Заради риск: Над 60% от местата за загробване на прасета са отказани

Транспортирането лесно пренася чумата, заяви Нено Димов
8 авг 2019 09:28,
7
Заради риск: Над 60% от местата за загробване на прасета са отказани
Снимка: Pixabay

Над 60% от подадените места за загробване на умъртвени прасета заради африканската чума са отказани. Местата се избират много внимателно, за да се избегне по-нататъшен риск от зараза, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Още по темата

„Най-вече се гледа да не е в близост до санитарно-хранителни зони за питейни води, да няма високи подпочвени води и да не са в защитени територии. Много внимателно се избират, за да се избегне по-нататъчен риск. Внимателно следим да има минимален риск. Има изисквания и по наредбите на Министерството на земеделието, храните и горите за това какво се слага като изолационен слой при загробването, което също се следи", посочи Димов.

По думите му транспортирането е един от най-сериозните начини за пренасяне на болестта, затова в кризисните райони вече има дезинфекциозни участъци.

Обемът в Северна България, който трябва да се изгори, е сериозен и не е ясно там какви биха били последствията, коментира Димов.

„Засега няма тази възможност за изгаряне на животните. Единственият възможен вариант е загробване, затова действаме по най-добрия начин. Осигурени са финансови средства в рамките на националните паркове да се залагат капани. Работим в тясно сътрудничество с министерство на земеделието да се намали популацията на дивите свине. Има европейски правила, които казват, че трябва да бъде сведена под 0,3% на хектар“, обясни той пред БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След сто хилядолетия. Млад археолог се натъква на някое място, дето сега "загробват" прасета. Гледа пича костите на хиляди прасета и сърцето му грейва от радост, а душата му примира от гордост. Така де, открил е "липсващото звено" в еволюцията на човека. Чуди се как да нарече това нещо и някак от самосебеси в умът му изкристализира думата "ХОМО-ГЕРБерст".
6
0
 
5
 
! Отговори
Питам преди 4 години
Има ли случаи на умрели *** ?Никъде не се казва , освем намерен глиган под мост , вероятно блъснат от кола.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои печелят от трупове! А Нено Димов си затваря очите пред това екологично безобразие! За хиляди малки проекти, дори за отсичане на едно дърво МОСВ дава тежки глоби, препоръки, указания. Хайде да ни убеди, че за "свинските гробища" има ОВОС!!! Ако има, кой го е извършил и срещу колко! Но се съмнявам да има такава оценка!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За гризачите никой не се сеща,коит са вероятно по голям причинител на въпросната чума отколкото дивите *** теоретично защот се движат по гори и полета и се хранят с чисти реколти що от растения,храсти,драки,дървета,селскостопански,но *** едва ли при наличието на свежа растителна продукция кат за вида от коят да се заразят,но ако са били заразени преди туй,разселени как също гризачите между коит има по-големи и си гризят освен чисти още мър.ши,и през дезинфектиращи локви не минават,че заразени
3
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Русе е в северна България. Защо Иван /военното министър/ все още не е екзекутиран?
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
мойта свиняя съм я загробил във фризера и до като не свърши ще сея зараза , ама не ми дремее
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Близо 30 милиона лева са изхарчени от държавата през БАБХ за обезвреждане на животински трупове от март 2018 до сега. Парите отиват само в две фирми, на които е платено за рекордни количества обработена трупна маса и то с мобилни инсинератори, чиито капацитет е в пъти по-нисък от този на екарисажите например.От Агенцията отказват да дадат информация какво е преработеното и платено количество животински *** от момента на сключването на договора и как се контролира то.