Акад. Петрунов: Трите ваксини дават имунитет за 8-12 месеца

Няма по-добра или по-лоша, обясни специалистът
22 фев 2021 10:10, Петя Славова
32
Акад. Петрунов: Трите ваксини дават имунитет за 8-12 месеца
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Трите ваксини, които има в България са одобрени в условията на висока безвредност и висока имуногенност, затова и няма по-добра или по-лоша ваксина. На "Астра Зенека" е по-ниска имуногеността - между 68 и 80%, но това е много условно, докато на "Пфайзер" и на "Модерна" е около 90-95%. Това заяви  пред БНТ имунологът и алерголог акад. Богдан Петрунов.

Според него, важното е, че и трите ваксини създават имунитет за около 8-12 месеца. "Изграждането на антитяловия имунитет до третия месец е много силен, след това започва да намалява, но клетъчният имунитет продължава и той е много активен. Изграждането на имунитета започва не по-рано от 14-ия ден след поставянето на първата доза. Ако дотогава човек се разболее, очевидно ще прекара по-леко заболяването", категоричен беше имунологът.

Още по темата

Този наплив за ваксиниране по думите му, е типична психологическа реакция и решението за масова ваксинация на Ваксинационния щаб е много правилно и коректно, хората да се чувстват свободни където и когато пожелаят, да се имунизират. Бройката на желаещите ваксина независимо от коя фаза са хората, ще се увеличи, смята академикът.

Притесненията на хората, че нямат избор на ваксина, не са основателни. "Изборът на ваксината не е толкова личен проблем. Той е проблем на лекаря, на специалиста, който ще каже с вашето заболяване съобразно кратката характеристика на ваксината е по-подходящо да се имунизирате с тази или с друга ваксина. Трите ваксини, които са в нас, нямат някаква разлика в показанията за определена група хора, така че спокойно всяка една от тях може да бъде използвана при всички категории болни със странични заболявания и при всички други напълно здрави хора", категоричен беше акад. Петрунов.

Има данни, че ваксините вероятно ще ви предпазят и от разпространението на вируса, но досега няма достатъчно информация, която да подкрепи едно такова схващане, вероятно това ще стане към края на годината.

"Ваксиниран човек спокойно може да носи вируса, да разпространява вируса и да получава вируса, но няма да се разболява тежко, или въобще няма да се разболява. Засега данните са много оптимистични в тази посока. Първите данни показват, че наистина вероятно ваксината ще даде възможност да не се разпространява инфекцията", коментира имунологът.

Ако се ваксинираш с първата доза, но се откажеш от втората, първата не се обезсмисля. Създава се имунитет на ниско ниво, но той много бързо ще затихне, защото втората доза е много важна. Той посъветва всеки, който е получил първата доза, да се ваксинира и с втората.

По думите на акад. Петрунов е излишно човек първо да си прави тест за антитела и тогава да ходи да се ваксинира. Антителата не определят дали да се имунизирате, или не, те не определят вашето имунно състояние окончателно - категоричен беше той.

Няма никакъв проблем хората да се имунизират непосредствено след преболедуване, но може да се изчака и 2-3 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Да, има ваксини и ваксини.Четете медицински журнали и щевидите, че тази на Пфайзер превъзхожда Астра Зенека. Но нали купиха евтинджоса и сега се чудят какво да я правят.
30
0
 
4
 
! Отговори
Бял Полуовес преди 3 години
Ваксинки с действие броени месеци не са ваксинки, а някаква технологична смрад.
29
0
 
0
 
! Отговори
Dino преди 3 години
"Something happened" is from him! You have to read more!
28
2
 
