървят. Направо получавам душевен оргазъм, че най-после доказахме, че си мошеник. Сега остава да ни платиш 1000 $, ама надали. Че как ще си дадеш всичките спестявания. хахаха смешен си.
101
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И аз бих се заселила с мъжа ми веднага в Бургас или поне Варна, ако можехме да вземаме там по 1500 лв. чисто и двамата. Шумен, Русе и Велико Търново също са опции. На юг Пловдив е доста хубав град. Въобще има много по-добри алтернативи за живот от тази гнусна дупка софия, само че предвид заплатите там, човек явно трябва да има собствен бизнес, който да движи от разстояние или голямо наследство, за да може да си позволи да живее сносно по тези прекрасни места...
100
1
 
5
 
! Отговори
До Сиднито преди 10 години
Сам се разкри какъв си мошеник, и то от най-жалките. Нито едно българско име не присъства в въпросната разработка на ISO 10303. Извадих един файл с всичките екипи, работили по този проект ( не е само 1 екип ). Нито едно българско име не присъстваше в нито един от списъците с имена. А тези списъци стигаха едва ли не до най, най, най-ниското ниво на въпросните разработващи проекта хора, и съответно стигаха до всички менеджери на високите етажи на проекта. Сега да видим какво оправдание ще има пак?
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали в регистъра ти съществува името, какво ти пречи да го кажеш? Хем викаш виж ми името в регистъра, хем не го казваш. Какво те притеснява? Остави дали го има в Гугъл, кажи си името. Аз ще намеря начин да го проверя, това си е моя грижа. От теб искам само 3 имена, не е трудно. Само че трябва да имаш топки да ги кажеш. Иначе ще излезе на яве колко нагло си лъгал толкова време. То не че всички не те разбраха.А и ти си най-невъзпитания и неграмотен "учен", за който съм чувал.
98
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
намери си достъп, има и контакти виж даните които ти казах вече минаха години аз бях единствения българин в екипа разработвал това голямо нещо тска че като намериш документация имената ще видиш или питай ще ти помогна. Лесно ще се орентираш единственото българско име ще го познаеш.Сега кажи ще ми искаш ли пак лична карта а може би и кредитната карта да ти дам а?поздрави от сидни
97
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пич имената на учените не само моето а на всички учени които правят разработки от такива мажаби НЕ седят в гугал нито се търкалят по селската радиоточка или настолното ти списание. Аз съм бивж учен и името ми може да мине в публичната чат само ако рекуестна но не съм си правил труда. Ако искаш достъп осигури си, и ще имаш цялата документация. Това е международен стандарт в ИТ с признат номер. 10303 Достатъчно ти казах, *** явно не можеш да си вържеш обувките камо ли с такива неща да се косиш
96
0
 
3
 
! Отговори
Някой, Някъде преди 10 години
Абе кой ти иска личната карта бе?!!?!?!Искам да ми кажеш как се казваш..това е..Бре,каква изненада,че трябва да работиш с колеги в друга часова зона ;) Ти да видиш? Искам да ми кажеш как се казваш за да те намеря в гугъл,това е.Искам да се убедя,че наистина си успял човек,а не някоя лукова глава(защото това е впечатлението,което оставяш във всички коментиращии). И аз мога да ти кажа,че съм мн велик и да ти измисля 1000 неща,така че да не ме провериш :)...така,че ти си на ход :)
95
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ако искаш доказателство ето ти намери си достъп до репозиторито на европейската структура на ISO и намери достъп по 10303 само можеш да видиш какво е това доста престижно нали *** ако въобще нещо ти говори или можеш да сричаш на английски. Като намериш достъп ще ти дам протокола и екипа, можеш сам да провериш аз съм еидн от екипа в разработването на тази ИТ технология а твоето. Преди години в Западна европа името ми седи? а твоето? На сергията на пазара ***. поздрави от синди ав$$тралия
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И още нещо Синди, жалко чевече такава. Пумяр всъщност се пише ***, господин учен с милионите, яхтите, колите, жените, кебачетата, жакузитата, поря кат риби. Опа туй последното беше от Митю Пищова.