Бургас на ръба: COVID легла има, лекари не

Градът е в челните редици по брой заразени, каза кметът Димитър Николов
12 дек 2020 12:29,
48
Бургас на ръба: COVID легла има, лекари не
Снимка: БГНЕС

Натискът към болниците е критичен, а медицинският персонал е на ръба на изтощението. Това каза кметът на Бургас след среща с директори и управители на болниците в града, цитиран от БТА.

"За съжаление Бургас е в челните редици по брой заразени с COVID-19 и настанени в болници заразени с вируса пациенти. Броят на ковид леглата в здравните заведения от днес е увеличен на 522. В ковид отделенията в града са хоспитализирани 481 пациенти. Към този момент в болниците има свободни легла и няма проблем те да бъдат увеличени, както и да ги обезпечим с апаратура. Но няма откъде да внесем лекари и медицински сестри", каза още Николов.  

По думите му хората в бели престилки полагат неистови усилия и се грижат за хоспитализираните. Някои дори не се прибират, защото няма кой да поеме смените им, добави кметът. Той информира, че десетки лекари, медицински сестри и санитари в момента са заразени.

На срещата директори на болници са информирали кмета, че вече има няколко случая на повторно заразени медицински лица.
Почти няма бургаска болница, която да не е загубила медик в битката му с вируса. В Белодробната болница 16 процента от персонала е заразен. Медиците с по-леки симптоми спят в отделението, за да се грижат за настанените болни. В реанимацията на УМБАЛ от дванайсет лекари четирима са заразени, както и четири медицински сестри. В останалите отделения много медици също се лекуват. А потокът на спешни пациенти извън ковид случаите продължава.

В Бърза помощ губят вече втори свой колега, заяви кметът. Той каза, че ресурсът от медици е на изчерпване.

Димитър Николов съобщи, че от днес служители от отдела "Управление при кризи, обществен ред и сугироност" в общината ще се опитат да облекчат работата на Спешна помощ, като поемат превоза на изписани пациенти до дома им, ако никой от близките им не го направи.
Община Бургас ще продължи да осигурява защитни предпазни средства, облекла и апаратура за болниците от общинския бюджет и дарения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що така бре? Нали затворихме най-големите развъдници - детските градини и фитнесите? Що пак не стават нещата?Да не е щото от МЗ са кухи *** със ски ами вежди и ботокс?
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като започнат да алармират хората, ама те какво да направят, цялата власт ви е в ръцете, направете нещо, не става само мрънкане и реване как хората не спазвали нищо. На този фон, шефът се готви да отвори всичко на 21 и за зимен ски сезон, така че безумието продължава с пълна сила!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко не измъчвай повече хората на тази бедна дъжавичка ! Просто бягай сега ,защото после няма да можеш....
41
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 41Прав си пич, но първо да подписва декларация, че отказва лечение.
40
1
 
1
 
! Отговори
За сведение преди 3 години
До Това е нищоСелския ви и корумпиран кмет е голем фен на Русия1
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВеселякаСамо днес има над 4 хиляди оздравели с имунитет и антитела и те ли да спят по диваните , защото им е забранено да работят.По 20 хиляди всяка седмица оздравяват и са все едно ваксинирани. Трябва да им се позволи на хората да работят и да изхранват семействата си.Никой не ви кара насила да ходите по молове или ресторанти.Който иска ще ходи и не трябва да му се забранява
38
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемията ДПС и БСП са по опасни, защото няма ваксина за тях.
37
1
 
12
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Явно кмета на Бургас, не си говори с Борисов или е нещо мръднал. Ковит 19 в България според Тиквата е преборен и след 21.12.2020г. ще си търси друга територия. Боже прибери си некадърниците!!!
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да попитам колко града в България издържат професионални футболни отбори с ритнитопковци получаващи между 5 и 15 хил.лв.на месец заплата? Колко от тези градове имат закъсали финансово общински болници? Враца е първата която ми идва в главата. На кмета на Кърджали май му увря глата и на всичко отгоре отбора започна да се представя по-добре, от преди, когато бе пълен с чужденци.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Аз предлагам основното образование да дава на човек основни познания по право, финанси, хигиена. Защо трябва да харчим луди пари за последствията от безотговорно поведение на ламери? Доказано е, че профилактиката е по евтина от лечението за обществото. И като финанси, и кадрова кадрова обезпеченост. И като последствия за самите хора. Финансови и здравословни. Проблема се решава от причината му, а не като се борим с последствията.
34
4
 
3
 
! Отговори
Дочуто преди 3 години
За медицинския персонал - пари и отговорност като в Европата. Вярно е че там взимат много, но има и много осъдени медици, които си лежат в пандиза. Един познат лекар отиде на гурбет за година в Германия и се върна - Много гърч - каза - аз съм и лекар и сестра и санитар а и ако сбъркаш ти или някой от екипа ти нещо си го лежиш в пандиза. По-добре по-малко пари в България и без отговорност и зор.Разбирате ли сега разликите м/у Европата и Българията?
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се въведе в началното образование медицински предмет самолечение.Или по скоро оцеляване. Може да се състави учебник на база опита от последните години.
32
1
 
9
 
! Отговори
Добреее преди 3 години
До МНЕНИЕНапълно съм съгласен че заплатите трябва да се качат и то да се качат с много, но идва другия въпрос откъде да дойдат тези пари, ако се вдигнат здравните осигуровки, ще се намалят без това ниските заплати на българина. Всички казват вземете от ИТ сектора там заплатите са огромни, но никой не смята че ИТ сектора реално работи за чужди компании и тези пари идват от чужбина. Трябва осветляване на целия сив сектор и махане на максималния осигурителен доход! Осигуровки върху 100% от доход!
31
8
 
11
 
! Отговори
самая_могучая преди 3 години
До Ха-ха-ха...За съжаление все още ги има в парламента, а узурпираха и президенството където първо спуснаха кремълският си парашутист, а после му натресоха и Вице, както и съветници и секретари ... А това че вече 11 години не са на власт, го реши българският избирател ... и пак ще го потвърди през март-май 2021 г.
30
0
 
7
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ТО УБАВОТО Е, ЧЕ ЗА ВАЛЯ ДЪЖД.ЩЕ СЕ ПО НАПЪЛНИ ЯЗОВИРА. ИЗТОЧЕН ОТ ФИР. НАЕДИ КОЙ КОЙ СИ.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
virusite sa polepnali vatre v ustata, po vencite, zabite, kariesite, zabnite protesi...tova e rabota za zabolekarite...otivaite v zabolekarskite kabineti da vi izvajdat virusite...
28
11
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
До самая_могучая Тези от Позитано 20 ги няма повече от 11 години. Ето защо търсете онова Банкянското и *** му!
27
1
 
15
 
! Отговори
Галина преди 3 години
То като лекарите работят в две болници как ще има за всяка болница лекари !
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
nali imate spasiteli, ko rivete?
25
7
 
10
 
! Отговори
самая_могучая преди 3 години
До Ха-ха-ха...Благотворителните акции са присъщи най-вече на акционерите от РеМеДето на "Позитано 20", там са загрижени най-вече за своите пациенти, които поради възрастта и старческата си деменция, са потенциални жертви както на Ковита, така и на Ало-измамниците, а и на Стратезите от Бузлуджа и обещанията им за "Светло бъдеще" ... !!!