Снежен капан държи в плен половин България

Най-сложна остава обстановката в областите Смолян и Кърджали
Обновена: 8 мар 2015 13:17 | 8 мар 2015 12:35, Красимир Ангелов
24
Снежен капан държи в плен половин България
Снимка: БТА

Продължава да е изключително тежка обстановката в много области в страната заради голямото количество паднал сняг. Остава безственото положение в Смолян, Рудозем и Лъки.

За днес в областите Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик е в сила оранжев код за опасно време.

Заради тежката обстановка министърът на отбраната Николай Ненчев създаде кризисен щаб, с ръководител началникът на политическия кабинет Илия Налбантов. В областите Смолян, Кърджали, Хасково и Бургас военнослужещи поддържат връзка с областните кризисни щабове, в които е обявено бедствено положение, и докладват лично на министъра на отбраната Николай Ненчев. Той, както и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, ще дадат съвместен брифинг в сградата на Областната администрация – Смолян. Към бедстващите райони пътува и регионалният министър Лиляна Павлова.

Още по темата
Общо 36 са авариралите далекопроводи в областите Кърджали и Смолян, съобщават от Областният кризисен щаб в Кърджали. В работата по отстраняване на щетите по електропреносната мрежа в региона са изпратени 10 екипа от вътрешността на
страната.

Над 300 населени места в област Кърджали продължават да са без ток. Възстановяването на електрозахранването в региона се координира от заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков, който е на място в бедстващата област.

Продължава разчистването на пътищата от републиканската пътна мрежа. Вече е проходим пътят Момчилград - Крумовград, докато Кърджали - Асеновград остава затворен. Само в рамките на вчерашния ден на телефон 112 са подадени 142 сигнала за произшествия.

През нощта в община Смолян са подадени 70 сигнала за паднали дървета и населени места без ток, съобщиха от пресцентъра на общината. Мобилизирана цялата налична техника на фирмите, които почистват пътищата. В цялата община има паднали дървета, които затварят пътищата. Общината търси начини спешно да транспортира две родилки от Кокарово и кв.Дунево до областната болница.

Над 200 села в бедстващата област Смолян са без електричество и днес заради аварии, причинени от снега, съобщиха от Областната администрация. Липсата на електрозахранване и множеството паднали дървета остават основните проблеми в бедствената ситуация в областта, заяви заместник-областният управител Адриян  Петров. Електрозахранване има само в Смолян, Чепеларе, Пампорово, Девин и Широка лъка. В квартали на Смолян и днес има прекъсване и изключване на електричеството.

Със заповед на просветния министър, дните понеделник и вторник ще бъдат неучебни за цялата Смолянска област. Община Смолян почиства подходите към детските градини, но моли родителите ако има възможност, да не водят децата си на детска градина.

По информация на Нова телевизия е изчезнал един човек от село Коритата, община Рудозем. Той е пазач на строителен обект и с него няма връзка вече втори ден. Към мястото пътуват тежки машини, които ще се опитат да пробият дълбокия и тежък сняг.

В област Кърджали от тази сутрин 8 екипа на пожарната работят за овладяване на ситуацията след снеговалежа в областта. На този етап няма данни за бедстващи хора. На помощ на огнеборците от Кърджали са техни колеги от Пловдив и Стара Загора.

Продължава да е изключително сложна пътната обстановка в областта, все още има затворени пътища и остава призивът към водачите на МПС да не предприемат пътувания поради риск от произшествия и аварийни ситуации, съобщиха от ОД на МВР-Кърджали.

Близо 5 часа тази нощ спасителен екип си е пробивал път, за да стигне до родилка в село Орлица. Жената в крайна сметка е била транспортирана в здравно заведение. До болници с помощта на огнеборците са стигнали още 4 родилки. Четирима пациенти на хемодиализа също са били превозени в областния център.

Медицински и противопожарен екипи са успели да помогнат на родилка от гр. Сърница, която е транспортирана с противопожарен автомобил до болницата във Велинград заради усложнената обстановка, съобщават от Областната дирекция на МВР в Пазарджик.

От там отчитат, че поради обилния снеговалеж през последното денонощие обстановката в Пазарджишка област остава усложнена. Най-тежка е ситуацията в районите на Велинград, Пещера и Батак, където все още има населени места без електричество.

Има десетки сигнали за паднали клони, дървета, скъсани проводници и закъсали автомобили в планинските части от областта. Затворен за движение е пътят Белово-Юндола, а по останалите пътища има ограничение за товарните автомобили да се движат с вериги, а на някои места без ремаркета и полуремаркета.

