Пловдивчани на протест: Не на двойните сметки за ток

Малобройният протест се проведе пред централата на ЕВН
12 фев 2017 15:15,
87
Пловдивчани на протест: Не на двойните сметки за ток
Снимка: Dnes.bg

Пловдивчани протестираха срещу високите януарски сметки за ток. Те се събраха пред енергодружеството за Южна България – ЕВН. Абонати на компанията настояха сметките им да бъдат преразгледани, защото са двойно по-високи от тези за предходния месец.

"ЕВН, вън!” и  "И преди и сега, всичко е мафия!”, скандираха двайсетината човека, които се събраха пред централа на на Енергото в Пловдив. Хората твърдят, че новите сметки с потребена електроенергия са нереално високи.

"Някои прослойки на обществото не си плащат тока, а на други им начисляват рекордни сметки”, гневеше се протестираща.

Василена притежава магазин на площ от 20 квадрата в центъра на града.

"Досега плащах между 120 и 140 лева всеки месец, а януарската ми фактура е на стойност 206 лева, но нищо не се е променило”, споделя пред Dnes.bg пловдивчанката Василена Йозер.

Двойна сметка за ток са получили семейство Симеонови. Разбрали за протеста час преди началото. Разочаровани са от малкия брой хора.

"Миналия месец имахме 130 лева ток, а този 260 лева, не смятаме, че високото потребление е оправдание за нашата двойна сметка”, казва Симеон Симеонов.

Не смята да обжалва размера на сметката си, защото няма алтернативен начин за отопление в дома си.

От ЕВН съобщиха, че през миналия месец са отчели рекордно потребление на ток и че средната сметка за електричество на техните абонати е 23 лева. Едва 14% от клиентите им имали консумация на ток от над 1000 киловат часа енергия и средната им сметка ще бъде около 270 лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "Умен" нарMИ то затова баце овреме си би шута знаейки кво ще стане - ток, парно дърва и въглища поскъпнаха за течните горива да не говорим. Определено има нюх - сега ще чака меки зими за да блесне!
61
4
 
1
 
! Отговори
Turistak преди 7 години
Май е време да поумнеем, хем било студено, хем да не харчим ток😎Ами защо да сте събирали Пловдивската жега лятото, за зимата? Така щяхте да искарате някой и друг лев от продажби.Изпуснахте да натъпчите в буркани и кесийки сняг за летни коктейлчета. Еййййй, ходете на училище и не спете по чиповете.
60
3
 
7
 
! Отговори
"Умен" нар преди 7 години
Преди 2-3 години БСП ви спретнаха същия номер със сметките ;)Бързо забравихте или просто народа е с малко ум ?
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя номер с по-слабия ток ЕВН го правеха и в Австрия, ама ги ловнаха и си има специална разпоредба там, ако е под 215 волта електромера не трябва да отчита, отделно регистрира и времето без ток и ако е над определени часове на месец не само че несе дължи сметка, ами плащат и конпенсации, ама тука си правят каквоти искат
58
0
 
17
 
! Отговори
не на ЕРП преди 7 години
При старите механични електромери се отчита и напрежението и тока, защото имаха напреженов и токов трансформатор. P =U.I т.е ако напрежението е по ниско електромера ще показва по-малко, докато при новите не е така. При новите електромери P=K.220.I. При тях се измерва само тока. Как ни крадат:1. Чрез напрежение константа 220, ако поставите реалното напрежение примерно 190 то показанията ще са по-ниски.2. Коефициента К е 1,1 до 1,3 . Тези електромери нямат независима държавна метрология.
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този месец изгорих всички дърва, предвидени за годината. Призовавам утре да излезем на протест пред Горското. Аман от грабители!
56
0
 
15
 
! Отговори
До 75 преди 7 години
Е не бе то много сложно да се установи, оставяш един уред с определена консумация и следиш за час колко отчита, мериш напрежението в мрежата и сметаш, ама не Ви изнася истината, отделно че по-ниското напрежеение прецаква уредите, ама и Вашта ще мине, кат на БТК-то навремето
55
0
 
9
 
! Отговори
Цветан Борисов преди 7 години
Има вече разклонители и печки с отчитане на консумацията и настройки и памет. Въпрос на време е всички уреди да ни показват и така лъжата ще спре. Ще си оборудване целия апартамент с такива, ще снимам всички показания и при разминаване над определен процент ги пускам навсякъде в нета. Ще си платят скъпо за всеки надписан лев. Имаме семейството и добри адвокати. Господарите ако искат да го пускат. Вече телевизията не може да заглушава мнения, а само да усилва някои.
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе нез конкуренция нещата няма да се оправят, едно време помните ли как БТК ни цакаше с надписани сметки, а сега да ми ядЯт..
53
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ясно че ни цакат, защо мислите съвсем умишлено навсякъде тока е 200-210 волта, при положение че при нас стандарта е 220 волта, в Германия допустимия толеранс е 1,5%, в Авдтрия напрежение под 215 волта не се отчита, а при нас? мен ми се е случвало да меря и 180 волта
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До тимиу нас транспорта на тока е скъп.
51
4
 
8
 
! Отговори
тими преди 7 години
по себе си самия ток не висока сметките се вдигат от таксите след това пренос мрежи доставка и другите разбивки след консумираната електроенергия и като сложите 20 процента ддс такива такси във западна европа не съм виждал да пише по сметките за ток имах познат във европа във италия живееше под наем за отопление и ток даваше 50 евро на собственика иначе по 25 евро на месец за ток във Германия също излиза около 25 евро на месец 50 евро със отоплението и по 5 евро за вода
50
11
 
7
 
! Отговори
Петър янчев преди 7 години
Едно не мога да разбера.Толкова ли сме неграмотни.Има електромер виждаш си числата.Когато се съмняваш предварително проверяваш и записваш.А другото е ала бала.Ами месец е изключително студен.
49
0
 
14
 
! Отговори
Столица на културата преди 7 години
Пловдовчани протестираите и за кмета ви Иван Тотев най-големия крадец и шпионин в Пловдив.
48
4
 
10
 
! Отговори
Ники преди 7 години
Абе хора какво ви става моята сметка е по-малка от декемврииската с 10 лв. нищо не съм намалял или изключвал.
47
1
 
12
 
! Отговори
нацигърк преди 7 години
е не е чак толкова скъпа енергията.пари просто не дават.да ,има картел на работодателските организации относно заплатите и условията на труд.знаят че вечно не може да клатят бачкатора,но още поне мъничко,лекичко,ако може .това е идеята
46
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безплатен обяд няма. Измама няма . Друг е въпроса че тока е прекалено скъп.Няма държава има анархия и алчни безскрупулни престъпници. Част от парите ни отиват в любимите народни изедници наречени депутати.
45
1
 
11
 
! Отговори
до оня с трите клима преди 7 години
я си кажи марката на климатиците с по 3к всеки.за ел консумирана мощност ли говориш или отоплителна?
44
4
 
4
 
! Отговори
Въх!!!! преди 7 години
Пловдивчани на протест: Не на двойните сметки за ток.--------Абе, ний да не сме африканци? Кви са тия двойни сметки за ток!?Ааа, не щем двойни, искаме Четворни, а догодинаэ- Петторни!Ми тъй де, кът шъ е гарга - рошава да е!
43
5
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 7 години
От 54, това е отчетеното по електромера на ЕРП-то, а не теоретичното изчисление, него го знаем, фактите са си факти, предполагам си някой служител на някое ЕРП, та затова пишеш глупости