Жълт код за сняг и поледици за цяла България утре

Ще духа и студен бурен вятър
32
Жълт код за сняг и поледици за цяла България утре
Снимка: архив, БулФото

Жълт код за силен вятър, сняг и поледици е обявен за цялата страна за утре. Единствено в област Благоевград той е само за силен вятър.

Във всичките 28 области на страната ще духа силен до бурен вятър от запад-северозапад, с пориви до 20-25 м/сек.

В почти цяла Северна България дъждът ще премине в сняг. В югоизточната половина от страната ще продължи да вали дъжд. В Дунавската равнина и Западна България ще се образува нова снежна покривка. Температурите сутринта ще са между минус 5° и 0°, в югоизточната част от страната все още високи до 8°-10°, според прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

До обяд все още в източните райони ще превалява дъжд, в Дунавската равнина сняг, но след обяд преваляванията ще престанат, а над Югозападна България ще има и разкъсвания на облачността. Сутрешните температури ще са максималните за деня, като през деня ще се понижават, привечер в Западна България до минус 7° - минус 8°, а по Черноморието малко под 0°.

Още в сутрешните часове силният южен вятър по Черноморието ще стане от запад-северозапад, започвайки да нахлува студен въздух. Температурите през деня ще се понижават, към края на деня вече и малко под 0°. До обяд все още ще превалява дъжд, но по-късно валежите ще престанат. Вълнението ще е 3-4 бала, а температура на морската вода е около 8°.

В планините чувствително ще застудее. Ще духа силен и бурен вятър от северозапад, температурата ще се понижи с около 10° и на 1200 м ще бъде около минус 9°, на 2000 м - около минус 14°. До обяд все още ще превалява сняг, по-късно ще спре, а в Рила и Пирин облачността ще се разкъса.

Във вторник вятърът ще отслабне - в по-голямата част от страната ще бъде до умерен от северозапад, а в Източна България ще бъде умерен до силен от север-североизток.

С него ще продължи да нахлува студен въздух и температурите ще се понижат още - и дневните ще остават отрицателни. Ще се задържи предимно облачно, с по-значителни разкъсвания и временни намаления на облачността над Западна България. В сряда и четвъртък ще бъде още по-студено, минималните температури на места в северозападната половина от страната ще са около и под минус 15°. Над северните райони ще има разкъсана облачност до слънчево време. Над Южна България ще има значителна облачност, на места и слаби превалявания от сняг.

Шофьорите, на които утре им предстои пътуване да тръгват само с автомобили, подготвени за зимни условия, съветват от АПИ.

Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа. Затворени за движение на всички видове МПС са проходите "Троянски", "Златишки" и "Върбишки".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: НИМХ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
НВ преди 9 години
До Анонимен 18И когато се събуди разбра че всичко е било сън ,но хубав сън нали?Наздраве и весели празници.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля че е крайно време прокуратурата да се самосезира и да потърси отговорност от журналистите всяващи паника и напрежение в обществото.Вместо спокойствие и хубави неща-само паникьосващи статии.И НЕВЕРНИ по съдържание.В момента в Пловдив температурата е 4 градуса над нулата,без вятър и валеж.
11
1
 
7
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Стига паникьосвайте хората бе?Какви журналисти сте?Вместо да внасяте спокойствие-само лоши неща!Като че не сме видяли сняг и лед...На всички българи/без предателите-политици/желая весело посрещане на Новата година, здраве и успехи!
10
5
 
8
 
! Отговори
Del Piero преди 9 години
Къде са снегорините? Няма улица на която да се вижда и сантиметър асвалт! Пап ли зимата ни изненада общината?
9
1
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
Е що мишената да е чак на 2 метра, няма ли да измръзне в тоя студ?!
8
0
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Ами така кажи де, идвам в креватчето ти с дебелия юрган и ще ти доноса голям армаган!
7
10
 
12
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
Да ама Боко, както злобно го наричаш вече за втори път спасява България след зулумите на комунистическо-турските правителства на Станишко и на Орешки! Бог да пази България от червената комунистическа мафия!
6
11
 
6
 
! Отговори
За бога, братя преди 9 години
За бога, братя не пътувайте ...се изцепи една бивша комунистка , сега настоящ министър....Никакво пътуване защото има опасност от колони по пътищата....Ще се пътува когато няма да има нужда от помощ за пътуващите. За сведение тази тъпка е част от интелектуалния елит на управляващата в България върхушка... Бог да пази България, щом българите предпочитат Бат, Боко да ги пази.........
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
�� хахаха тъкмо утре си кацам след 2 години за последно в родната страна и то сняг, виелици и студ бре! Ясно, предимно ше се яде и пие... :) бьдете живи, здрави и успешни през 2015г.!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 1 до 5И нищо кво като си жена?
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 1 до 3Пратих я при тъщата да духат супата.. Прикарал съм ярешко.. Нали? ;-)
2
1
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
А жената къде е?!
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жълт код за жълтия сняг!