Ново огнище на чумата по свинете в област Силистра

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни
30 юли 2019 19:33, Красимир Ангелов
35
Ново огнище на чумата по свинете в област Силистра
Снимка: Булфото, архив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Попина, община Ситово, област Силистра, съобщиха от Агенцията.

Положителните проби са били лабораторно потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Още по темата
В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма и първи за областта.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания, отчитат от БАБХ.

Агенцията е потвърдила днес и едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Русе, град Бяла в лични стопанства, в които се отглеждат 9 нерегистрирани свине. Населеното място попада в 10 км надзорна зона, създадена около потвърденото на 16 юли огнище в регистрирана фамилна ферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла. Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от днес.

Установен е и нов случай на Африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, област Велико Търново.

В Попина и Бяла са създадени зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони). Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в предпазната зона.

Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области има засилен клиничен и лабораторен надзор. Предприетите мерки са въведени чрез заповеди на изпълнителния директор на БАБХ.

Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине, напомнят от Агенцията. Изхвърлянето на отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
16
 
! Отговори
САЩ преди 4 години
А някой да си спомня, че управлявищите се хвалиха, че подписали със САЩ договор за внос на американски картофи, тогава се смяхме, при такива хубави БГ картофи за какво са ни американски.А дали няма договор и за внос на замразено свинско от САЩ.Ето как всичко си идва на мястото, Грузия, Диляна Гайтанджива, ТВ АЛфа - биолоични опити и унищожаването на цял отрасъл.
5
1
 
14
 
! Отговори
Диляна Гайтанджиева преди 4 години
Гледайте предаването от 28 07 2019 за САЩ военни бази, в частност Ново село, цитират американски източници, че БГ е позволила да се правят тестове с химически, биологически и ядрени оръжия.Ако това е вярно, след скандала с Грузия и лабораторията Лугар - където за една нощ почиват 30 грузинци, а свиневъдството е унищожено от африканска чума, възниква въпросът "какво по-дяволите става"?Местните жители в БГ набюдавали ли са дронове, които да разпръскват нещо?Не мога и не искам да повярвам!
4
1
 
2
 
! Отговори
Хасан Азис преди 4 години
Нема пръжки,нема пръжкииии...
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо тази Африканска чума взе да понамирисва на продуктово позиционирана у нас....
2
2
 
8
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Избийте всички прасета в България.Халифата ,идва !!!! Който приеме исляма до края на годината ,получава 10 апартамента в София.Побързайте , екслузивна оферта
1
4
 
4
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 4 години
Избийте всички прасета в България.Халифата ,идва !!!! Който приеме исляма до края на годината ,получава 10 апартамента в София.Побързайте , екслузивна оферта