3
 
! Отговори
ффф преди 3 години
Защо ли изобщо използват думите имунитет и имунизация??? Няма доказателства за траен имунитет, само се боцкат=ваксинират и се надяват на нещо неизвестно какво... Реално, участват в експеримента на фармацевтичните компании. Преди 100 години също се ваксинираха срещу инфлуенца= испански грип, а последствията бяха катастрофални. За около 4 години имаше милиони жертви, точно сред ваксинираните, повечето от тях бяха участниците в боевете по фронтовете...
27
0
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ЙосарянДЖОУЗЕФ ХЕЛЪР НАПИСАЛ КНИГАТА СИ ЗА ВСВ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ "ПАРАГРАФ 22" И НИЩО ДРУГО!Дали ще има освен нас двамата още поне трима коментатори да са чели книгата?!
26
2
 
5
 
! Отговори
Проблема преди 3 години
Точно това и очаквах - 8-12 месеца. Ако си боцна сега Астра Зенека, какви са последствията:1. Все още мога да заразявам - т.е. майка ми и баща ми не са защитени от мен2. Шанса изобщо да сработи и д има търсения ефект е 2/3 горе долу, т.е. в 1/3 ще се мисля за защитен, а няма да съм.3.Боцвам се на 23.02 и хоп, идва октомври, ноември, декември и айде пак?
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и неадекватни да са изказванията на Мангъров, започват да звучат по-правдиво от насила налагането на каквото ви подхвърлят от ЕС.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЙосарянАми той пък Чорбанов точно заради това е недолюбван, защото продължава да си твърди, че по подобие на противогрипните и тези са препоръчителни за възрастни и хора с хронични заболявания, а за преболедували са направо безсмислени. А хем той и екипът му са автори на българската ваксина.
23
1
 
3
 
! Отговори
Гарван Гарванов преди 3 години
Хайде на бананите! А догодина пак! Със зеления хаос и разхлабване на мерките, към нова изборна победа! Психологическия ефект е виден, гласувайте!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да преговорим. Трите ваксини дават имунитет до 12 месеца. Значи едната ваксина дава имунитет до 4 месеца.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трайкай, фашистче страхливо подло. Ти нали си "защитен". Твар
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички ще се ваксинирате. Даже ще се биете по опашките за да се ваксинирате.
19
3
 
9
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
В момента, в който някой квалифицира естествено придобития имунитет като незначителен пред "купешкия", той губи всякаква стойност, не само като специалист, но и като човек.
18
1
 
3
 
! Отговори
Един пор преди 3 години
А ти с коя се ваксинира ве...като са еднакви според теб а?
17
2
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
А честито! Слагайте си ги наведнъж по 30,за да ви държат 10 години хахахаххахахха
16
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксиниран човек спокойно може да носи вируса, да разпространява вируса и да получава вируса" ТОЕСТдали си "ваксиниран" или не, няма АБСОЛЮТНО НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ към разпространяването, или предотвратяването на пандемията? Тоест, обвързването на "вакснирането" с каквито и да е ограничения и мерки е изцяло политичесто, а не е свързано с някакви ползи от препаратите?
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Академици парамедици ....мекици... -И.Хазарта
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ваксипаспортчетата" в Израел имат срок на годност шест месеца. Ха сега деца познайте как ще си ги подновите после.
13
3
 
10
 
! Отговори
Йосарян преди 3 години
Инжектирайте си експериментална генна терапия срещу рак, набързо преработена във "ваксина", която, на теория, за известно време ще ви предпази от тежко преболедуване на грип.
12
3
 
13
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Вчера ми пратиха снимка от братска Румъния, показваща заветното тескере, издавано след боци-боц. В гоВВномента има точните данни на заблудената душица, точните дати на генната терапия, пардон..., ваксинация. В случая - Януари с втори боц на 10 Февр. ТОЧНИЯТ НОМЕР НА КОНКРЕТНАТА АМПУЛА, със съдърж на която са стерилизир....., пардон.., отваксинирали чифтокопитната душица.Брей..., такава точност досега май само в Бухенвалд. И за да е пълен цирка, срокът на говвномента изтича на 31 Май ТАЗИ ГОДИНА