Тежка е обстановката и в Северозападна България. В района на Белоградчик е натрупал над 60 сантиметра сняг. И там има населени места без ток, като най-много са те във Врачанско. 11 населени места в Габровска област също са без ток. Най-сложна е зимната обстановка във високопланинската туристическа местност Узана. Там има гъста мъгла, която ограничава видимостта на водачите на автомобили до 50 метра. Пътят към Узана е проходим за моторни превозни средства, снабдени с вериги.

Поради неспирните навявания е затворен за движение пътят Брезник-София през с. Бабица, съобщи пресцентърът на областната администрация в Перник. Дежурен екип от община Брезник работи по възстановяване проходимостта на пътя с. Станьовци - с. Ерул през с. Душинци, който също е затворен. Препоръчва се да се избират обиколни маршрути.

В столицата София през изминалата нощ са извършени две обработки със смеси срещу заледяване, съобщиха от Столична община.

През нощта са обработени всички трасета, по които се движи масовия градски транспорт, основни улици в районите, както и опасни и стръмни пътни участъци. Освен разпръскване на смеси на места е извършено и избутване на снежна маса. В обработките са включени общо 124 снегопочистващи машини.

В планината Витоша е направено опесъчаване на пътищата Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ужас през зимата вали сняг!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Снежен капан държи в плен половин България"...А какъв капан държи всичките селски *** в управлението на БГ вече над 25 години?Договаря се продължение на Турския поток през Гърция и останалите страни без БГ!!!През гугъла: На что на деле способны БРИКС плюс Германия?
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обявете за утре почивен ден, защото вън е ужас.
14
3
 
9
 
! Отговори
От Смолян преди 9 години
Ситуацията е бедствена ! Има квартали в града, който от 6 март нямат ток и вода.... За околните села без коментар..... Явно общината няма договори със снегопочистващи фирми, тъй като се почиства единствено основния булевард в града... Всички второстепени улици са непроходими дори със вериги, снега на пътното платно е между 30/40см... Кмета няма да споменавам от коя политическа сила е, но е играч и пак е прибрал едни пари за ловене на несъществуващи снежинки !!!!
13
2
 
11
 
! Отговори
112 преди 9 години
искат да съкращават пожарникарски места и пожарни, не знам какво ще се обясняват след това като пак ги изненада природата.
12
9
 
9
 
! Отговори
Педро преди 9 години
Ако бяхте избрали БСП и ДПС да ви управляват, сега щях да ви обещая, че до юни месец няма да има и една снежинка! Пък да ви видя после как ще говорите, че каквото съм обещал не съм го изпълнил
11
9
 
11
 
! Отговори
Путлераст преди 9 години
ГОСПОД БОГ *** ни отмъщава чрез природни бедствия защото сме в НАТО и ЕС. ГОСПОД БОГ *** владее времето и пространството, той е сътворил Слънцето. Той никога не ходи до тоалетна, защото е Божество. Питайте кой да е атакист или Волен Сидеров да видите дали ви лъжа.
10
1
 
7
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 9 години
Абе зимата ги изненада !
9
5
 
11
 
! Отговори
инженер-лесовъд преди 9 години
Другарите и депесарите изсякоха горите за да продават трупи в Турция , зарибиха язовирите да гледат риба , защото са неграмотни и друго не могат да правят . Сега природата си отмъщава със снегове , дъждове и наводнения . Така , че никой не е виновен , а са си виновни тарикатите , които секат дърветата и се хвалят , че пари за отопление не дават . Хайде сега да ви е честито и спестените пари да ги дадете за ремонт на къщите си .
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама това Смолян, Кърджали половин България ли е? На това хората едно време му казваха снеговалеж, сега ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ! А, да !СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ НАИСТИНА СА ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ!
7
3
 
10
 
! Отговори
bb преди 9 години
павлова цяла бг теб чака хайде на снегорина
6
3
 
18
 
! Отговори
са преди 9 години
Павлова ще ни освободи от този снежен капан,бъдете търпеливи...Май месец
5
1
 
26
 
! Отговори
Честит празник преди 9 години
Само в България вали сняг в зимните месеци, затова сме все не подготвенини изненадани. Друго си е Август да завали сняг.
4
5
 
11
 
! Отговори
maketo преди 9 години
па натука нема грам снежец из инструкцийте по оцеляване при снегожалежпробива се пъртина до избата и се запасявате с поне 50 кила винце камината цръвена па да вали коко си сака
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МАЛЕЕЕЕ В КАСПИЧАН ОЩЕ КАПКА СНЯГ НЯМА
2
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм доволна. цяла нощ ринах с баварката по улиците :D
1
6
 
32
 
! Отговори
ГЕРБ?????? преди 9 години
Сега кой е виновен? Орешарски? Путин? Костов? Марсианците?????Кой? Кой? Кой?