Апел от Варна: Заколете прасетата, месото във фризера

ОДБХ се обърна към стопанствата около големите свинекомплекси
26 юли 2019 14:41, Анисия Иванова
9
Апел от Варна: Заколете прасетата, месото във фризера
Снимка: pixabay

Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ във Варна апелира към стопаните за доброволно изколване на животните в трикилометровата зона около големите свинекомплекси в областта и прибиране на месото във фризери, като идеята е за превенция от африканската чума по свинете. Това съобщи днес директорът на ОДБХ д-р Златина Димова, която участва в заседание на областната епизоотична комисия.

Още по темата
След заседанието се проведе и информационна кампания сред собствениците на стопанства, отглеждащи Източнобалкански свине и такива, отглеждащи свине за лични нужди в обекти от типа "заден двор".

Крайни мерки! Свинеферма дава по 250 лева на заклано прасе в района

Засега трикилометровата зона около свинекомплекса в село Слънчево е свободна от прасета, отглеждани в заден двор.

Около другите големи свинеферми в селата Брестак, Игнатиево и Любен Каравелово също се колят животни, а идеята е за депопулация около големите комплекси.

Доц. д-р Чавдар Филипов от факултета по ветеринарна медицина към Лесотехническия университет посочи, че стопаните не трябва да крият животните си и при някакви съмнения за здравословното им състояние трябва да информират ветеринарен лекар или кметовете, съобщи БТА.

Той коментира, че АЧС е ново заболяване за страната ни и нямаме опит в справянето с него. Филипов допълни, че все още не се знае със сигурност как е навлязло заболяването в свинекомплексите, които имат високо ниво на биосигурност.

Специалистът припомни, че човекът пасивно също може да внесе заболяването по различни начини - чрез дрехи, автомобили, обувки и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не мога да разбера защо трябва да бъдат унищожени толкова много прасета!?Не вярвам всичките 60 000 прасета да са заразени!А и нали казват ,че при варена на висока температура заразеното месо не е опасно за консумация от човека!
7
2
 
41
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Геноцидът продължава ! Кои ли са следващите животинки...
6
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичкото прасе на котлети и на замразено да седи, така съветва д-р Радева .
5
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А гуцките у парламенто кога ще ги натръшкат, че при тях чумата отдавна се е развихрила?
4
0
 
47
 
! Отговори
Винпром преди 4 години
Който има останала стара ракия да я изпива, че току виж обявили и чума по ракията! Малко е жежко, ама не бива ракията зян да стане!
3
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо не пратите ветеринари по селата и да се убиват само болните прасета Дайте да убием и себе си щото можем да се заразим и ние с Ебола от Африка и да заразим цяла Европа. Намерете ваксини против чyмата. Нищо няма да убиваме свършете си работата.
2
1
 
45
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
На дядо гуцито бе, кога гледах свинета и моите тъй си мушиха дзурлите между таргите бе.Като са наредят едно до друго и грухкат тихичко и чакат да ги чешеш по гърба, та са и нагаждат даже.Тъкмо са бехме взели с жената и турила пералнята да пере до *** и вика-Мъжо бе, де да включа щепсела бе, къде са ви тука контактите, пък аз и викам-ами виж ги тука тия трите между таргите ***, и тя взе та го мушна на едното в дзурлата и онуй като са разквича, та тя тогаз са усети-хич не разбира от техника бе
1
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо извикайте Нинова и Фатмаака да се снимат с тях.