Градини и ясли посрещат децата, но как става приемането им?

Без играчки от вкъщи, с маски и дезинфекция
Обновена: 26 май 2020 10:57 | 26 май 2020 09:39, Петя Славова
20

Яслите и детските градини в София вече са готови да отворят врати, но това става при определен ред.  

След близо два месеца детските градини на много места в страната отварят врати. Сериозни мерки за безопасност, дезинфекция и всекидневни доклади са част от мерките, които ще бъдат предприети.

Детската градина №175 "Слънчеви лъчи" вече работи, а на място са и първите деца, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Директорът на "Слънчеви лъчи" Виолета Гълъбова коментира за "България сутрин" каква ще бъде организацията след извънредното положение.

Още по темата

"Направен е план за движение на децата. В една посока се движат всички, има входове, от които влизат. Има поставени знаци и табели, откъдето да излизат. Не се повтаря от едно и също място движението. Еднопосочно е в целия двор на детската градина", обясни пред Bulgaria ON AIR Гълъбова.

"Имаме шестима медицински специалисти, двама са кабинетни и четирима са в яслените групи. След сутрешния филтър на фелдшерката детето влиза, събува външните обувки, обува вътрешните и педагогът го чака, за да го посрещне. Предварително той е известен от предния вход, че идват за неговата група. Нашите деца се приемат и изпращат само от учителите в групите", коментира Гълъбова.

Тя подчерта, че са налични всички предпазни средства за повърхности, допълнително за всяка група и за служители има диспенсъри с дезинфектанти.

Всички имат шлемове, ръкавици, маски, предпазни средства, добави Гълъбова. Директорът на детската градина обясни, че има нов график за взимането на храна от кухнята, така че помощник-възпитателите да не се засичат.

"В зависимост от броя на децата в групата, те ще бъдат максимално разделени. Ще се работи с тях индивидуално и на малки групички", каза още Гълъбова.

И поясни, че дезинфекцията на децата е четирикратна, играчките се дезинфекцират на всеки час, а килимите са вдигнати.

В присъствието на децата не се прави никаква дезинфекция. При хубаво време са навън, стана ясно от думите ѝ.

Всички служители на детската градина са изследвани за Ковид-19 в края на миналата седмица. Резултатите им са отрицателни.

"Родителите не се допускат, те са само до входа. Ако времето е хубаво, децата се приемат на площадките. Отбелязваме с условни знаци докъде стигат родителите", обясни още директорът на "Слънчеви лъчи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
ето защо преди 3 години
детските градини НЕ биваше да се отварят. Необмислени, *** неща, спуснати от още по-*** министри. В тая среда да иде да работи Ананиев или Вълчев.
19
1
 
5
 
! Отговори
До Кога Цирк? преди 3 години
Ще уморят децата с химия, но ще ги пазят от Настинка !!?!?! Пълен смях!! Цял ден ще дишат изпарения на белина и ми е интересно как/ с какво ще ги ликувате после ???
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сутринта заведох детенцето на детска, не може да си представите каква смрад на белина ме лъхна, а бях на 2 метра отстояние!!! Това е толкова вредно за дечицата, ами и госпожите ако се инхалират с тая белина всеки ден и след това хванат Короната дали ще я преборят с тези дробове?!?!?
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно как ще обяснят на децата еднопосочното движение в детската градина.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оня ден имаше образователно клипче за начина на живот в Китай, пък интересно там вирус нямало.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ванката Опасно е преди да ги натикат в шкафчетата да не им завържат с маски на устата, толкова са старателни джаскалята и те като джурналята.
14
2
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Предлагам направо децата да се заключват в гардеробчетата и да се пускат за прибирането им от родителите.
13
0
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
Някъде четох, че санитарните помещения трябва да се дезинфекцират на 15 минути, а останалите на 2 часа. Сега и шлемове. Интересно всичката тази химия и затруднено дишане как се отразява на децата.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На пътя пред нас със или без извънредното положение играят около трийсе и повече деца без никакви мерки и нищо нищичко им няма нито на тях, нито на родителите, нито на бабите и дядовците, които си седят по пейките и преди и сега. Стига с това лицемерие и този хаос в образованието. Явно е че на който не му се учи и не му се работи си измисля правила от тук чак до края на света.
11
6
 
4
 
! Отговори
в белите държави преди 3 години
са подсигурили всичко - качествени дезинфектанти, необходимата организация за дистанция, нищо, че тук пеят, че не било нужно, някои по-умни хора са преценили, че е нужно. Трябваше министерството да се погрижи всички детски градини да бъдат оборудвани с всичко необходимо. А така - мерете температурата и мийте ръцете. Едно голямо нищо.
10
3
 
14
 
! Отговори
смешни истории преди 3 години
С тия мерки не виждам как ще стават нещата. Едното мерене на температурата не доказва нищо. А после - непрекъснат контакт, дистанция няма как да се спазва... Но кой да мисли за тези неща.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чудя се......Добре ли сте?
8
3
 
14
 
! Отговори
чудничко преди 3 години
Цяла седмица ще вали, децата - вътре, накуп.
7
5
 
15
 
! Отговори
една преди 3 години
една по тв каза - ми аз съм в майчинство, но водя сега по-голямото... Е защо? Нали целта не е да се съберат 20 деца в една група. Тя може да си го гледа.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Маски,каски,шлемове Те са герберски слуги ти тях не ги мисли. Жалко за нас, които не сме от тях, наритаха ни както си искат по пунктове и молове охраната крещи на хората....
5
5
 
10
 
! Отговори
грешка преди 3 години
беше огромна грешка да се отварят. Държавата не се погрижи за нищо, стовари всичко върху кметове и директори
4
4
 
12
 
! Отговори
Чудя се...... преди 3 години
......дали в цялата Галактика има по-смотана държавица и управляващи?
3
3
 
14
 
! Отговори
Маски,каски,шлемове преди 3 години
При тези условия и изисквания, май няма смисъл да отварят!
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви шлемове? Те са опасни за децата.Никъде в Европа не задължиха деца под 12 годишна възраст да слагат маски.За шлемове и дума не е ставало.Шлемове и маски да носи персонала.В сайта на СЗО ясно се вижда,че шлемовете също са еднократни.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със съслане става приемането. Ми що го водите сега, аа щото така сте си решилищ, хайде довиждане. За пореден път на хартия има нещо измислено,но теално децата ще ядат дървото. Какво е една детска психика все пак, защо да не ги манипулират и унижават от малки.