Дядо Николай превзе манастира край Асеновград

Манастирът отново е във владение на митрополията
Обновена: 11 сеп 2014 18:36 | 11 сеп 2014 18:36,
31
Дядо Николай превзе манастира край Асеновград
Снимка: Dnes.bg

В продължение на 30 минути камбаните на всички православни храмове в района на Пловдив биха без прекъсване. Причината - пловдивският митрополит Николай влезе във владение на манастира "Свети Кирик и Юлита" над Асеновград. Това се случи в присъствието на 300 свещеници и 3000 вярващи. Досега сградата беше собственост на Съюза на архитектите в България, но след 6-годишни дела митрополията си я взе обратно.

Митрополит Николай поведе шествие до манастира „Свети Кирик и Юлита”. Заедно с шествието в манастира се пренесоха за поклонение всички светини на епархията - частицата от Светия Кръст, чудотворните икони на Света Богородица и светите мощи на мъчениците Кирик и Юлита и тези на Света Параскева.
„Радостни сме от този момент”, заяви пред журналисти владиката.

Митрополитът влезе в манастира без ексцесии. Той потропа на портата на светата обител със своя жезъл, след което тя се отвори.

Първата задача на владиката бе да посети параклиса в двора „Света Параскева”, където се помоли. Той обяви, че манастирът започва да действа още от днес. „Досега в района се ядеше и пиеше и миришеше на скара, това нормално ли е”, попита отец Емил Паралингов от Пловдив.

Стотици миряни от различни краища  на страната се събраха за първата литургия в двора на манастира.

„Радваме се, че това пак ще си бъде манастир”, сподели баба Петра от Пазарджик.

В манастира ще се служат литургии редовно, както в другите православни храмове в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво на Митрополит Николай ! Честито на всички христяни ! Върнал го е на народа - да се радват,да се молят,венчават и кръщават.
23
3
 
1
 
! Отговори
старото преди 9 години
Айдеее, нов терен за голи хорца!
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека да познаем къде ще е новата резиденция на дядо Николай. То май не е грехота да живееш хубаво и охолна а да поучаваш другите на скромност и целомъдрие.
21
3
 
1
 
! Отговори
wc преди 9 години
aide pope vlizai vav vladenie i da gi okichish tam sas po edin rolex
20
3
 
1
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
До Архангел ГавраилВярно подкрепям, къде да се подпиша? АНАТЕМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
19
8
 
10
 
! Отговори
Архангел Гавраил преди 9 години
мУтрополит Кольо, поизтрезня малко и пак почна да върши глупости и простотии.Нищо добро не го чака, този манастир, щом веднъж е падна в алчните сатанински лапи на мУтрополита. Там където пипнат лапите на този демон в расо, всичко духовно и свято умира. Този мУтрополит е срам и позор за църквата.Предлагам да се организира национална подписка, този мУтрополитски демон в расо да бъде анатемосан и изгонен завинаги от църквата. АНАТЕМА! АНАТЕМА! АНАТЕМА! АНАТЕМА! АНАТЕМА! АНАТЕМА! АНАТЕМА!
18
13
 
0
 
! Отговори
Исмаил 19 преди 9 години
Че къде го пише в конституцията че православието е държавна религия и България е християнски халифат.Питай историците че в България няма турци("ВАШИТЕ ИМОТИ СИ ГИ ТЪРСЕТЕ В ТУРЦИЯ, КОЯТО ОЩЕ НЕ Е ИЗПЛАТИЛА ДАЖЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ЗА ТРАКИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ.") а има българи мюсюлмани.Следователно и исляма е българска религия.А от тракииците нищо не съм взимал та да връщам!Понел!
17
0
 
11
 
! Отговори
Тракиец преди 9 години
До Красимир "... И така Гърците са напуснали Асеновград а на тяхно място са дошли български изселници от Гърция." А, знаеш ли, че "българските преселници" са си изоставили имотите насилствено, включително и храмовете си и се наричат "бежанци"?
16
1
 
18
 
! Отговори
33333 преди 9 години
ДО ИСМАИЛВАШИТЕ ИМОТИ СИ ГИ ТЪРСЕТЕ В ТУРЦИЯ, КОЯТО ОЩЕ НЕ Е ИЗПЛАТИЛА ДАЖЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯТА ЗА ТРАКИЙСКИТЕ БЕЖАНЦИ. ТУК Е ХРИСТИЯНСКА, ПРАВОСЛАВНА БЪЛГАРИЯ И ТАКА ЩЕ СИ ОСТАНЕ ВЪПРЕКИ ТРУДНОСТИТЕ.
15
16
 
1
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
А нашите имоти кога ще върнете.Аман от двоен аршин.
14
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Църквата угоднически мълчи за ислямизирането на България,налазена е от кадри на дс,как да отидат хората църква и да целуват ръцете на милиционери,божиите наместници тънат в лукс,а повечето от тях са гей ,това отвращава хората които ценят семейните ценности,мисля че църквата е една пародия в бг,за мен това са банда шарлатани
13
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не останаха свети хора по нашите земи .... То и за това държавата е на тоя хал... И не в църкви и фалшиви пророци трябва а вярват хората,а В себе си !
12
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя ****е*угел *** е ходещо подстрекателство към атеизъм. В неговия болен мозък се зароди идеята Баташката църква да бъде отворена за литургии! Насред костите ще какниже молитви, де**а и простата му тиква смотана! Баташката църква трябваше да си остане музей и паметник на чудовищно престъпление срещу човечеството.
11
7
 
16
 
! Отговори
Дядо Николай преди 9 години
Оня ден в Пловдив идва да ми се изповядва жената на Георги Гергов. Приближи се така до мен й ми вика: Дядо попе, един мъж не ми стига! Викам й: пробвай с двама тогава, чадо!Тя: И с двама съм пробвала- не стигат!Аз: тогава с трима опитай!Тя: Същият ефект, дядо Ники- не стигат!Викам й: Жено, ти си феномен, да му е.а майката!Тя: Точно така дядо Николай- феномен съм, а не *** както разправя цял Пловдив!
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре църквата да е в самите нас!
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той с идеята да направи впечатление на Миряните,а може би защото там бълва от помаци,та гледа да се докара :)
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алооо 3-ти, няма спирка защото един такъв материалист като тоя Николай е срам за длъжността която заема.
7
10
 
6
 
! Отговори
Дядо Николай преди 9 години
Тя и оня ден Мария Белучи посети църквата ми в Пловдив. Половин час ми биха камбаните под расото от спомена за вида й след това.
6
5
 
9
 
! Отговори
Красимир преди 9 години
Между другото манастира Свети Кирик и Юлита е Гръцки манастир е никога не е бил Български, в Асеновград до 1924-та година е било населено компактно гръцко население, в тази година е имало преселническа спогодба между Гърция и България. И така Гърците са напуснали Асеновград а на тяхно място са дошли български изселници от Гърция.
5
4
 
14
 
! Отговори
Красимир преди 9 години
Досега в района се ядеше и пиеше и миришеше на скара, това нормално ли е, попита отец Емил Паралингов от Пловдив,Аз го питам това само че за Бачковския манастир!