Цитокиновата буря и защо младите също стават жертви на коронавируса?

За масивната възпалителна буря в организма говорят специалисти
14 апр 2020 08:45, Петя Славова
69

Все повече млади хора със здрава имунна система стават жертва на коронавируса. Според учените една от причините може да е начин, по който имунната система реагира на вируса. Вероятно бързата ѝ реакция при младите не е толкова полезна, защото може да предизвика масивна възпалителна буря, която медиците наричат Цитокинова буря.
Още по темата

"Коронавирусът атакува тези цитотоксични лимфоцити, той отделя цитокини, това са много мощни биологични, активни вещества с разнопосочно действие и те могат да доведат до тежки токсични реакции и до смърт. Младите хора, при които тази клетъчна имунна система е много добре развита и те по-добре се справят, имат наистина силно развита клетъчен имунитет, но точно и поради това те много по-бурно, много по-мощно реагират на коронавируса, наблюдава се, че при младите хора по-често се отделят това голямо количество цитокини, което води до тези тежки токсични реакции", обясни председателят на отделенинето по медицински науки към БАН д-р Богдан Петрунов.

Няколко са случаите, при които хора в добро физическо състояние и без съпътстващи заболявания, се заразяват с коронавирус и за часове се стига до фатален край.

"Единственото установено до момента е, че болестта се развива по някои собствени закони. Може да спре даден етап на развитие и повече от 80% го изкарват в леки форми, но няма изяснена причина, която понякога продължава заболяването и се стига до тежки форми, тежки форми, които изискват вентилация и смърт", каза началникът на ВМА и на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"При част от младите е възможно да се получи твърде силна, твърде бурна реакция, в резултат на което заболяването да затрудни силно лекуващия екип или понякога да бъде и фатален, не е невъзможно да се случи това и при хора, които изглеждат здрави, но това е доста рядко", обясни пред Bulgaria ON AIR пулмологът д-р Александър Симидчийски.

Все още се изследва дали лекарствата, потискащи имунната система е възможно да повлияят и предотвратяват подобна масивна възпалителна буря в определени случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спрях да чета, като видях, че "експертът" е от БАН. В тази т.нар. академия има всичко друго, но не и хора, които да разбират от нещо.
50
4
 
4
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Купените "учени", за които никой не беше и чувал преди, изведнъж се активираха и започнаха да дават акъл на управляващите, и да всяват страх в населението. Ако мерките не се охлабят, последиците за обществото ще са многократно по-негативни, отколкото от вируса.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Познавам много хора които си отидоха от Страхова невроза. Прекалено чувствителната им нервна система не издържа на облъчващата ги информация от мутренските медии. Паниката се създава Умишлено. Целта е възрастните хора да ум, рат за да се разстовари пенсионната система. Случайно ли ни вдигнаха възраста за пенсиониране. Случайно ли държат над два милиона пенсионери на хляб и сол. Къдее баш Шлангажията поливача на магнолии да се изходи по въпроса.
48
0
 
1
 
! Отговори
До някоя си преди 4 години
Това е правилно. Човек обаче трябва да мисли отрано през годината за разходите си. Сега не знам като пътувам по фирми каква макс сума мога да отчета дневни като имам пред вид риска. Справедливо е 200 лв ден.4-5 пътувания колкото премията на човек на първа линия.
47
3
 
4
 
! Отговори
koko преди 4 години
До 'Някоя_си"Пийте си хапчетат и се успокой малко ..Да не вземе инфаркта да изпревари вируса...споко..
46
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде стига сте ни шашкали! Сега пък да не сме здрави! Само от четене и слушане на лекари човек може да се поболее! какво всявате психоза???!!!! Тази ваш'та буря ще погълне единици, а от катастрофи гинат стотици! Ама не щете да спрете бързите коли!
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера френнският президент Макрон, в обръщението си към френския народ посочи, че твърдението, че от коронавирус умират само стари хора е фактологически невярна. Освен това и при млади пациенти болестта може да предизвика фиброза на белия дроб, т. е. инвалидизация. Тука някои по-млади умници , казват, нас ще ни отмине, а другите - да ***. Не се знае, защото не си знаят реалното здравословно състояние - някои са наркомани, други пияници, трети с отслабена имунна система и т.н.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 46И хващаш необходимото съпътстващо заболяване.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И здрав като бик да си, пипнеш ли вируса и стигнеш ли до болница, наливат ти два-три вида лекарства, най-вече антибиотици и тогава, ако стане!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 36Защото промениха званията. Една звезда - бригаден генерал. Две звезди - генерал-майор. Три звезди - генерал-лейтенант. Четири звезди - генерал, само генерал.
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До sid Със СПИН е същото. Докато не го изкарат всичките, няма да има групов имунитет. В гробищата.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 39Много добре, друго не може и да се очаква. Отделих малко време да "видя" с теб какво ще стане. Ще се разболееш през м. юни от КОВИД-19. Знам и резултата, но ще го спестя. Безотговорноста свършва така!Дали съм старче не е ясно!
39
5
 
12
 
! Отговори
seira преди 4 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ - ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!!!
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо тия с добра имунна система не умират а тия с лоша имунна система умират за 1 ден?
37
3
 
3
 
! Отговори
Цифри Италия преди 4 години
Всъщност заразените от 20 до 29 г. са 3830, от 10 до 19 има още 766 и от 0 до 9 г. има още 589 с 0 умрели.
36
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 29Глей си работата старче.Няма да си стоя вкъщи ня Великден.Въобще не ми пука дали ще имаш други празници или още утре ще пукясаш.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН Майка ми е ваксинирана като дете. Родена е 1926г. Само моят белег е горе на рамото, а нейният, под лакъкя. 1951 в България започва родно производство.
34
1
 
6
 
! Отговори
Цифри Италия преди 4 години
Италия на етап 10026 умрели: Болни/умрели до 30 години - 3830/2, Болни/умрели до 40 години - 6523/20, Болни/умрели до 50 - 12084/89, Болни/умрели до 60 - 18678/369, Болни/умрели до 70 - 16395/1162, Болни/умрели до 80 - 17464/3456, Болни/умрели до 90 - 14186/3984, Болни/умрели над 90 - 3573/939.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо го пишете ген-майор, а той се разхожда с 2 звезди на пагона? Кой и кога го е повишил?
32
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеНКато споменаваш Путин, тези дни не се вижда,покрил се е в някой бункер, от страх от короната.